Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Eurovision 2016: Το πανηγύρι αρχίζει
Eurovision 2016: Το πανηγύρι αρχίζει
Ο τριήμερος εορτασμός του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού (aka Eurovision) αναμένεται και φέτος λαμπρός: 41 συμμετοχές από την Ευρώπη και μία από τη μακρινή Αυστραλία θα διαγωνιστούν στη σκηνή του Ericsson Globe Arena της Στοκχόλμης στις 10, 12 και 14 Μαΐου. Απολαύστε ανεύθυνα
Θυμάστε τα παλιά εκείνα χρόνια που η Ελλάδα, η Ουκρανία, η Αρμενία, έστω η Βουλγαρία «το κουνούσαν» στη σκηνή της Eurovision ; Τότε που η Φινλανδία έστελνε τερατόμορφα meta-μέταλ γκρουπ, η Ρωσία γιαγιάδες στην ουρά αναμονής για επιβίβαση στον Αχέροντα και η Σουηδία ποπ ύμνους αξιώσεων κολλήματος τύπου τσιχλόφουσκας; Ε, αυτά να τα ξεχάσετε. Από τη μια η ελληνική συμμετοχή έκανε μια πρώτη πρόβα που άφησε θετικές εντυπώσεις, αλλά τα προγνωστικά επιμένουν να θέλουν τους Argo και το «Utopian Land» εκτός μεγάλου τελικού.
Από την άλλη, τα περισσότερα από τα 42 τραγούδια -ακόμη και τα φαβορί- θυμίζουν κατσίκες που βόσκουν ξώχαρες σε κατάφυτη ραχούλα, ήτοι μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια. Με τούτα και μ’ εκείνα η φετινή Eurovision μάλλον θα απασχολήσει περισσότερο για την αλλαγή του τρόπου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων -ελέω σασπένς- παρά για το καθαυτό το οπτικοτραγουδιστικό ψητό. Τι τα θες; Θα το πιούμε και τούτο το γιουροβιζιονικά μνημονιακό ποτήρι. Εβίβα!
Από την άλλη, τα περισσότερα από τα 42 τραγούδια -ακόμη και τα φαβορί- θυμίζουν κατσίκες που βόσκουν ξώχαρες σε κατάφυτη ραχούλα, ήτοι μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια. Με τούτα και μ’ εκείνα η φετινή Eurovision μάλλον θα απασχολήσει περισσότερο για την αλλαγή του τρόπου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων -ελέω σασπένς- παρά για το καθαυτό το οπτικοτραγουδιστικό ψητό. Τι τα θες; Θα το πιούμε και τούτο το γιουροβιζιονικά μνημονιακό ποτήρι. Εβίβα!
Και τα δέκα (φαβορί) είναι υπέροχα;
■ Ρωσία: Δείξε μου τα μπράτσα σου...Δυο-τρία χρόνια προπόνησης με βάρη, μερικά κιλά πρωτεΐνης σε σκόνη, μια ιδέα εικονικής πραγματικότητας, αγγλική προφορά παρασάγγας καλύτερη από του Ελληνα πρωθυπουργού, ένας 33χρονος Ρώσος τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός και τραγουδιστής (τον λες και σχεδόν αναγεννησιακό άνθρωπο). Του Sergey Lazarev δεν του αρέσει να περιαυτολογεί (πόσο ντίβα, Θεέ μου), ενώ η αποστολή Eurovision 2016 τού φαίνεται ό,τι μεγαλύτερο έχει πετύχει μέχρι και σήμερα στην καριέρα του. Ο φετινός εκπρόσωπος της Ρωσίας τραγουδά τίμια ποπ με υμνικά ξεσπάσματα και φιγουράρει ήδη ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Τη μουσική για το τραγούδι του με τον εξόχως πρωτότυπο τίτλο «You Are the Only One» την έχει συνθέσει ο Δημήτρης Κοντόπουλος (ναι, ναι, παντού υπάρχει ένας πολυμήχανος Ελληνας). Ο Lazarev είναι τόσο σταρ στη χώρα του, ώστε πέρυσι κατάφερε να ξεπουλήσει εισιτήρια για 55 συναυλίες στη ρωσική επικράτεια μέσα σε λίγα λεπτά. Στον Instagram λογαριασμό του θα διαπιστώσει κανείς πως πρόκειται για αρχετυπικό κάγκουρα: ποζάρει στο γυμναστήριο, ποζάρει με το ομοίωμά του σε μινιατούρα, ποζάρει με το περήφανο λοφίο του που κάποιοι αποκαλούν για συντομία «μαλλί».
■ Γαλλία: Ο άλλος κυνόδοντας
Ο Amir έχει αυτή τη ζεστή σαν τα μαγιάτικα βράδια φωνή, ιδανική για μια νερόβραστη μπαλάντα - εντάξει, με μια γιουροβιζιονικού τύπου αναλαμπή, ικανή να δονήσει κατά τι το στάδιο. Ο 31χρονος μουσικός, εκτός από ενδιαφέρουσα χροιά, έχει και μια εξόχως πολυποίκιλη καταγωγή. Λίγο Ισπανός, λίγο Μαροκινός, λίγο Γάλλος, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου. Ζούσε μια φιλήσυχη ζωή στο Τελ Αβίβ, όπου εργαζόταν ως χειρουργός οδοντίατρος. Αυτό όμως το λευτεροπαπαδοπουλικό σαράκι της τέχνης τού κατέτρωγε τα σωθικά. Δήλωσε συμμετοχή στο γαλλικό «The Voice» και έφτασε ως την τελική φάση, τερματίζοντας τρίτος.
Καλή φάση. Φέτος εκπροσωπεί τη Γαλλία με το τραγούδι «J’ai Cherche». Με κουπλέ στα γαλλικά και ρεφρέν στα αγγλικά, ο ίδιος θεωρεί τους στίχους μια επιτομή της αυτοβιογραφίας του. Στο βιντεοκλίπ μάλιστα πρωταγωνιστεί ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Πριν βγει στη σκηνή ο Amir στέλνει SMS με διαρροϊκό ρυθμό και μιλά ακατάπαυστα στο τηλέφωνο.
■ Αυστραλία: Φέρτε νερά καρύδας
Χειμώνιασε στους Αντίποδες, χειμώνιασε και στην αυστραλιανή συμμετοχή στη Eurovision. Με τον εξωφρενικά πρωτάκουστο τίτλο «Sound of Silence» η Dami Im γίνεται η πρώτη Κορεάτισσα καλλιτέχνις που λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό, αλλά και η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει εκ μέρους της Αυστραλίας - δύο όλες κι όλες συμμετοχές έχει η μακρινή πατρίδα των καγκουρό και των κοάλα. Κλασική πιανίστρια και ορκισμένη φασιονίστα, η Dami Im μετανάστευσε από τη Νότια Κορέα στην Αυστραλία σε ηλικία 9 ετών. Δεν μιλούσε γρι αγγλικά, όμως στρώθηκε και τα ’μαθε ακούγοντας Spice Girls και Mariah Carey. Ούτε λόγος για σύστημα εκμάθησης Linguaphone - πόσο μάλλον για το παράρτημα Στρατηγάκη της Μελβούρνης. Μετά τη νίκη της στο αυστραλιανό «X Factor» θεωρείται πλέον σταρ εγνωσμένης αξίας -ίσως φταίει το γεγονός ότι το καύχημα της χώρας ονόματι Kylie Minogue ξεδίνει στη γραφική Σίφνο φωτογραφιζόμενη με ιθαγενείς. H Dami Im είναι τόσο σταρ που πριν ανέβει στη σκηνή της Eurovision υπόσχεται πως θα κατεβάσει νερό καρύδας με το καντάρι. Ετσι, για το γούρι.
