Οι Ελληνες που έμαθαν τους Γάλλους να τρώνε ταραμοσαλάτα

Οι Ελληνες που έμαθαν τους Γάλλους να τρώνε ταραμοσαλάτα

Τα αδέλφια Μαυρομμάτη διδάσκουν ελληνικό γκουρμέ τη γαλλική πρωτεύουσα

Μπορεί να βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν από λίγες ημέρες, λόγω του ότι στο εστιατόριό τους  δείπνησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα αδέλφια Μαυρομμάτη όμως μόνο τυχαία δεν είναι στο Παρίσι. Το success τους story μάλιστα θυμίζει παραμύθι...

Πριν από πολλές δεκαετίες, οι Ανδρέας και Ευαγόρας Μαυρομμάτης, εγκαταλείπουν το χωριό τους στην Κύπρο, προκειμένου να σπουδάσουν στο Παρίσι. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα βιοπορισμού, σκέφτονται τρόπους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Με δανεισμένα χρήματα από την οικογένεια και φίλους τους  αγοράζουν και το πρώτο τους παντοπωλείο στην περιοχή Σανσιέ. Ο Ανδρέας γράφεται σε μια από τις καλύτερες σχολές γαστρονομίας ενώ στην Γαλλική πρωτεύουσα έχει καταφθάσει και ο έτερος αδελφός Διονύσης. «Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους κάποιοι με είπαν τρελό» παραδέχεται ο ιθύνων νους των επιχειρήσεων Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Θυμάμαι φίλους μου να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση αλλά ήμουν σίγουρος για την προσπάθεια κι είχα πείσμα».

Σήμερα η οικογένεια Μαυρομμάτη διατηρεί οκτώ καταστήματα delicatessen στο Παρίσι και δύο εστιατόρια. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στον κατάλογο θα καταλάβει: Ντομάτες γεμιστές, μελιτζάνες παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί και δεκάδες άλλα ελληνικά καλούδια.



«Πρόκειται για εξαιρετικούς μετρ της γεύσης» σχολίασε πριν από κάποια χρόνια η γαλλική Liberation. «Οι Μαυρομμάτηδες μας έκαναν να ξεκολλήσουμε από τους γαστρονομικούς σωβινισμούς και τους άσκοπους εγωισμούς από τους οποίους συχνά διακατεχόμαστε. Μια βόλτα να περάσει κάποιος από το κατάστημα της οδού  Duphot στο Παρίσι θα καταλάβει. Δεκάδες προϊόντα, σε εξαιρετικές συσκευασίες μας κάνουν όχι μόνο να γνωρίσουμε αλλά και να λατρέψουμε την Ελληνική κουζίνα, πρόκειται σαφώς για την εκδίκηση του μουσακά».

«Και να φανταστείτε ότι ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Μavrommatis deli, πριν τριάντα χρόνια στο Παρίσι ήθελα να αποδείξω ότι η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι» λέει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Η ελληνική γαστρονομία διαθέτει πληθώρα γεύσεων που συνδυάζονται με τα νοστιμότερα προϊόντα της μεσογειακής γης. Με τις γεύσεις μας θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει υπέροχες νοστιμιές και επομένως μια μεγάλη γαστρονομική παράδοση». 



Διδάσκοντας τους Γάλλους ελληνικό γκουρμέ 
Τα αδέλφια Μαυρομμάτη διαθέτουν δικό τους μίνι εστιατόριο εντός των  Gallery Lafayette, χάρη μάλιστα στον χώρο αυτό αλλά και τα τυποποιημένα προϊόντα με τις ελληνικές γεύσεις που διαθέτουν στην γαλλική αγορά υπό την επωνυμία «Τhessalia» κάνουν δημοφιλείς τις γεύσεις μας. Η οικογένεια έχει δημιουργήσει εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και τυποποιημένων ελληνικών φαγητών που προωθεί στα σούπερ μάρκετ. Χάρη στα έτοιμα φαγητά τους οι Μαυρομμάτηδες έχουν σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ: Πωλούν γύρω στα 150 κιλά ταραμοσαλάτα ημερησίως! Οι Γάλλοι λατρεύουν όλο και περισσότερο τα γεμιστά, τους ντολμάδες και την ταραμοσαλάτα γι΄αυτό και η φαμίλια Μαυρομμάτη χάρη στις γεύσεις και τους τρελούς της τζίρους γίνεται πια σημείο αναφοράς.

Eκεί δειπνούν όλοι, από τον Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Φρανσουά Ολαντ και τη Γαλλίδα καλλονή Κατρίν Ντενέβ. Ποιος Alain Ducasse και ποιοι διεθνούς φήμης σεφ κάτοχοι των αστεριών Michelin; Τα αδέλφια Μαυρομμάτη αποκτούν όλο και περισσότερους φαν απογειώνοντας εδώ και χρόνια την ελληνική μαμαδίστικη κουζίνα! 


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Χα χα χα χα χα !

Ατυχέστατος τίτλος. Ο ταραμάς εισάγεται στην Ελλάδα από τη Γαλλία οπου παράγεται και συγκεκριμένα στη Νορμανδία από αυγά ψαριών του Ατλαντικού όπως ο μπακαλιάρος κλπ. Οπότε οι Γάλλοι μας έμαθαν να τρώμε ταραμά και όχι το αντίθετο.

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΑΛΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΥΑΟΥ...ΗΡΩΕΣ...ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ec_art

Πάμπλο Εσκομπάρ και Βιρχίνια Βαγέχο ενέπνευσαν για το  βιβλίο «Loving Pablo, Ηating Escobar» - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που περιλαμβάνει, έγιναν ταινία, με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και την Πενέλοπε Κρουζ να υποδύονται τους «καταραμένους» εραστές

karagouna7

Ιστορικές αναφορές για τους Καραγκούνηδες – Ετυμολογική προσέγγιση της λέξης "Καραγκούνης" - Οι συνθήκες της ζωής των Καραγκούνηδων του Θεσσαλικού κάμπου – Η γενετική "αποκαλύπτει" την καταγωγή των Καραγκούνηδων.

5