Darknet: Ο άγνωστος κόσμος του «σκοτεινού» διαδικτύου

Darknet: Ο άγνωστος κόσμος του «σκοτεινού» διαδικτύου

Παρέχει ανωνυμία στους χρήστες, ευνοώντας έτσι κάθε λογής παράνομες αγοραπωλησίες όπως η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων

Darknet: Ο άγνωστος κόσμος του «σκοτεινού» διαδικτύου
Τo διαδίκτυο που ξέρουμε καλύπτει ένα ποσοστό του πραγματικού ίντερνετ. Ένας διαφορετικός, άγνωστος κόσμος στο ευρύ κοινό, με διευθύνσεις να αλλάζουν σε μερικά δευτερόλεπτα και εγκληματίες να εμπορεύονται τα πάντα, από ναρκωτικά μέχρι ανθρώπινες ζωές υπάρχει κρυμμένος στους διαδικτυακούς ιστούς.

Ευκολότερη η κατανόηση της λειτουργίας του Darknet, θα γίνει αν φανταστούμε το διαδίκτυο ως ένα τεράστιο παγόβουνο, με την κορυφή του οποίου να εξέχει ελάχιστα πάνω από τη θάλασσα την ώρα που ο τεράστιος όγκος του κρύβεται στο βυθό. Σε αυτή την περίπτωση η μύτη του παγόβουνου είναι οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το Google και το Youtube, αλλά μία τεράστια σωρεία πληροφοριών και ιστοσελίδων κρύβεται στο βυθό και δεν είναι προσβάσιμη από τα συμβατικά browsers.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου «Τhe Verge», το σκοτεινό διαδίκτυο, γνωστό και ως Darknet, παρέχει ανωνυμία στους χρήστες, ευνοώντας έτσι κάθε λογής παράνομες αγοραπωλησίες.

Στις δραστηριότητες που βρίσκει κανείς συχνά στο Darknet, ψηλά στη λίστα είναι η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων.

Θέλοντας να κρυφτεί από το FBI, το Darknet χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από servers, που βασίζονται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία γι' αυτό τον σκοπό είναι το Tor (The onion router), το οποίο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναπτύχθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών και μπορεί να καμουφλάρει τον σέρβερ που το φιλοξενεί.
Κλείσιμο

Πριν από λίγο καιρό το Darknet απέκτησε και τη δική του μηχανή αναζήτησης, αντίστοιχο του γνωστού Google, ονόματι Grams, μια μηχανή αναζήτησης που συγκεντρώνει αποτελέσματα από οκτώ online «μαύρες αγορές» και τις αγγελίες τους. Βέβαια, επειδή ακριβώς το κίνητρο είναι το κέρδος, μελλοντικά το Grams, θα αρχίσει να χρεώνει όσους θέλουν να διαφημίσουν τις αγγελίες τους.

Τo Darknet εξισώνεται από πολλούς ειδικούς ως ο «online υπόκοσμος», όμως παρέχει τρομακτικές δυνατότητες και δεν έχει μόνο κακή πλευρά.

Όπως σημειώνει ο Μπραντ Τσάκος από το περιοδικό PC World, «το Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει και μία εξαιρετικά σημαντική "φωτεινή" πλευρά, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης σε ανθρώπους που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα και βοηθώντας να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων τα διέρρευσαν πως θα διωχθούν ποινικά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης