Η Google τιμά τους αδελφούς Γκριμ

Η Google τιμά τους αδελφούς Γκριμ

Το σημερινό εκτενές Google Doodle περιγράφει την ιστορία της «Κοκκινοσκουφίτσας», ενός από τα πιο δημοφιλή παραμύθια των Γερμανών παραμυθάδων...

Η Google τιμά τους αδελφούς Γκριμ
Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης Google πιστή στην παράδοσή της να γιορτάζει σημαντικά γεγονότα και επετείους γνωστών προσωπικοτήτων, σήμερα, 20 Δεκεμβρίου τιμά με το Google Doodle τους αδελφούς Γκριμ, που με τα παραμύθια τους έχουν γαλουχήσει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. 

Μάλιστα, η Google, με αφορμή τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους δημιούργησε ένα από τα πιο εκτενή Google Doodle, το οποίο αφηγείται το παραμύθι με την «Κοκκινοσκουφίτσα», μια από τις πιο γνωστές ιστορίες των αδερφών Γκριμ.

Κλείσιμο


Λίγα λόγια για τους αδερφούς Γκριμ…

Οι αδελφοί Γιάκομπ (1785-1863) και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ (1786-1859) γεννήθηκαν στο Χάναου της Γερμανίας και είναι από τους πιο γνωστούς παραμυθάδες ευρωπαϊκών λαϊκών παραμυθιών . Και οι δυο τους ήταν ακαδημαϊκοί, γλωσσολόγοι, πολιτιστικοί ερευνητές και συγγραφείς που από κοινού ασχολήθηκαν με τη λαογραφία. Έτσι, άρχισαν  να συλλέγουν τα καλύτερα παραμύθια της εποχής τους, συγκεντρώνοντας ένα πλούσιο υλικό από ιστορίες που αφορούσαν σε πρίγκιπες και πριγκίπισσες, δάση, κάστρα και μαγεία, αλλά και πιο «σκοτεινά έπη» σχετικά με κανιβαλισμό, δολοφονίες και σατανικές μητριές.  



Χάρη στο έργο τους παραμύθια που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα στη Βόρεια Ευρώπη δε χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου  και έγιναν ευρέως γνωστά, ενώ έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.  «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Ο Βασιλιάς Βάτραχος», «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», «Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ», «Η Ραπουνζέλ», «Ο γενναίος ραφτάκος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Η Σταχτοπούτα» και «Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια» είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή που μεγάλωσαν και εξακολουθούν να ανατρέφουν γενιές και γενιές.

Τον πρώτο τόμο παραμυθιών τους, που περιείχε 86 ιστορίες, τον εξέδωσαν το 1812 με τίτλο «Kinder - und Hausmärchen (Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια)». Ο τόμος ήταν χωρίς εικονογράφηση και δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.  Κάτι που έμελλε να αλλάξει με τις πρώτες εικονογραφήσεις που προστέθηκαν στο σώμα του κειμένου. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814, ενώ μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. 

Οι ίδιοι πίστευαν πως τα παραμύθια είχαν κοινή ρίζα και μετακινούνταν μαζί με τα ινδοευρωπαϊκά φύλα (ινδοευρωπαϊκή ή μονογενετική θεωρία), κάτι που περιέγραφαν στην εισαγωγή του έργου τους. Ακόμα, επέλεξαν 50 από αυτά και δημιούργησαν μία έκδοση αποκλειστικά για παιδιά με το όνομα «Kleine Ausgabe (Μικρή έκδοση)».


Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρο το σημερινό Google Doodle:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης