Εθνικισμός,διεθνισμός, εθνομηδενισμός: Γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε;

stoukas_stories_arthro

Ποια είναι η διαφορά εθνισμού και εθνικισμού;-Τι είναι ο εθνομηδενισμός και τι πρεσβεύουν οι οπαδοί του;-Η ιστορία των λέξεων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι ότι όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Οι νέες τεχνολογίες, η πρόοδος των επιστημών και, φυσικά, το διαδίκτυο, έχουν τεράστια συμβολή σε αυτή την εξέλιξη.

Εξαίρεση σε αυτή την πρόοδο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η γλώσσα, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λέξεις, ενώ άλλες λέξεις με σχετικά μικρή χρήση στο παρελθόν, χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα ή αποκτούν και νέες σημασίες.

Η λέξη “γερμανοτσολιάς” για παράδειγμα, σήμαινε αρχικά το μέλος των Ταγμάτων Ασφαλείας που συνεργάστηκε με τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής στην Ελλάδα. Μετά το 2010, χρησιμοποιείται, κυρίως, για να δηλώσει τα άτομα που δεν υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας.
Η λέξη σανό(ς), προέρχεται από τη σλαβική seno. Η φράση “δεν τρώω σανό”, σημαίνει δεν είμαι αφελής, δεν μπορεί να με εξαπατήσει κάποιος εύκολα.

Τα τελευταία χρόνια, προέκυψε η λέξη “σανοφάγος”. Δεν υπάρχει βέβαια σε κανένα λεξικό και σημαίνει, προφανώς, μεταφορικά βέβαια, αυτόν που δεν τρώει σανό, τον αφελή, τον ευκολόπιστο.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι υπάρχουν ορισμένες λέξεις, τις οποίες συναντάμε συχνά και στα σχόλια του protothema.gr, με ευρεία χρήση, που τείνουν να αποτελέσουν, από μόνες τους, επιχειρήματα.

Επανειλημμένα έχουμε ακούσει ή διαβάσει, να χαρακτηρίζεται κάποιος εθνικιστής, λαϊκιστής, φασίστας, ρατσιστής, σεξιστής κλπ. Βέβαια κάποιες από τις λέξεις αυτές (φασίστας, ρατσιστής, σεξιστής κλπ.), έχουν στο “περιεχόμενό” τους, αρνητική συνυποδήλωση, είναι θα λέγαμε κακόσημες. Τον τελευταίο καιρό όμως και η λέξη εθνικιστής, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να αποκτά αρνητική σημασία, ίσως γιατί ταυτίζεται με άλλες, όπως οι κατά κόρον χρησιμοποιούμενες στο παρελθόν, σοβινιστής και ιμπεριαλιστής.

Θα ασχοληθούμε σήμερα με μερικές από τις λέξεις αυτές, δίνοντας ένα σαφή ορισμό τους και αναπτύσσοντάς τες σαν έννοιες. Παράλληλα, θα δούμε σε ποιες ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά) υπάρχουν και από πότε (όταν αυτό αναφέρεται κάπου). Πιστεύουμε ότι με το άρθρο αυτό, θα βοηθήσουμε ώστε να ξεκαθαρίσουν η ερμηνεία και η ορθή χρήση ορισμένων λέξεων.
stoukas_stories_mesa2
Εθνισμός και Εθνικισμός

Σύμφωνα με το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, έκδοση 2014,, ο εθνικισμός είναι η δογματική προσήλωση στην ιδέα του έθνους με επιθετική προβολή της εθνικής ταυτότητας και υποτίμηση των άλλων εθνών, ειδικότερα έξαρση του εθνικού φρονήματος. Η λέξη πρωτοεμφανίζεται το 1859 και προέρχεται από το γαλλ. nationalisme (1789) ή το αγγλικό nationalism (1844). Η ιταλική λέξη nazionalismo(1858) και η γερμανική nationalismus, είναι οι αντίστοιχες της λέξης εθνικισμός στις δυο γλώσσες.

Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη (εκδ. 2012), διαβάζουμε ότι η λέξη φιλοπατρία, που δηλώνει την αγάπη κάποιου προς την πατρίδα του, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Αριστοφάνη. Στα τέλη του 18ου – αρχές 19ου αιώνα, άρχισε να αντικαθίσταται από τις λέξεις πατριωτισμός (αντιδάνειο από το γαλλ. patriotisme) που χρησιμοποίησαν πρώτοι ο Ρήγας Φεραίος και ο Ευγένιος Βούλγαρης και εθνισμός (πρώτη χρήση του από τον Ν. Σπηλιάδη το 1826). Η λέξη εθνικισμός, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1859 από τον Α. Πολυζωίδη, ο οποίος αναζητώντας μια λέξη που θα είναι ομόρριζη της λέξης εθνικός ειδωλολάτρης, επινόησε τη λέξη εθνικισμός, με αρχική σημασία “ειδωλολατρισμός”. Βαθμιαία, η λέξη αυτή, άρχισε να εκτοπίζει τη λέξη εθνισμός. Ο φανατικός, με επεκτατικές – εδαφικές βλέψεις πατριωτισμός, δηλώνεται και από τη λέξη σοβινισμός (<γαλλ. chauvinisme, 1832). Σήμερα, κατά το Λεξικό Μπαμπινιώτη, η λέξη εθνισμός, δηλώνει τον αγνό πατριωτισμό και εθνικισμός, τις εθνικιστικές, επεκτατικές βλέψεις.
Ο εθνισμός, κατά το ΧΛΝΓ, σημαίνει την πατριωτική συνείδηση με αποδοχή των εθνικών διαφορών.

Ας δούμε και δυο ακόμα ορισμούς της λέξης εθνικισμός: Ο Γεώργιος Α. Χασιάκος, στο “Ερμηνευτικό λεξικό των Ισμών”, γράφει:
Εθνικισμός: Αποκλειστική και σε υπερβολικό βαθμό προσήλωση στα εθνικά ιδεώδη, με προσπάθεια της επικράτησης του έθνους επί των άλλων και της εδαφικής του επέκτασης // Θεωρία που κηρύσσεται υπέρ των εθνικών παραδόσεων και ιδεωδών σε αντίθεση με τον διεθνισμό // Η κίνηση ατόμων, που αποκτούν επίγνωση ότι αποτελούν εθνική κοινότητα εξαιτίας των εθνικών, γλωσσικών, θρησκευτικών κ.α. δεσμών που τα ενώνουν.

Κατά το λεξικό αυτό, “ο σπουδαιότερος παράγοντας στο νεότερο εθνικισμό ίσως είναι η γλώσσα” και “άλλος σημαντικότατος παράγοντας στο νεότερο εθνικισμό είναι η θρησκεία που συμβάλλει στη διαμόρφωση αλληλέγγυας για τα μέλη της εθνικής ομάδας συνείδησης”.
Τέλος, στο “Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης”, διαβάζουμε:
stoukas_stories_mesa3
Εθνικισμός (nationalism)

(1) Το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα που συνδέεται με κοινούς φυλετικούς, γλωσσικούς και ιστορικούς δεσμούς και συνήθως ταυτίζεται με μια συγκεκριμένη εδαφική επικράτεια.

(2) Η αντίστοιχη ιδεολογία που εξυμνεί το εθνικό κράτος ως ιδεώδη μορφή πολιτικής οργάνωσης, αξιώνοντας μετ’ επιτάσεως την αφοσίωση των πολιτών του.
Ο μεγαλύτερος “προφήτης” του ήταν ο Giuseppe Mazzini(1805-1872), ο οποίος θεωρούσε τα μεμονωμένα έθνη υποδιαιρέσεις μιας παγκόσμιας κοινωνίας που όφειλε να συμβιώνει ειρηνικά.

Αργότερα ωστόσο, ο εθνικισμός έλαβε επιθετικές και μισαλλόδοξες διαστάσεις, οι οποίες σχετίζονταν, μεταξύ άλλων και με τον ιμπεριαλισμό.
Κατά το “Λεξικό της Σύγχρονης Σκέψης”, ο εθνικισμός “κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε ουσιαστικό στοιχείο του φασισμού και άλλων ολοκληρωτικών κινημάτων, αλλά και κινητήρια δύναμη της επανάστασης και της απελευθέρωσης των λαών των αποικιών και της αντίστασης εθνών και εθνικών μειονοτήτων που απειλούνταν με υποδούλωση από ισχυρότερα κράτη”.
stoukas_stories_mesa5
Όπως βλέπουμε, στη σύγχρονη εποχή, διαμορφώνεται η τάση η λέξη εθνισμός να ταυτίζεται με την εθνική συνείδηση, τον πατριωτισμό και τη φιλοπατρία, ενώ η λέξη εθνικισμός, τείνει να αποκτήσει αποκλειστικά αρνητική σημασία και να γίνεται σχεδόν συνώνυμη των λέξεων σοβινισμός και ιμπεριαλισμός.
Στη διαπραγμάτευση για το όνομα της FYROM, γίνεται συχνά λόγος για τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το ΧΛΝΓ, αλυτρωτισμός, είναι ιδεολογικοπολιτική κίνηση που αποβλέπει στην προσάρτηση εδαφών και πληθυσμών, στο οποίο θεωρείται ότι ανήκουν. Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό irredentismo(1884). Από το 1890, χρονολογείται η γαλλική λέξη irredentisme.


Διεθνισμός

Στον αντίποδα του εθνισμού, βρίσκεται ο διεθνισμός. Σύμφωνα με το ΧΛΝΓ, διεθνισμός είναι “ιδεολογία που προωθεί την ένωση των λαών πέρα από εθνικά στεγανά και σύνορα”. Σύμφωνα με το Λεξικό Μπαμπινιώτη, η λέξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1893.

Διεθνισμός, σύμφωνα με το ίδιο λεξικό, είναι:

1. η θεωρία σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιδιώκεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ λαών και η κατάργηση των επιμέρους εθνικών συμφερόντων.

2. (στον μαρξισμό) δόγμα το οποίο πρεσβεύει την ένωση όλων των λαών και την κατάργηση των συνόρων (“προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”).

Τέλος, σύμφωνα με το “Ερμηνευτικό λεξικό των Ισμών”, διεθνισμός είναι η τάση για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων σε επίπεδο επιστημονικό, οικονομικό, κοινωνικοπολιτικό κλπ., με τον παραμερισμό των στενών τοπικών αντιλήψεων.

Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό internationalisme(1845). Το αγγλικό internationalism, πρωτοεμφανίζεται το 1851 και το ιταλικό internazionalismo to 1878 (προηγήθηκε το 1873 το internazzionalista = διεθνιστής).
stoukas_stories_mesa4

Εθνομηδενισμός – Εθνομηδενιστής: Τι σημαίνουν και ποια είναι η προέλευσή τους;

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στη γλώσσα μας οι λέξεις εθνομηδενισμός- εθνομηδενιστής. Πρόκειται για δυο λέξεις που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σε κανένα ελληνικό λεξικό, αλλά έχουν πολλές εμφανίσεις στο διαδίκτυο. Μοιραία, μοναδική μας πηγή για την προέλευση και τον ορισμό των δυο αυτών λέξεων θα είναι το ίντερνετ.
Ο εθνομηδενισμός είναι ιδεολογικό ρεύμα, που προωθείται μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και “δηλώνει τον ιστορικό αναθεωρητισμό, την αρνησιπατρία, την αποδόμηση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας στο πλαίσιο της κυρίαρχης παγκόσμιας νέας τάξης πραγμάτων” (ο ορισμός του Αντώνη Χ. Λαμπίδη στο pontosnews, θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πλέον εύστοχους).

Αν και όλοι θεωρούν ότι είναι νεολογισμός, λέξη δηλαδή που “μπήκε” στη γλώσσα μας τα τελευταία χρόνια, στη ΜΕΤΑΠΑΙΔΕΙΑ διαβάζουμε, ότι “ο όρος εθνομηδενισμός απαντάται στο κομματικό εγχειρίδιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενώσεως, έκδοση του 1948, όπου χαρακτηρίζεται ως “… βασικός ιδεολογικός αντίπαλος του μαρξισμού – λενινισμού” και στη σελίδα 569 του έργου “Ιστορικός Υλισμός” της Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ. …”.
Το σίγουρο είναι, ότι αντίστοιχη λέξη δεν υπάρχει σε καμία από τις, σημαντικότερες και γνωστότερες τουλάχιστον, ξένες γλώσσες, οπότε είτε πρόκειται για “δημιουργία” των τελευταίων ετών είτε για επαναφορά στο προσκήνιο μιας λέξης μετά από 70 περίπου χρόνια.

Οι εθνομηδενιστές (οπαδοί του εθνομηδενισμού όπως είναι ευκολονόητο), υιοθετούν τις απόψεις του, γνωστού κι από άρθρα μας, Φαλμεράιερ, ότι δεν υπάρχει αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού. Θεωρούν ότι το Βυζάντιο, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι Έλληνες και Τούρκοι συμβίωναν αρμονικά για 400 χρόνια (και περισσότερα σε ορισμένες περιοχές) και ότι οι επαναστάτες του 1821 ήταν κάποιοι τυχοδιώκτες, που δεν ήταν “βολεμένοι” και έκαναν την Επανάσταση για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη. Θεωρούν ότι το Κρυφό Σχολειό είναι ένας μύθος (έχουμε γράψει σχετικά άρθρα στο protothema.gr), το ίδιο και ο χορός του Ζαλόγγου, ότι δεν έγινε καμία γενοκτονία σε βάρος των Ποντίων, ότι στη Σμύρνη είχαμε απλά ένα συνωστισμό στην παραλία κλπ.

Αν οι απόψεις προέρχονταν από κάποιους γραφικούς, περιθωριακούς κλπ. τύπους, ίσως δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία. Δυστυχώς όμως, επειδή φορείς τους είναι πολιτικοί (κάποιοι από τους οποίους ήταν ή είναι έως σήμερα υπουργοί), καθηγητές πανεπιστημίων, διανοούμενοι, καλλιτέχνες κλπ., τότε, κατά την άποψή μας, υπάρχει πρόβλημα…
Με επιλεκτικά ή ανύπαρκτα αποσπάσματα από ιστορικά κείμενα, τσιτάτα και χαρακτηρισμό ως “φασίστας”, “εθνικιστή” κλπ., οποιουδήποτε τολμά να αντιπαραθέσει μια διαφορετική, τεκμηριωμένη άποψη, προσπαθούν όχι μόνο να κάνουν το μαύρο άσπρο, αλλά και να πείσουν, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, για την ορθότητα των απόψεών τους.
Και απ’ ότι φαίνεται, ο εθνομηδενισμός κυριαρχεί στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι ο εθνομηδενισμός και η παγκοσμιοποίηση είναι έννοιες αλληλένδετες.
stoukas_stories_mesa1
Το σημερινό άρθρο γράφτηκε για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τη σημασία μερικών λέξεων. Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός είναι να έχει οποιαδήποτε άποψη θέλει και να την εκφράζει δημόσια. Καλό όμως είναι, οι απόψεις να συνοδεύονται από επιχειρήματα και να δίνεται στους άλλους η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα. Η πολυφωνία και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, αποτελούν βασικά στοιχεία μιας δημοκρατίας. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί, οι άναρθρες κραυγές και οι εντάσεις που μοιραία δημιουργούνται, μόνο οδυνηρά αποτελέσματα μπορούν να έχουν…

ΣΧΟΛΙΑ (66)

ΚΥΠΡΙΟΣ

Απλώς μια παρατήρηση. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής αντιστοιχία μεταξύ των ξένων εννοιών και των δικών μας (βλέπε ethnic vs national identity, που η απόδοση στα ελληνικά είναι η ίδια). Αναπόφευκτα τα πολιτισμικά, αλλά κυρίως τα ιδεολογικά στοιχεία κάθε ατόμου καθορίζουν και το πώς αντιμετωπίζει τις έννοιες. Κατά το μεσοπόλεμο η κυρίαρχη αντίληψη, και μάλιστα συντριπτικά, ήταν πως αν δεν ήσουν εθνικιστής ήσουν προδότης. Στην μετά Κλίντον εποχή, κι αφού όλοι γίναμε φορείς των αμερικάνικων αντιλήψεων, ο εθνικισμός πολεμήθηκε αφού η αριστερά των ΗΠΑ χρειαζόταν εχθρούς, ιδιαιτέρως ντόπιους. Και ταύτισε τη συντηρητική δεξιά που ειδικά στις ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ φιλοπόλεμη, τουναντίον μάλιστα (America first, we will not fight other people's war, έτσι;) με τον εθνικισμό! Λογικό μόνο από την άποψη ότι ΔΕΝ είναι διεθνιστές. O συντηρητισμός όμως είναι αυτό που δηλοί: ελάχιστες αλλαγές ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ, κι άρα ΟΧΙ πόλεμος, που αυτό κι αν είναι αλλαγή! Φυσικά για τους Έλληνες αυτός που αγαπούσε την πατρίδα ήταν συχνότερα και θρησκευόμενος και μη επιθετικός εξ ου και η ΝΔ για χρόνια περιλάμβανε - και το κάνει ακόμα εν μέρει- συντηρητικούς, φιλελεύθερους, εθνικιστές κ.α, δηλαδή έννοιες που κινούνται σε άλλο επίπεδο, αλλά αυτό είναι δικό μας χαρακτηριστικό και δεν πρέπει να ταυτίζεται με ξένες καταστάσεις. Βασικά "νασιοναλισμό" εμείς ΔΕΝ έχουμε... ΥΓ Υπήρξε και εθνομπολσεβικισμός, μην ξεχνιόμαστε... ΥΓ2 Η γλώσσα γεννά πολιτισμό, έγραψε ο Μήτσης αν θυμάμαι καλά από το 1999. Κι είναι το πρώτο και σημαντικότερο μεταξύ άλλων. Το μίσος προς τον εθνικισμό είναι το καινούργιο πολιτισμικό μας στοιχείο. Και είναι κακό γιατί ...ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ, που μάλιστα προέρχεται από άτομα που υποτίθεται πως αγαπούν ακόμα και τους εχθρούς μας...

χμ......

Πολυ σωστο το αρθρο σε γενικες γραμμες, αν και θα ψιλοδιαφωνησω με τον ορισμο του εθνικισμου. Υπαρχει το εκπληκτικο βιβλιο του (κεντρωου-σοσιαλιστη και αρα οχι 'δεξιου-εθνικιστη', δημοτικιστη, αντιμεταξικου, ακαδημαικου & πρωθυπουργου) Αλεξανδρου Παπαναστασιου "Ο Εθνικισμος". Εκει κανει σαφη διαχωρισμο, τον οποιο και τεκμηριωνει, μεταξυ εθνικισμου και ιμπεριαλισμου, ουσιαστικα λεγοντας οτι: "ενώ ο Εθνικισμός θέλει την σύμπτωσιν κρατικών και εθνικών ορίων, ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει την επέκτασιν των κρατικών ορίων πέραν από τα εθνικά. Ο Εθνικισμός ενός Έθνους αναγνωρίζει και συμβιβάζεται με όλους τους άλλους Εθνικισμούς, ως εκ τούτου έχει αμυντικόν χαρακτήρα και ημπορεί να αποτελέση την βάσιν ειρηνικών σχέσεων των εθνών". Επαναλαμβανω, εχει σημασια το ποιος τα εγραψε αυτα και τι ιδεολογιας ηταν ο ιδιος... Διαβαστε το!

βρε αγορι μου

Πιάσε τους χάρτες & τα δημογραφικά και παρατηρησε την εθνοτική σύνθεση των πληθυσμών σήμερα και στο παρελθόν - ταυτίζονται απόλυτα με τα σύνορα ? Αυτες οι διαφορές είναι η αιτία ή η αφορμή των πολέμων.

Ακαδημαϊκές πηγές

Αυτό που αναφέρετε είναι απλώς μέρος της ιστορίας του ορισμού του εθνικισμού στην Ελλαδα. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει πραγματικά για τον σύγχρονο ορισμό, ειναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, δηλ. όπως ορίζεται σήμερα στο πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και με αναφορές σε ακαδημαϊκές πηγές.

@10/06/2018, 23:39

Πολύ θεωρητικά όλα αυτά για αμυντικό χαρακτήρα εθνικισμού. Η βασική προυπόθεση θα ήταν να γίνουν μετακινήσεις λαών ωστέ να μην υπάρχουν σε κανένα κράτος εθνικές μειονότητες. Υπάρχει όμως καποιος λόγος να γίνει ? Θα υπήρχε ειρήνη μετά ? Αν οι μειονότητες δεν επιδιώκουν αλλαγές συνόρων και ένωση με κάποια μητέρα-πατρίδα, γιατί ενοχλούν κάποιους ?

Κωνσταντινος Λ.

Μιχαλη εχεις καποιο προσωπικο blog οπου μπορουμε να αναγινωσκουμε τα θεματα που αναρτεις;

Μιχάλης Στούκας

Καλημέρα κύριε Κωνσταντίνε.Όχι,δεν έχω κάποιο προσωπικό blog.Όλα τα άρθρα που έχω γράψει,από τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 έως σήμερα,υπάρχουν στο protothema.gr. Μπορείτε να τα βρείτε,πληκτρολογώντας το ονοματεπώνυμό μου(συνήθως βρίσκονται στα stories και δημοσιεύονται κάθε Σ/Κ, καθώς λόγω έλλειψης χρόνου γράφω δύο κάθε βδομάδα). Αν θέλετε να βρείτε άρθρο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα , πολύ ευχαρίστως να σας βοηθήσουμε να το εντοπίσετε ή να ασχοληθώ με κάποιο θέμα που θα προτείνετε εσείς ή άλλοι αναγνώστες.Θερμές ευχαριστίες για τα καλά λόγια όλων, δεν κάνω κάτι σπουδαίο όμως.Προσπαθώ απλώς για το καλύτερο και την παρουσίαση της αλήθειας. Μ.Σ.

Κατ

Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στην Πλάκα.Ερωτεύθηκα τον Νίκο στο δημοτικό και αγάπησα έναν άλλο Νίκο στο λύκειο.Ακόμα τους σκέφτομαι με πολύ αγάπη.Εικόνες,μυρωδιές και χρώματα για μένα,είναι το μπλέ του Αττικού ουρανού και η αμφιλύκη ακούγοντας Χατζιδάκι.Είναι ο βασιλικός και το γιασεμί .Η πικροδάφνη και η αγγελική.Οι ανθισμένες νερατζιές όταν ακολουθώ τον επιτάφιο.Εδώ μεγάλωσα και γι αυτό δεν μπορώ παρά μονό ν΄αγαπώ τη χώρα μου.Δεν είμαι εθνικίστρια.Απλά αγαπώ πολύ την Ελλάδα γιατί εδώ γεννηθηκα.Και θεωρώ παράλογο να με αποκαλούν έτσι κάποιοι .Αν είχα την τύχη να γεννηθώ στην Κίνα, θα αγαπουσά την Κίνα.Γιατί πρέπει να απολόγουμαι για κάτι τόσο φυσικό;Γιατί είναι για κάποιους ντροπή,να αγαπάς κάτι που εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα φυσιολογικό και προδιαγεγραμμένο;Δεν επέλεξα να αγαπώ την Ελλάδα.Απλά εδώ γεννήθηκα.Και είμαι πολύ υπερήφανη.Γιατί είχα την τύχη να ζω-και όχι απλώς να υπάρχω-εδώ που οι άνθρωποι-παρά τις δυσκολίες-δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αξιοπρέπεια.

Αλλο ενα εξαιρετο αρθρο

Ευγε Κε Στουκα

Ο εθνικισμος ειναι προβληματικος

Καλο ειναι να αγαπαμε την πατριδα μας για να την κανουμε καλυτερη. Ενα εθνος οπου ο ενας σεβεται τον αλλο και δεν καταπαταμε τα δικαιωματα των μειοψηφιων πχ ΑΜΕΑ, gay, νομιμοι μεταναστες, ανθρωποι με νοητικη στερηση ειναι ολοι ισοι με ισα διακαιωματα απεναντι στους αλλους. Οταν η αγαπη για την πατριδα γινεται φερενζες για το μισος μας απεναντι σε αλλοθρησκους, απεναντι στις τεχνες, στη διαφορετικη αποψη,σε πολιτες αλλων κρατων η και μειοψηφιων τοτε απλα μιλάμε για φασιστακια και αρρωστα ατομα με προβλημα στο μυαλο(και συνηθως και στην τσεπη). Και επειδη στον εθνικισμο συνηθως βρισκουν καταφυγιο ολοι αυτοι οι ανωμαλοι στο μυαλο που πιστευουν οτι ειναι ανωτεροι απο αλλους ανθρωπους (για καποιο λογο) για αυτο και η λεξη εχει εφτελιστει τελειως, για αυτο και εμφανιστηκε και ο εθνομηδενισμος επειδη καποιοι εχουν κανει τη πατριδα αλλοθι για να μισουν τον υπολοιπο κόσμο. Αγαπατε αλληλους λεει ο θεος και η θρησκεια που πολλοι επιστρατευουν αλλα συνηθως ολοι αυτοι μονο αγαπη δεν εχουν μεσα τους.

Προβληματικές είναι οι αρλούμπες σου

Δεν υπάρχουν μόνιμοι μετανάστες στο Ελλαδιστάν . Γιατί κανένας δεν εχει μπει μόνιμα και κανένας δεν εχει μπει με βάςη αντικειμενικές ανάγκες και πληρώντας τις προδιαγραφές και κριτήρια που επιβάλουν οι χώρες που έχουν ανάγκη και δέχονται μετανάστες. ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ 50% ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ 25% Συνολικά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ . Ο όρος εθνικισμός δεν εχει ξεφτιλιστεί . Η Αρλουμπολογια της απλυσιάς σου εχει ξεφτιλιστεί και πλέον είναι τιμή και καταξίωση να σε λένε ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ , ΤΑ ΟΥΓΚΑΝΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ»

Προτείνω

την ανάλυση σε επόμενο άρθρο των λέξεων: Εθνοφοβικός, Χριστοφοβικός, Οικογενειοφοβικός, Ετεροφυλοφοβικός, Λαοφοβικός, Αριστοφοβικός και Ελευθεριοφοβικός.

Αγύριγο κεφάλι

Εθνικιστής είναι αυτός που επιθυμεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Χώρας του.________Ο όρος Εθνικιστής πάει ΚΑΙ στον Κομμουνιστή εφ΄ όσον κινείται με αυτήν την προϋπόθεση.___________Ο όρος ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι ...άλλο πράγμα!___________Αυτός είναι από ...άλλο ανέκδοτο!_________ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι ο ΕΜΠΑΘΗΣ κατ΄αρχήν, που ΜΙΣΕΙ!_________Μισεί τους πάντες και ιδίως όσοι είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ του. Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι αρρωστημένη κατάσταση. Ψυχανώμαλη περίπτωση!..________Δειλός, Άνανδρος, φιλοτομαριστής και κυρίως ΚΤΗΝΩΔΗΣ, όταν από την δειλία του δίνεται η δυνατότητα να περάσει κατ΄ ευθείαν στο ΘΡΑΣΟΣ!..

@

Γιατι τα παιδιά του φτωχου πανε δημοσειο σχολείο και διδασκοντε το μαθημα γυμνασιο λυκειο στα Ελληνικά_______ Ενω τον πλουσίου Αγγλικο οριτιναλ σχολειο??? Οσοι τρωνε στα σισίτια δεν ξέρει κανέναςαπταιστα αγγλικα και υπολογιστές τυχαίο ?????

Αμορφωτο εθνικι

Κομμουνισμος,διεθνισμος,μπολσεβικισμος,σταλινισμος,λενινισμος,μαοισμος,τροσκισμος συνωνυμα της παρακμης,της σηψης και του εκφυλισμου. "Μια πνευματικη ψωρα" οπως εγραψε καποτε κι ο Νικος Καζαντζακης...

