To Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής άλλαξε στέγη

Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που στην ουσία είναι η απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποιήση του βρίσκεται το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (http://www.elmp.gr)
μετά την επιτυχημένη μετεγκατάσταση του σε νέο χώρο στην Λ. Κηφισού στο Αιγάλεω. Η μεταφορά αυτή κρίθηκε αναγκαία αφού η τεράστια αποδοχή του κόσμου και οι συνεχείς δωρεές  πλημμύρισαν τον χώρο που φιλοξενούνταν έως τώρα.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί ένα όνειρο μιας ομάδα νέων ανθρώπων όπου πριν από περίπου 5 χρόνια ξεκινήσαν την δημιουργία του. Το συγκεκριμένο είδος μουσείου απουσίαζε από την Ελλάδα και παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα πάνε κόντρα στο ρεύμα αισιοδοξούνε και θέλουνε να προσφέρουνε στην πατρίδα μας κάτι ξεχωριστό. Βασική τους πεποίθηση είναι πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι ελεύθερη σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που στην ουσία είναι η απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή.

Συγκεκριμένα η συλλογή του Μουσείου αριθμεί περί τους 130 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνω από 1.300 αντικείμενα από το χώρο της πληροφορικής. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής είναι τα βιβλία και ο περιοδικός τύπος.

Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της πληροφορικής μέσα από έναν μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων εταιρειών που έχουν εκλείψει ή και συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Acorn, Cromenco, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple, ΙΒΜ και συμβατούς, λογισμικό και περιφερειακές συσκευές. Σημειωτέον ότι τα εκθέματα αυξάνονται συνεχώς σχεδόν σε μηνιαία βάση.

Στα πλαίσια των δράσεων του το Μουσείου διοργανώνει και συμμετέχει σε εκθέσεις πληροφορικής, συνέδρια, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην έκθεση Άβαξ ‘’Πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα’’ που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα, την Χίο και τα Ιωάννινα.

Επίσης διοργάνωσε δύο συνέδρια (τις χρονιές 2011,2012) συμμετέχοντας στο πολύ-συνέδριο Capital & Vision που διεξάγεται κάθε χρόνο από το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς κάποιον παλαιό υπολογιστή τον οποίο επιθυμείτε να δωρίσετε ως έκθεμα για τον εμπλουτισμό της συλλογής του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail: info@elmp.gr. Για περισσότερες λεπτομέρεις για το Μουσείο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.elmp.gr)

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Κώστας Γερανίου

 Εγώ δώρησα τον υπολογιστή μου και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Προτιμώ από το να κάθεται στο σπίτι μου να είναι στο μουσείο και να το βλέπουν πολλοί περισσότεροι επισκέπτες. Και προτείνω σε όποιον έχει κάποιο κομμάτι παλιό να κάνει το ίδιο. Έτσι κι αλλιώς ό,τι ώρα θέλεις το παίρνεις πίσω.

Και γω δώρησα...

και τα λυπήθηκα. Τα μουσείο δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έχουν μεν όρεξη να ασχοληθούν με το θεαθήναι, αλλά είναι άσχετοι. Είδικά ο Τσεκούρας, που έχει μαζέψει και άσχετους συνεργάτες. Αυτό φαίνεται και από την κατηγοριοποίηση στην σελίδα τους. Τους είπα πολλές φορές να βοηθήσω εθελοντικά και να τους δώσω συμβουλές για την σωστή κατηγοριοποίηση των αντικειμένων και μου απάντησαν ότι ήταν θέμα web designer!!!! Αν είναι δυνατόν. Κρίμα τα αντικείμενα που έδωσα. Παρόμοια προσπάθεια γίνεται και στην Θεσσαλονίκη, από άτομα του χώρου. Ευτυχώς, 

παλιος χρήστης

Πολύ καλή η προσπάθεια του Μουσείου, έχω δωρίσει και εγώ τον παλιό μου υπολογιστή. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

virgin_space

Απόλυτα πετυχημένη η δοκιμαστική πτήση του διαστημικού λεωφορείου, που εκτοξεύθηκε από την έρημο Μοχάβε - Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν ήδη πληρώσει εισιτήριο για το ταξίδι στο Διάστημα

3
huawei_technology

Την εκπαιδευτική αποστολή της Huawei Seeds for the Future υποδέχθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης και η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

viber123

Το Viber συγκεντρώνει τα γιορτινά χαρακτηριστικά του σε ένα μέρος και σας καλεί να μοιραστείτε χαρούμενα vibes και να διαδώσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο!