“Aποθέωση” για το Linkedln στην Wall!

“Aποθέωση” για το Linkedln στην Wall!

Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής η γνωστή εταιρία  του ιδρυτή Reid Hoffman, “LinkedIn”πέτυχε τη δημόσια εγγραφή της, με την υποστήριξη τριών επιχειρήσεων.

Kοτερομαχίες και κοσμικές κρουαζιέρες
“Aποθέωση” για το Linkedln στην Wall!
Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής η γνωστή εταιρία  του ιδρυτή Reid Hoffman, “LinkedIn”πέτυχε τη δημόσια εγγραφή της, με την υποστήριξη τριών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω υποστηρικτές είναι η Sequoia με ποσό 757.8 εκατομμυρίων, η Greylock Partners με 632.2 εκατομμύρια δολάρια και η μικρότερη μέτοχος Bessemer Venture Partners με ποσό που αγγίζει τα 206 εκατομμύρια δολάρια. Ο κυριότερος μέτοχος παραμένει ο κ. Hoffman με μετοχές αξίας 858 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της LinkedIn ξεκίνησε στα 45 δολάρια και εκτινάχθηκε γρήγορα στα 92.99, στο χρηματιστήριο της Νέας Ϋόρκης.

Το προφίλ και  η ιδέα της εταιρίας ήταν από την  αρχή απλό αλλά πάρα πολύ πετυχημένο. Πρόκειται  για μία ιστοσελίδα η οποία  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εργασιακή δικτύωση». Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν τα προφίλ τους δωρεάν ενώ το 2005 εισήχθη και η επιλογή  εγγραφής επί πληρωμή η οποία  έδινε στους πιθανούς εργοδότες  περισσότερες πληροφορίες για τον  κάθε πιθανό εργαζόμενο και στους  εργαζομένους τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλους ομόλογούς τους. Άξιο λόγου  είναι το γεγονός πως η εταιρία  λαμβάνει το 70% των κερδών της από  αυτές τις εγγραφές.

Τα κέρδη από  τη δημόσια εγγραφή της εταιρίας θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω  αναπτυξιακή και επιχειρηματική πολιτική που έχει χαράξει ο Reid Hoffman και οι συνεργάτες του. Μέσα στις επιλογές που τώρα απλώνονται μπροστά στον Hoffman είναι και η ιδέα της επέκτασης με εξαγορές άλλων εταιριών ή τεχνολογιών.

Η προαναφερθείσα σύγκριση με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης  είναι αναλογικά σωστή. Παρόλα αυτά αυτό που έχει καταφέρει το LinkedIn, και το οποίο οδήγησε και όλους τους επενδυτές στην απόφαση να το υποστηρίξουν, είναι πως γίνεται συνδυασμός λογισμικού και υπηρεσίας. Έτσι, η διαφορετική προσέγγιση από το Facebook ή το Twitter, μπορεί να επιτρέψει στην εν λόγω εταιρία να εισέλθει στην αγορά των επιχειρήσεων οι οποίες προσφέρουν ανάλογο προϊόν-software μέσω του διαδικτύου. Αναφορικά, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται πως θα επιδείξει άνοδο της τάξεως του 16% και θα αγγίξει τα 10.7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για αυτό τον χρόνο.
Κλείσιμο

Όλα τα «μεγάλα ονόματα» στο χορό της αγοράς!

Οι αρχικές προσφορές έγιναν από τις Morgan Stanley, Bank of America Corporation, JPMorgan Chase &Co. Οι ακόλουθες εταιρίες επίσης.

Οι μετοχές οι οποίες ανέρχονταν στο 62% της επιχείρησης  πωλούνταν από την ίδια τη LinkedIn. Στους υπόλοιπους πωλητές συμπεριλαμβάνονται και ο ίδιος ο Reid Hoffman αλλά και οι: Bain Capital LLC, McGraw-Hill Cos. και Goldman Sachs Group Inc.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι προαναφερθέντες υποστηρικτές Sequoia Capital, Greylock partners και Bessemer Venture Partners δεν πουλούν τις μετοχές τους.


Η ιστορία του ιδρυτή Reid Hoffman

Ο Hoffman γεννήθηκε στο Stanford της California και μεγάλωσε στο Berkeley της ίδιας πολιτείας, το 1967. Aποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Stanford το 1990 στο οποίο είχε αποσπάσει και την Υποτροφία Marshall αλλά και το Βραβείο Dinkelspiel. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε αρχικά να γίνει διδάκτωρ πανεπιστημίου, αλλά όπως παραδέχθηκε οι διδάκτορες γράφουν βιβλία τα οποία διαβάζει ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού, και ο ίδιος ήθελε να κάνει «πάταγο».

Ο Hoffman «πέρασε» από την Apple Computers και Fujitsu ενώ ήταν και συνιδρυτής του SocialNet.com, ένας ιστότοπος για online γνωριμίες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο SocialNet ο Hoffman ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του PayPal ενώ αργότερα εισήλθε στην εταιρία ως μόνιμος συνεργάτης. Όταν το PayPal εξαγοράστηκε από το eBay το 2002, ο Hoffman ήταν αντιπρόεδρος της εταιρίας οnline νομισματικών συναλλαγών.

Ο Hoffman έγινε συνιδρυτής του LinkedIn το 2003. Tώρα πια, βέβαια, κατέχει τη θέση του προέδρου της εταιρίας η οποία μετρά 100 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος έχει καταφέρει  να χτίσει και τη φήμη του έξυπνου  επενδυτή ανερχόμενων εταιριών. Πήρε μέρος στην αρχική επενδυτική δραστηριότητα  του Facebook –μάλιστα ήταν αυτός που «κανόνισε» τη συνάντηση του Zuckerberg με τον Mark Thiel- ενώ έχει επίσης επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στις εταιρίες Zynga, Flickr, Digg, Last.fm και Ping.fm.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης