TikTok: Ποιες χώρες το φρενάρουν και γιατί - «Μας φοβούνται» απαντούν οι Κινέζοι

TikTok: Ποιες χώρες το φρενάρουν και γιατί - «Μας φοβούνται» απαντούν οι Κινέζοι

Η πλατφόρμα έχει πάνω από 1 δισ. χρήστες - Η μία μετά την άλλη χώρες της Δύσης φοβούνται πως η Κίνα θα μάθει κρατικά μυστικά - Απαγορεύσεις για κρατικούς αξιωματούχους σε ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία κ.α.

tik-tok-hacker
Στο «μάτι» της Δύσης έχει μπει για τα καλά η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα «TikTok» με όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να την ενοχοποιούν ως «εργαλείο» παρακολούθησης στη φαρέτρα του Πεκίνου.

Πρώτες και καλύτερες οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι με την πλατφόρμα αυτή, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο. Το TikTok «δαιμονοποιείται» όχι μόνο από την Ουάσινγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης, όπως του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εις το πυρ το εξώτερον» και από την Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαικής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η Βρετανία και η Ολλανδία

Κλείσιμο
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας «AIVD» κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στην «κόκκινη λίστα» των χωρών με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπίας.

Τέλος για τους Βέλγους κυβερνητικούς το TikTok, έρευνα και στην Ιταλία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση. Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Η έναρξη της έρευνας ήλθε ύστερα από την παρουσία στην πλατφόρμα "πολλών βίντεο με νέους που υιοθετούν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού", σε σχέση συγκεκριμένα με την πρόκληση που ονομάζεται «french scar» (γαλλική ουλή), που έγινε viral στην Ιταλία στο δίκτυο αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ανηλίκων.

Η ιταλική αρχή κατηγορεί το TikTok ότι δεν έχει εφαρμόσει «τους δικούς του κανόνες, που προβλέπουν την αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου που σχετίζονται με προκλήσεις (challenges), με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωση.

Η αγαπημένη πλατφόρμα έχει πάνω από 1  δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως

Από την πλευρά της, η πλατφόρμα αμφισβητεί τις απαγορεύσεις της Δύσης λέγοντας ότι δεν της δόθηκε ουδέποτε η ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και ότι οι κυβερνήσεις την στοχοποιούν επειδή «αγαπήθηκε» από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση «We Are Social» για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2023.

Αυτό που έσπειρε δαιμόνια στη Δύση ήταν ότι η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο του 2022 πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Το FBI και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) ερευνούν τα γεγονότα που οδήγησαν την «ByteDance», την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για την παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων. Όμως, η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης