Ο Αύγουστος θα μας διδάξει !

Ο Αύγουστος θα μας διδάξει !

Ένας πρακτικός οδηγός ενάντια στην ανέχεια από τα παλιά χρόνια

Είχε και η Παλιά Αθήνα τα στριμώγματά της. Ο εξαίρετος δημοσιογράφος Στέφανος Δάφνης αναπολεί (1919): 

«Σήμερον πρώτην του μηνός Αυγούστου απεφάσισα να παρακολουθήσω τας εντολάς της θρησκείας. Και εύρον ότι εις Αύγουστος είνεσωτήρ παντός δεινοπαθούντος. Την πρωίαν μόλις εγερθείς εζήτησα ολίγον πάγον. Αλλά μου είπεν η μαγείρισσα:
-Κύριε, πάγος δεν υπάρχει πουθενά. Είνε όμως νηστεία και σας πήρα κρύα-κρύα σύκα, αφού το πρωινό σας γάλα το πίνετε παγωμένο και σήμερα δεν έχει ούτε γάλα ούτε πάγο.
Έφαγα τα σύκα και απήλαυσα ψιθυρίζων:
-Αύγουστε συ νικάς και την ζέστην και τα γαλακτερά.
Μετέβην έπειτα εις την αγοράν.
-Πόσον το κοτόπουλο;
-Είκοσι πέντε δραχμάς.
Ολόκληρος ο ημερήσιος προϋπολογισμός μου! Εσκέφθην και ανέκυψεν η μνήμη μου, ώστε να προσθέσω φέρων την χείραν μου προς το θυλάκιον.
-Α ελησμόνησα.
-Το πορτοφόλι σας;
-Όχι ότι είναι Σαρακοστή… τον Αύγουστο… Προτιμώ να πάρω ψάρι…
-Πόσο τα μπαρμπούνια;
-Δέκα οκτώ δραχμάς η οκά. 
Τότε θα πάρω κάτι τι το οποίο να ομοιάζει με ψάρι αλλά και σύμφωνον προς τας αξιώσεις της νηστείας του Αυγούστου… 
-Πόσον λοιπόν η μελιτζάνες;
-Τριάντα λεπτά η μία.
-Δως μου τρεις μελιτζάνες και λάβε λεπτά ενενήκοντα.
Η δεκάρα είνε δια τα ψηστικά του φούρνου.
Έμεινα με είκοσι τεσσάρων δραχμών ωφέλειαν και είπον:
-Εύγε Αύγουστε. Συ νικάς και τα πετεινά του ουρανού και τους ιχθείς της θαλάσσης.
Παραλαβών τας τρεις μελιτζάνας αίτινες παρέχουν και την όψιν ιχθύων και το σχήμα πτηνών του κυνηγίου μετέβην εις τον παντοπώλην μου.
-Εκατό δράμια τυρί.
-Πέντε και πενήντα.
-Τι τυρί είνε;
-Από τ’ Άγραφα.
-Και η τιμή του επίσης… Ελησμόνησα όμως ότι είνε Αύγουστος… Δως μου πενήντα λεπτών εληές. Είνεσυμφωνότερες προς του Αυγούστου τας επιταγάς.
Όταν έφθασα εις την οικίαν μου και ανεκοίνωσα εις την μαγείρισσάν μου τας προμηθείας και τας δαπάνας έμεινε κατενθουσιασμένη.
-Μα τότε να έχωμεν διαρκώς Αύγουστον μου είπε. Αρκεί να σας το επιτρέπουν αι δυνάμεις σας.
-Και η ξεροφαγία γίνεται συνήθεια. Ο Αύγουστος θα μας διδάξει!»
Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε κι άλλες ιστορίες για την Παλιά Αθήνα στην ιστοσελίδα www.paliaathina.com

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ellines_logioi_arthro

Οι πρώτοι Έλληνες λόγιοι μοναχοί στη Δύση (8ος αι.) - Από τον 14ο αιώνα εώς την άλωση της Πόλης - Έλληνες λόγιοι στη Δύση μετά την άλωση και η μεγάλη συμβολή τους στην Αναγέννηση - Πλατωνισμός και Αριστοτελισμός

8
aloga

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου.

fdrfrw

Τι είναι η ευγονική – Από τον Francis Galton ως την ταύτιση της ευγονικής με τον ναζισμό – Η φυλετική υγιεινή-Οι Έλληνες ευγονιστές: Ι. Κούμαρης, Σ. Τσουρουκτσόγλου, Ν. Λούρος κ.ά. – Οι ακραίες και απαράδεκτες απόψεις επιστημόνων για ορισμένες κοινωνικές ομάδες

22
maxi-issou04

Ο Μέγας Αλέξανδρος στη Μικρά Ασία - Οι πολεμικές προετοιμασίες του Δαρείου - Οι κινήσεις των αντιπάλων πριν τη σύγκρουση - Η μεγάλη μάχη - Τα στρατηγικά λάθη του Δαρείου και η ευφυής τακτική του Αλέξανδρου - Ο απολογισμός της μάχης

50
Vlachs1877_1_

Η ετυμολογία του ονόματός τους – Από τα βυζαντινά χρόνια ως τις αρχές του 20ου αιώνα – Η παρουσία τους σε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας

6
var_01

Αν ρωτήσετε τους παλαιοτέρους θα σας πούν, ότι η παληά τους Αγορά (σ.σ. βρισκόταν στο τέρμα της Αιόλου προς την πλευράν της Πλάκας, καταστράφηκε από πυρκαγιά) δεν επιδέχεται καμμίαν σύγκρισιν με την σημερινήν και ίσως δεν έχουν άδικον.