Κέβιν Μίτνικ: Η απίστευτη ιστορία του «πιο καταζητούμενου» χάκερ στον κόσμο που πέθανε στα 59 του

Κέβιν Μίτνικ: Η απίστευτη ιστορία του «πιο καταζητούμενου» χάκερ στον κόσμο που πέθανε στα 59 του

Ο Αμερικανός χάκερ πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας – Το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του και η τεράστια κλοπή δεδομένων υπολογιστών και αριθμών πιστωτικών καρτών

Kevin_Mitnick
Σε ηλικία 59 ετών πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας ο Κέβιν Μίτνικ ένας από τους διασημότερους και πλέον καταζητούμενους Αμερικανούς χάκερ. 

Το όνομά του θεωρήθηκε από πολλούς ως συνώνυμο με τη λέξη xάκερ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον χαρακτήρισε ως τον «Νο1 καταζητούμενο για ηλεκτρονικά εγκληματα στην ιστορία των ΗΠΑ». Άλλωστε τη δεκαετία του 1990, ο ίδιος έκανε μια πρωτοφανή επίθεση, κλέβοντας δεδομένα υπολογιστών και αριθμούς πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα το FBI να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον του. Κατάφερε να γλιτώσει τη σύλληψη για δύο χρόνια, μέχρι που του πέρασαν χειροπέδες.

Στο μεταξύ, παραβίασε υπολογιστές, δίκτυα τηλεφώνων, κυβερνητικά έγγραφα και δημόσια συστήματα, ενώ εισέβαλλε σε συστήματα σημαντικών εταιρειών, όπως οι EC, Motorola, Nec, Nokia, Sun Microsystems, Fujitsu Siemens, Apple καθώς και σε συστήματα του FBI. Το τέλος της πορείας του ξεκίνησε όταν προσπάθησε να παραβιάσει τον προσωπικό υπολογιστή ενός άλλου χάκερ, του Τσουτόμου Σιμομούρα.

Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη που υπήρχε ο μύθος ότι μπορούσε, αν ήθελε, να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα, απλά και μόνο σφυρίζοντας σε ένα τηλέφωνο.

Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Kevin Mitnick Death American computer Security Scientist Dies | Death Cause Revealed🕊



Ξεκίνησε να παραβιάζει συστήματα σε ηλικία 12 ετών


Γεννημένος στο Λος Άντζελες ως μοναχοπαίδι διαζευγμένων γονιών, ο Μίτνικ μετακόμιζε πολύ συχνά. Τα πρώτα του χρόνια ήταν μοναχικά, με τον ίδιο να μελετά μαγικά κόλπα, όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του.

Ο Μίτνικ ήταν μόλις 12 ετών, όταν κατάλαβε πώς μπορούσε να ταξιδεύει ελεύθερα με λεωφορείο χρησιμοποιώντας μια κάρτα διάτρησης 15 δολαρίων και λευκά εισιτήρια, που είχε πάρει από έναν κάδο απορριμμάτων. Στο Λύκειο, άρχισε να αποκτά εμμονή με την εσωτερική λειτουργία των διακοπτών και των κυκλωμάτων των τηλεφωνικών εταιρειών.

Κλείσιμο
Μέχρι τα 17 του χρόνια, ο Μίτνικ μπορούσε να εισβάλλει σε διάφορα εταιρικά συστήματα υπολογιστών. Ήδη από τότε, μπήκε στο μάτι των αρχών, ξεκινώντας ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού», που κράτησε για δεκαετίες.

Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του Μίτνικ με τους υπολογιστές, το ψευδώνυμο του σε διάφορες BBS ήταν «Κόνδορας», από την ταινία «Οι τρεις μέρες του Κόνδορα».   Το 1987 ήρθε και η πρώτη σύλληψη του Μίτνικ για εισβολή σε υπολογιστή. Αμέσως τον επόμενο χρόνο, πάλι κατηγορήθηκε για εισβολή σε σύστημα κλέβοντας πηγαίο κώδικα της Digital Equipment Corporation. Ο Μίτνικ τότε καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση.

Kevin Mitnick - A Hacker's Story


Συνελήφθη το 1995 μετά από δύο χρόνια αναζήτησης

Η εγκληματική του δραστηριότητα τον έθεσε πολλές φορές στο στόχαστρο του FBI. Το 1995, μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό που κράτησε πάνω από δύο χρόνια, ο Μίτνικ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση συσκευής τηλεφωνικής πρόσβασης και απάτη με υπολογιστές.

«Κατηγορήθηκε για πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μία πολύ μεγάλη απειλή» είχε δηλώσει τότε ο Κεντ Ουόλκερ, πρώην βοηθός εισαγγελέα στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 1998, κι ενώ ο Μίτνικ ανέμενε την καταδίκη του, ομάδα υποστηρικτών του κατέλαβε την ιστοσελίδα των New York Times για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να κλείσει. 

Την επόμενη χρονιά, ο Μίτνικ δήλωσε ένοχος για απάτη μέσω υπολογιστή και τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο συμφωνίας που έκανε με τους εισαγγελείς και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 46 μηνών. Επίσης, του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, χωρίς την άδεια του επιτηρητή του, για τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.

Στα απομνημονεύματά του, ο Μίτνικ αμφισβήτησε πολλές από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του, αρνούμενος ότι είχε παραβιάσει κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών. Επίσης υποστήριξε ότι αγνοούσε τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών που έπαιρνε κατά την αναζήτηση του κώδικα. «Όποιος αγαπάει να παίζει σκάκι, ξέρει ότι αρκεί να κερδίσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να κατασχέσεις τα περιουσιακά του στοιχεία για να αξίζει τον κόπο», έγραψε στο βιβλίο του.

kevin Mitnick shares his FBI bust story



Νέα καριέρα ως σύμβουλος ασφάλειας υπολογιστών

Μετά την αποφυλάκισή του, το 2000, ο Μίτνικ ξεκίνησε μια νέα ζωή, ως σύμβουλος ασφαλείας, συγγραφέας, ενώ έκανε και δημόσιες ομιλίες.

Ο θάνατός του επήλθε την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη από εταιρεία εκπαίδευσης στην κυβερνοασφάλεια, την οποία συνίδρυσε και ένα γραφείο τελετών στο Λας Βέγκας.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την Kathy Wattman, εκπρόσωπο της εταιρείας εκπαίδευσης KnowBe4.

Η αιτία ήταν επιπλοκές από καρκίνο του παγκρέατος. Είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μετά τη διάγνωσή του πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με το King David Memorial Chapel & Cemetery στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τη νεκρολογία που δημοσίευσε το γραφείο τελετών, η σύζυγός του, Κίμπερλι Μίτνικ είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.





Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Σύντομα οι εξαγγελίες για την δασοπροστασία, απαιτείται εγρήγορση

Ξεκίνησαν οι καταγραφές ζημιών από τις πυρκαγιές - Άμεσα η πρώτη αρωγή στους πολίτες, λέει ο Τριαντόπουλος

Ξανά στο νοσοκομείο ο Ηλίας Μαμαλάκης - «Είμαι καλύτερα αλλά όχι καλά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης