Τσάμηδες: Οι διαβουλεύσεις του 1924-25 και τα μοιραία λάθη

Τσάμηδες: Οι διαβουλεύσεις του 1924-25 και τα μοιραία λάθη

«Μοιραίος άνθρωπος» για το Τσάμικο ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας
, οι Τσάμηδες ήταν γηγενείς χριστιανοί της Θεσπρωτίας, που εξισλαμίστηκαν πιθανότατα τον 17ο αιώνα, κυρίως μετά το κίνημα του Διονύσιου του Φιλοσόφου (1611). Μάλιστα μετά το 1635, φαίνεται ότι οι εξισλαμισμοί αυτοί εντάθηκαν. Ωστόσο, δεν είχαν καμιά σχέση με τους Αλβανούς και δεν διέθεταν αλβανική εθνική συνείδηση, αλλά τα ήθη και τα έθιμά τους ήταν παρόμοια με τα χριστιανικά, ενώ πολλοί είχαν και χριστιανικά ονόματα.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οι Τσάμηδες εξελίχθηκαν σε φανατικούς μουσουλμάνους και σφοδρούς πολέμιους των Ελλήνων. Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Ηπείρου, πολέμησαν εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων, έχοντας συστήσει συμμορίες.

Το Νοέμβριο του 1921, η Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη αποφάσισε τα εδάφη στα οποία ζούσαν οι Τσάμηδες να αποδοθούν οριστικά στην Ελλάδα.

Πόσοι ήταν όμως οι Τσάμηδες;

Ο Π. Αραβαντινός, στο τρίτο μέρος της "Περιγραφής της Ηπείρου" αναφέρει ότι οι Μωαμεθανοί της Τσαμουριάς ανέρχονταν σε 4.000 οικογένειες περίπου. Η αλβανική κυβέρνηση υπολόγισε το 1925 τον αριθμό τους σε 25.000 άτομα. Η Μεικτή Επιτροπή στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω, υπολόγισε τον αριθμό τους σε 20.160 άτομα.

Ας επανέλθουμε όμως στα ιστορικά γεγονότα.

Τον Αύγουστο του 1923, δολοφονήθηκε στην Κακαβιά ο Ιταλός στρατηγός Τελίνι, καθώς και άλλα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας, όπως είχαμε γράψει στο protothema.gr, και το "τσάμικο", παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Ο Ιταλός στρατηγός Τελίνι


Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, υπογράφηκε μια ελληνοτουρκική σύμβαση, που προέβλεπε την ανταλλαγή των ορθόδοξων χριστιανών κατοίκων της Τουρκίας με τους μουσουλμάνους κατοίκους της Ελλάδας (Λωζάνη, 30/1/1923). Στο κείμενο αυτό δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε όσους μουσουλμάνους κατοικούσαν στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς θεωρούνταν αλβανικής καταγωγής.

Μάλιστα, το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας Δημ. Κακλαμάνος, δήλωσε ότι "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανταλλάξει τους μουσουλμάνους "αλβανικής" καταγωγής. Αυτοί κατοικούσαν σε μία περιοχή σαφώς καθορισμένη, την Ήπειρο και, παρόλο που η θρησκεία τους ήταν η ίδια με αυτή των Τούρκων, ήταν διαφορετικής εθνικότητας."

Η ατυχής αυτή δήλωση Κακλαμάνου έδωσε την ευκαιρία στους Αλβανούς να επωφεληθούν. Ο απεσταλμένος τους στη Λωζάνη Μιντάτ Φρασέρι, έστειλε μία επιστολή στον Ιταλό πρόεδρο της επιτροπής για τις μειονότητες Αντόνιο Μοντάνια, με την οποία του τόνιζε ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις στο θέμα των Τσάμηδων και να εξαιρεθούν με κάθε τρόπο από την επικείμενη συναλλαγή. Ο Μοντάνια τον καθησύχασε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν δεσμευθεί όσοι Αλβανοί κατοικούσαν στα εδάφη τους να εξαιρεθούν από την ανταλλαγή πληθυσμών.

Τελικά αποφασίστηκε μια Μεικτή Ελληνοτουρκική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1924, να ασχοληθεί με το ζήτημα του προσδιορισμού της καταγωγής των μουσουλμάνων. Οι Αλβανοί, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την επιτροπή, κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, προσπαθώντας να μην εφαρμοστεί η ελληνική πρόταση για εισαγωγή ενός γενικού μέτρου για την εξαίρεση των μουσουλμάνων από την ανταλλαγή.

Η προσφυγή τους συζητήθηκε στο Συμβούλιο στις 17/12/1923 και απορρίφθηκε η πρότασή τους για τη σύσταση νέας επιτροπής που θα αποφάσιζε για την τύχη των μουσουλμάνων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στην οποία θα έπαιρναν μέρος και οι ίδιοι. Η Μεικτή Επιτροπή που αναφέραμε παραπάνω ανέθεσε σε μία τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους E.E. Ekstrand, Π. Μεταξά και Χαντίμπεη να μεταβούν επί τόπου στην Ήπειρο, για να διερευνήσουν τη βούληση των μουσουλμάνων. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1924 και είχε διάρκεια ενός μηνός.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι οι μουσουλμάνοι δεν είχαν ακόμη διαμορφώσει εθνική συνείδηση και βασικό κριτήριο του αυτοπροσδιορισμού τους ήταν η θρησκεία. Ελάχιστοι ισχυρίζονταν ότι ήταν αλβανικής καταγωγής, ενώ οι περισσότεροι δήλωναν πως είναι τουρκικής καταγωγής και ζητούσαν να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία.

Τα Τίρανα αντέδρασαν έντονα και επιδίωκαν την, με κάθε τρόπο, παραμονή των Τσάμηδων στην Ελλάδα, ως "αντίβαρο" για το βορειοηπειρωτικό αλλά έχοντας πάντα κατά νου ότι το "τσάμικο" θα μπορούσε να αποτελέσει και στο μέλλον μοχλό για την Ελλάδα.

Έτσι οι Αλβανοί ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης προσφεύγοντας ξανά στο Συμβούλιο της Κ.τ.Ε. κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, απέστειλαν επιστολές προς τον Γ.Γ. της Κ.τ.Ε. Το ίδιο διάστημα, δεκάδες πράκτορες των Τιράνων κατέκλυσαν τα χωριά των Τσάμηδων, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι έχουν αλβανική καταγωγή. Η ελληνική πλευρά κράτησε μετριοπαθή στάση, κάτι που αναγνώρισε ο επίσημος εισηγητής της Κ.τ.Ε. για το θέμα των Τσάμηδων, Ισπανός Ντε Λεόν. Τότε προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα, καθώς οι Τούρκοι δεν δέχονταν άλλους Τσάμηδες στην επικράτειά τους, μάλλον για οικονομικούς λόγους. Ισχυρίζονταν επίσης ότι οι Τσάμηδες δεν είχαν τουρκική εθνική συνείδηση.

Τα τρία ουδέτερα μέλη της Μεικτής Επιτροπής που επισκέφθηκαν την περιοχή κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τους απεσταλμένους της Επιτροπής που είχαμε αναφέρει παραπάνω. Η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Τουρκία να δεχθεί τουλάχιστον 10.000 Τσάμηδες, πράγμα που συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την αλβανική πλευρά. Τελικά, τον Ιούνιο του 1925, η Άγκυρα ενημέρωσε τον Έλληνα επιτετραμμένο Ιωάννη Πολίτη ότι μπορούσε να δεχθεί στην επικράτειά της 5.000 μουσουλμάνους της Ηπείρου. Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, αν και δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη από αυτό τον αριθμό, πίστευε ότι μόλις αναχωρούσαν οι πρώτοι Τσάμηδες για την Τουρκία, θα τους ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι. Ενώ το θέμα φαινόταν ότι λυνόταν ευνοϊκά για τη χώρα μας, στις 25-26 Ιουνίου 1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου. Ο Πάγκαλος, αν και με ηπειρώτικες ρίζες, ήταν γνωστός για τα φιλοαλβανικά του αισθήματα και ήθελε την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, γιατί έτσι πίστευε ότι θα αναπτυσσόταν οικονομικά η Ήπειρος (!). Πήρε λοιπόν την απόφαση να εξαιρεθούν οι Τσάμηδες από την ανταλλαγή (Φεβρουάριος 1926), τη στιγμή που οι Αλβανοί ήταν απομονωμένοι και το πρόβλημα λυνόταν με ευνοϊκό για την Ελλάδα τρόπο...

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος


Στις 11 Φεβρουαρίου 1926 το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε και επίσημα τη διάλυση των βορειοηπειρωτικών συλλόγων, την παράδοση των αρχείων τους στις κατά τόπους Νομαρχίες και την απόδοση της περιουσίας τους στην Εθνική Τράπεζα! Ακόμα, ο Πάγκαλος σκόπευε να αμνηστεύσει τους μουσουλμάνους της Τσαμουριάς, που είχαν τιμωρηθεί λόγω της προπαγανδιστικής τους δράσης στην ελληνική επικράτεια...

Ωστόσο, η Αλβανία συνέχιζε να κατηγορεί τη χώρα μας ότι αποστερούσε από τους "μουσουλμανικής αλβανικής καταγωγής" της Τσαμουριάς τα δικά τους σχολεία (όπου η διδασκαλία έπρεπε να γίνεται στα αλβανικά) και ότι καταπατούνταν από πρόσφυγες οι περιουσίες των Τσάμηδων. Όμως το ελληνικό κράτος έδινε το δικαίωμα στους μουσουλμάνους να ανοίξουν, εφόσον το ήθελαν, τα δικά τους σχολεία. Όσο για τις απαλλοτριώσεις, πραγματικά από τον Φεβρουάριο του 1913 έγιναν, προκειμένου να παραχωρηθούν κτήματα στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Από το μέτρο αυτό όμως δεν θίγονταν μόνο "Τσάμηδες", αλλά κυρίως μεγάλοι και μικροί Έλληνες κτηματίες. Τελικά οι Αλβανοί προσέφυγαν στην Κ.τ.Ε. (Μάρτιος 1928) σχετικά με το ζήτημα των κτημάτων και την "κρίσιμη κατάσταση" στην οποία είχε περιέλθει η "αλβανική μειονότητα" της Τσαμουριάς. Ο Νικόλαος Πολίτης, με έναν μνημειώδη λόγο, κατέρριψε τα αλβανικά επιχειρήματα και τον Ιούνιο του 1928, το Συμβούλιο της Κ.τ.Ε. απέρριψε την προσφυγή της Αλβανίας, η οποία δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα γεγονότα σχετικά με το λεγόμενο "τσάμικο" τη δεκαετία του 1920. Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι μοιραίος άνθρωπος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που άφησε μια τεράστια πληγή με την πολιτική του στην Ήπειρο και όλη την Ελλάδα.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Ιωάννη Παπαφλωράτο, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από το έργο του "Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού" (1833-1949).

Σημαντικά στοιχεία αντλήσαμε και από το εξαίρετο βιβλίο "Ήπειρος" του Κ.Α. Βακαλόπουλου.

Υ.Γ. Επανερχόμαστε στην ετυμολογία της λέξης Τσαμουριά, με μια πολύ πιθανή εκδοχή, που ίσως δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Την "οφείλουμε" στον σπουδαίο φιλόλογο και μελετητή της ιστορίας της Ηπείρου Ευάγγελο Θ. Πριώνη, από την Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων. Στην αρχαιότητα υπήρχε κοντά στις εκβολές του Καλαμά ο Πηλώδης Λιμήν, μαρτυρείται ήδη στον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα (Pelodes Limen) και τον Μεσαίωνα ο Κακός Πηλός. Γενικά όλη η περιοχή από τη Σαγιάδα ως το Βουθρωτό ήταν γεμάτη πηλό, λάσπη (πηλώδης=γεμάτος λάσπη). Οι Τούρκοι με τη σειρά τους ονόμασαν την περιοχή Τσαμουριά, από τη λέξη camur=λάσπη.

Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό με περισσότερα στοιχεία... 

ΣΧΟΛΙΑ (39)

@Κρητικός28/11/201604:25

Ρε φιλε, εγω οταν παρατηρω εσας, τους κυπριους και ολους τους νησιωτες, παρατηρω οτι φυσιογνωμικα ειστε απολυτως ιδιοι με τους αραβες Συριας, Παλαιστινης και Λιβανου, οπως και με τους σικελους, τους καλαβρεζους και τους ναπολιτανους. Τελικα μηπως ολοι σας εχετε πολυ αραπικο αιμα στις φλεβες σας?

α

καλα οσο εσυ εισαι κρητικος άλλο τοσο η κυπρος είναι τουρκικη αν και πολύ θα το θελες . Αντε γεια '''μεταμφιεσμενε''''. Πριν βγαλετε τη χολη σας για την Ελλαδα ας μας λετε την δικια σας καταγωγή να ξερουμε με ποιον εχουμε να κανουμε τουλάχιστον. Και καλο είναι να σεβεστε τον τοπο που σας φιλοξενει . Δυστυχως για σενα κρητες -κωτες ,καρπαθιωτες κλπ μιλανε μια πολύ αρχαικη διαλεκτο απογονο δωρικηςμ και ελληνιστικης κοινης λαλιας , και ιδιως Κυπριοι και Ροδιτες οπου μιλανε μια πανομοιοτυπη και πολύ αρχαικη μορφη της ελληνιλης λαλιας με παρομοια προφορα παρα την τεραστια αποσταση . Αντε πες τους στο ψηλορειτη ότι δεν είναι ελληνες . Αλλα να τους το πεις από κοντα , όχι μονο από τον υπολογιστη .

JIM

ΚΡΗΤΙΚΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ,ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ,ΠΟΝΤΙΟΙ,ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ,ΟΙ ΦΥΤΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 20-ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΦ.ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ,ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!!

Victor

Το θέμα έχει λυθεί με ιδανικό τρόπο για την Ελλάδα. Οι Τσάμηδες εκδιώχθηκαν και δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να ξαναπατήσουν το πόδι τους. Problem solved. Εδώ που τα λέμε, σειρά πρέπει να παίρνουν και οι αλβανοί που εισέβαλαν τη δεκαετία του 90.

ιστορικη αληθεια

Οι αλβανοι τσαμηδες το 1944 εβγαλαν τα φεσια και τα συμβολα του φασισμου κ του ναζισμου κ εβαλαν τα σφυροδρεπανα του κομμουνισμου κ συμμαχησανε με τους δικους μας κατσιαπλιαδες του κουκουε για να διαμελισουν την ελλαδα

ΠΑΡΓΑ

ολοι οι κατοικοι της δυτικης θεσπρωτιας ονομαζονται τσαμιδες εως το 1913 που ενσωματοθηκε στην Ελλαδα και η γλωσσα τους ηταν τα ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ..Το ονομα θεσπρωτια ηρθε με την ενωση με την υπολοιπη Ελλαδα. το 40 οι μουσουλμανοι συνεργαστικαν με τους Γερμανους ι οι χριστιανοι αρβανιτες βγηκαν στο βουνο με τον Ζερβα και εχουν Ελληνικη συνηδειση αλλα στην γλωσσα των ππαπουδων τους λενε οτι ειναι σκιπιταριδες αλλα οχι Αλβανοι ουτε και ΓκρεκοιΙ...μετα το 1050 τα επιθετα τους τα αλλαξε η Ελληνικη κυβερνηση καπο Μπιρμπιλης εγινε Αναστασιου απο Λιουμης εγινε Δημητριου απο πριφτης ονομαστικε σε παπας κοκ..Ειναι απο τις παλαιοτερες Ηπειρωτκες φυλες και απο τους ελαχιστους που επι τουρκοκρατιας ειχανε αρχαια Ελληνικα ονοματα και ιδιαιτερα οι γυναικες των οπως Αντιγονη Αθηνα Ανδρομαχη Αφροδιτη Πηνελοπη κλκαι οχι χριστιανικα εως που ο κοσμας ο Αιτωλος προσπαθισε να τους πεισει να αλλαξουν ν τα ονοματα και να βαλουν χριστιανικα ..αναφερεται στο βιβλιο του κοασμα του Αιτωλου ..μια επισκεψη στο νεκροταφειο των αρβανιτοχωριων της περιοχης θα σας πεισει διαβαζονυας τα ονοματα των νεκρων που ειχανε γεννηθει επι τουρκοκρατιας το 1870

Ανδρέας Χ.

Στην συγκεκριμμένη περιοχή ο αριθμός των Τσάμηδων κατα την κήρυξη του Β'.Π.Π. Ανηρχετο στις 18--20.000 άτομα.Ετάχθησαν στο πλευρό των Ιταλο-Γερμανων και πολέμησαν κατα της Ελλάδος προβαίνοντας σε σφαγές και λεηλασίες εις βαρος των κατοίκων της περιοχης.Κατα τον Αντιστασιακό αγωνα από τους ανταρτες τού ΕΔΕΣ,του Ναπολ.Ζέρβα στην Περιοχή,οι περισσότεροι απ'αυτους,προτίμησαν να φυγουν στην Αλβανία για να μην καταδικασθουν απο την Ελλην/Δικαιωσύνη γιά τις σφαγες τους κατα των Ελλήνων.Στην Ελλάδα ,το πιθανότερο ειναι να μην επεστρεψαν ποτέ.Με την κάθοδο και την λαθρομεταναστευση στην Ελλάδα 1.000.000 καί πλέον αλβανων από το 1987 και μετά,και με τις αδειες παραμονής στην Χωρα σε 600.000 απ'αυτούς που παρεχωρησε ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ,λιγες μερες αφ'ότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2009,αρχίζει και το πρόβλημα μέ την Αλβανία.Ετσι λοιπόν ,οι μισελληνικές αλβανικές κυβερνησεις εφτασαν στό σημειο να ανεβαζουν τον αριθμό των ''τσαμηδων'' σε εκατοντάδες χιλιάδες,ακόμη και μεγαλύτερο απο το συνολο του πληθυσμού τής Ηπείρου.Η ενδεδειγμένη απαντηση της Ελλάδος στους τουρκόσπορους τών Τιράνων ειναι μία.Καί αυτή ειναι η αμεση απέλαση όλων τών αλβανων απο τήν Ελλάδα στον αλβανικό τους ''παραδεισο'', και η επαναφορά του ''Εμπολέμου'' μεταξυ των δύο χωρων, σύν το σφράγισμα των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων ,αλλά και ή υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας! Ανδρεας Χ. *****Κύριε ελεγκτα,σε παρακαλώ μην κοβης το σχόλιό μου . Α.Χ.

Γιάννης Γ

@ Ανδρέας Χ.28/11/2016 02:02 ......... Ανδρέα, μη προτρεχέττω η γλώττα(αττική διάλεκτος τα δυο τ) της διανοίας σου....... Που εισαι κλεισμένος?. Δεν επικοινωνείς με τον έξω κόσμο?. ...... Δεν έχεις μάθει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αρει την υποχρέωση μετακίνησης των Αλβανών σε όλη την ΕΕ με βίζα? ...... Ελεύθερα πλέον μπορούν όποιοι Αλβανοί θέλουν να έλθουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα?. Μόνο για εργασία υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. ..... Και τι ιστορίες για αγρίους και αυτά τα παλαβά που μας γράφεις όπως ....//..αμεση απέλαση όλων τών αλβανων απο τήν Ελλάδα στον αλβανικό τους ''παραδεισο'', και η επαναφορά του ''Εμπολέμου'' μεταξυ των δύο χωρων, σύν το σφράγισμα των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων ....//.. .Τι είναι αυτά τα παλαβά περί επαναφοράς του εμπολέμου. Δεν γίνεται αυτό με τίποτε. ....... Και για πες μου πως σφραγίζονται έτσι σαν σχήμα λόγου τα 227 χιλιόμετρα της συνοριακής γραμμής μέσα στα άγρια βουνά, τους γκρεμούς και τα πυκνά δάση? ...... Ελεος Ανδρέα μου σκέψου το τι γράφεις πρώτα και μετά να το στέλνεις για δημοσίευση. ..... Α! και ένα τελευταίο. Σε μια δεκαετία το πολύ και η Αλβανία από ότι υπολογίζεται θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Δεν ξέρω αν θα είμαστε και εμείς τότε πλήρες μέλος και δεν μας έχουν διώξει. Γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο εμείς τότε θα πηγαίνουμε σαν λαθρομετανάστες για δουλειά εκει.

Victor

Όπως ήταν σφραγισμένα τα σύνορα μέχρι το '90 από την άλλη πλευρά, έτσι μπορούν να σφραγιστούν ξανά. Όταν είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση με 3η χώρα, η ΕΕ δεν μπορεί να σου επιβάλει τίποτα. Όλοι οι αλβανοί πρέπει να φύγουν άμεσα από την Ελλάδα για να γλιτώσουμε 1000 προβλήματα. Η ιστορία μας το δείχνει.

@

αρα και οι κατοικοι των νησιων του αιγαιου σε μερικα χρονια θα εξισλαμισθουν απο τα μεγαλα κυματα λαθρομεταναστων που καταφθανουν καθημερινα.... θα γινουν κι αυτοι τσαμιδες !

ΜΧ

Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ. ΑΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ.

Tassos

Για να μη παμε μακρυα στον 2 παγκοσμιο οι τσαμηδες ηταν με τους ιταλους και γερμανους κατακτητες. Γνωστοι δωσιλογοι πολεμησαν με μανια τους ελληνες και μαλιστα πηραν μερος και σε μαχες στο πλαι των γερμανων εναντιον των αντιστασιακων. Δηλαδη αυτα δεν αρκουν? Πρεπει να παμε πισω καποιους αιωνες? Οι ανθρωποι ειναι μισελληνες και επρεπε να ειχαν παρει ποδι εδω και καιρο.