Ολοκληρωτισμός

Το ίδιο είναι η κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, και αριστερού και ακροδεξιού-εθνικιστικού. Ο κόσμος έχει προχωρήσει, γι αυτό έχουμε τη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατια με πολλαπλούς μηχανισμούς ελέγχου και διάκριση εξουσιών. Στην Ελλάδα βέβαια χρειάζονται ακόμα πολλές βελτιώσεις.

Aγύριγο κεφάλι

Εθνικιστής είναι αυτός που επιθυμεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Χώρας του.________Ο όρος Εθνικιστής πάει ΚΑΙ στον Κομμουνιστή εφ΄ όσον κινείται με αυτήν την προϋπόθεση.___________Ο όρος ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι ...άλλο πράγμα!___________Αυτός είναι από ...άλλο ανέκδοτο!_________ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι ο ΕΜΠΑΘΗΣ κατ΄αρχήν, που ΜΙΣΕΙ!_________Μισεί τους πάντες και ιδίως όσοι είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ του. Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ που πάντα είναι ΚΑΙ φιλο-ΝΑΖΙΣΤΗΣ είναι αρρωστημένη κατάσταση. Ψυχανώμαλη περίπτωση!..________Δειλός, Άνανδρος και κυρίως ΚΤΗΝΩΔΗΣ, όταν από την δειλία του δίνεται η δυνατότητα να περάσει κατ΄ ευθείαν στο ΘΡΑΣΟΣ!..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rentzaioi_art

Ανακρίσεις, συλλήψεις και δίκη για τη ληστεία της Πέτρας- Η φυγή των Ρεντζαίων στο εξωτερικό - Η περιπετειώδης σύλληψή τους στη Βουλγαρία- Η δίκη και η εκτέλεσή τους- Ήταν οι Ρεντζαίοι οι δολοφόνοι του στρατηγού Τελίνι;

st-0

Πώς «βγήκαν» στην παρανομία – Οι εγκληματικές τους ενέργειες – Η αμνήστευσή τους – Η ληστεία της Πέτρας – Η φυγή τους στο εξωτερικό  – Η σύλληψή τους και η δίκη τους – Η καταδίκη τους σε θάνατο και η εκτέλεσή τους – Ποιος ήταν ο ρόλος των Ρεντζαίων στη δολοφονία Τελίνι (1923)

6
gym_40xronia_art

«Φαντάζομαι ότι όταν ο συγχωρεμένος ο Διογένης εζητούσε με το φανάρι τον άνθρωπον εις τας Αθήνας, θα ήτο καλοκαίρι, και μάλιστα καλοκαίρι σαν το εφετεινό.

nomikiii

Ο Κοσμήτορας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μιλά για το σεβασμό που χαίρει η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον ελληνικό νομικό κόσμο

lesbos_chandrinos

Η μεταφορά των νέων Ελδυκάριων με το «Λέσβος» και η επιβίβαση σ' αυτό των παλιών - Η τουρκική εισβολή και η επιστροφή του «Λέσβος» στην Κύπρο - Ο βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων στην Πάφο - Η επάνοδος του «Λέσβος» στην Ελλάδα - Η σύγχυση των Τούρκων, η βύθιση πλοίων και η  κατάρριψη αεροπλάνων τους από τους ίδιους - Ο Λ. Χανδρινός στην Άγκυρα - Το περίεργο τροχαίο που τον άφησε παράλυτο

45
napoleon3

Ο Δικαίος Βαγιακάκος - Πώς έγινε η μετανάστευση των Μανιατών στην Κορσική - Ποια ήταν η σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα; - Τι γράφουν ο Δικαίος Βαγιακάκος και ο Νικόλαος Φαρδύς

63
slavoi_crete_art

Η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες (961)- Ο Νικηφόρος Φωκάς- Αμυντικά και οχυρωματικά έργα στη μεγαλόνησο- Διοικητική οργάνωση- Τα 12 αρχοντόπουλα- Η Εκκλησία της Κρήτης κατά τη Β’ Βυζαντινή περίοδο- Έφτασαν οι Σλάβοι στην Κρήτη ως τα χρόνια της ενετοκρατίας;

32