κωστας

αρα υπαρχουν

Κρητικός

Όχι μόνο υπάρχουν .... Και μόνο το γεγονός ότι συνεργάστηκαν με τους εχθρούς της Ελλαδας και πολέμησαν εναντίον μας, τα λέει όλα !!! Μόνο οι Αλβανοί έχουν τέτοιο σκατοχαρακτήρα , είναι αχαριστοι , άτιμοι , ζηλόφθονοι !!! Ο χορός "τσάμικο" και η μουσική έχουν σχέση με τους Τσάμηδες ??? Τους Αλβανούς δολοφόνους αστυνομικού, που κυνηγούσε ή αστυνομία πριν δύο χρόνια γιατί τους βοήθουσαν και τους τάϊζαν οι Ηπειρώτες ?? Μήπως τους έβλεπαν σαν πατριώτες τους ??? Οι Αρβανίτες που ισχυρίζονται ότι "όλοι Έλληνες είμαστε" , πως γίνεται να μιλάνε άπταιστα τα Αλβανικά ???? Εγώ που είμαι Έλληνας, Αλβανικά δεν ξέρω .... Αν αυτοί οι Τσάμηδες , οι Αλβανοί , οι Σαρακατσάνοι , οι Γύφτοι, οι Πόντιοι , οι Αρβανίτες είναι Έλληνες ..... τότε ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε .... τότε εμείς καλύτερα ας μην λεγομαστε Έλληνες και να εξισωνόμαστε με αυτούς !!!! Εμείς είμαστε ΚΡΗΤΙΚΟΙ .... τελεία και παύλα !!!! Όσοι θέλουν να κρύψουν την Αλβανική , την Σλαβική , την Τουρκική καταγωγή τους , κρύβονται πίσω από την ταμπέλα "Έλληνας" !!!!

bob

Μίλησε ο "γνήσιος" Έλληνας από το νησί που πέρασαν όλοι οι λαοί της Μεσογείου...

Κρητικός

Μπορεί να πέρασαν πολλοί από το νησί μας , αλλά δεν πέρασαν Αλβανοί να μας αφήσουν Αλβανικά χαρακτηριστικά σαν και τα δικά σας !! Και αν θες να μάθεις όσοι πέρασαν από την Κρήτη προσαρμόστηκαν αυτοί στην Κρητική κουλτούρα και όχι εμείς στην δική τους. Οι Κρητικοί εδώ και αιώνες είναι ίδιοι και απαραλλακτοι !!! Είναι οι μόνοι παγκοσμίως (μαζί με τους κατοίκους μιας περιοχής της Γεωργίας) που δεν έχουν αλλάξει καθόλου στο βάθος των αιώνων !!! Ψάξτο και θα δεις .....

Ο Πούτιν!

Ρε σεις! Ο δεύτερος από αριστερά είναι ο παπούς του Πούτιν;! Ολόιδιος είναι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airesi4

Πώς και από πού ξεκίνησε ο βογομιλισμός – Ποια ήταν η διδασκαλία του – Η εξάπλωσή του στη βυζαντινή αυτοκρατορία – Οι διώξεις των Βογόμιλων και το κάψιμο στην πυρά του αρχηγού τους Βασίλειου από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό – Τι απέγιναν οι Βογόμιλοι; - Το νεκροταφείο τους κοντά στη Θεσσαλονίκη

1
MRust

Η παράτολμη πτήση του από το Ελσίνκι προς τη Μόσχα - Η αντίδραση της σοβιετικής αεράμυνας - Η φυλάκιση και η απονομή χάριτος - Οι δραματικές εξελίξεις στην Ε.Σ.Σ.Δ.- Τι απέγινε ο Ματίας Ρουστ;

McFarland_ar

Η απίστευτη ιστορία του πανούργου Ελληνοϊρλανδού Μπίλι Μακφάρλαντ, ο οποίος θα έστηνε το Fyre Festival, το πιο πιο glam μουσικό πάρτυ την άνοιξη του 2017, μόνο που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή

35
stouk01

Τι είναι η Conifa και ποια τα μέλη της- Η ‘’Εθνική Τσαμουριάς’’ και το CONIFA EURO 2019- Πότε καθιερώθηκε ο δικέφαλος αετός- Τι έλεγαν οι πρωτοπόροι του αλβανικού εθνικισμού για τους Τούρκους πριν 120 χρόνια

10