■ Μάλτα: Επάγγελμα μπουζουξού
Η Ira Losco θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά καλά ελληνικά 90s βιντεοκλίπ. Τότε που οι εκκολαπτόμενες ποπ -ο Θεός να τις κάνει- σταρ άλλαζαν και ένα και δύο και τρία και τέσσερα φορέματα προκειμένου να χορτάσουν το ακόρεστο μάτι του τηλεθεατή/ακροατή. Της πήρε περίπου τρεις μήνες ώσπου να αποφασίσει ότι το ιδανικό τραγούδι για να συμμετάσχει στη Eurovision ήταν εκείνο με το σχεδόν θρησκευτικής κοπής τίτλο «Walk on Water». Κατά τ’ άλλα, η Ira είναι παλαίμαχος της Eurovision και ολίγον γκαντέμω, αφού στην προηγούμενη συμμετοχή της, το 2002, ήρθε δεύτερη ενώ τη χώριζε από την κορυφή μόλις ένα δωδεκάρι - κατά κόσμον douze points. Στη χώρα της είναι γνωστή ως opening act (βλ. ανοίχτρα) καταξιωμένων καλλιτεχνών και γκρουπ (βλ. Elton John, Maroon 5, Akon κ.ά.), δηλώνει μπεργκερ-ο-λάγνα και αυτό βγαίνει στους γλουτούς της, έχει βραβευτεί από τον πρόεδρο της Μάλτας για την ανθρωπιστική δράση της. Πριν βγει στη σκηνή κοπανάει δυο χαρουπόμελα να στανιάρει. Πώς ακούγεται το τραγούδι της; Πιο ξενέρωτο κι από χαρουπόμελο.
■ Βουλγαρία: Και Πόλη και Γένοβα
Ναι, η Γένοβα είναι πόλη (της Ιταλίας). Αλλά και η Πόλη είναι Γένοβα (το ονοματεπώνυμο της Βουλγάρας εκπροσώπου). Φανταστείτε μια Ελληνίδα σταρ που τραγουδά από τα 4 της, παίζει κλαρινέτο, έχει τελειώσει το Εθνικό Θέατρο, έχει λάβει μέρος στο «Dancing With The Stars», στο «X Factor» και στο «Your Face Sounds Familiar», είναι πρέσβειρα της Avon και υποστηρίκτρια της UNICEF και χαρίζει τη φωνή της σε μεταγλωττίσεις ταινιών της Disney. Ε, δώστε της μετά ένα βουλγαρικό διαβατήριο και έχετε μπροστά σας φαρδιά πλατιά την πολυτάλαντη Poli Genova. Βαλκανικό ποπ στα καλύτερά του. Κάτι τέτοια τραγούδια σαν το «If Love was a Crime» (ναι, ναι η σύγχρονη εκδοχή του «Αν είναι η αγάπη αμαρτία») ακούνε οι δικές μας οι ποπ οι σταρς και γίνονται κοραλοκαφέ από το κακό τους.
■ Αρμενία: Η κατάρα του πολυεργαλείου
Η Iveta Mukuchyan, η φέρελπις, σύμφωνα με τα στοιχήματα, εκπρόσωπος της Αρμενίας, έχει το κλασικό πρόβλημα του γιουροβιζιονικού καλλιτέχνη. Δεν ξέρεις με ποια ιδιότητά της να την αντιμετωπίσεις. Του μοντέλου; Της γλωσσολόγου; Της τραγουδίστριας; Της στιχουργού; Της συνθέτιδος; Της ηθοποιού; Βάσανα που ’χει ο κόσμος. Η 29χρονη -σε κάθε περίπτωση- σταρ που μεγάλωσε στο Αμβούργο βρήκε το πραγματικό απάγκιο της στη μουσική. Το τραγούδι «LoveWave», με το οποίο θα εφορμήσει στη σκηνή του Ericsson Globe της Στοκχόλμης, λέει πως σπάει τις νόρμες και πάει κόντρα στο εύπεπτο, ποπ κατεστημένο. Ισως είμαι τρελός, ίσως τα ’χω χαμένα. Πριν ανέβει στη σκηνή κάνει κρυσταλλοθεραπεία.
■ Ιταλία: Μια Ιταλίδα από την Ιταλία
Ηρθε η ώρα να πούμε αλήθειες. Μεγάλες αλήθειες. Αφού η γειτονική χώρα, η πατρίδα της πίτσας και του Καμπιονάτο, δεν κατάφερε πέρυσι να σηκώσει την κούπα με τα κλαρινογαμπράκια του κουτιού (βλ. Il Volo), δύσκολα θα τα καταφέρει με τη Francesca Michielin. Η δεύτερη νικήτρια του Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο πονάει, πονάει πολύ και απ’ την καρδιά όταν ψηλώνει σαν τραγουδάει «Nessun Grado di Separazione». Λέει πως λατρεύει την πίτσα, αγαπά το σινεμά, πότε πότε μιλάει στο πιάνο της. Φωνές, ακούω φωνές. Eros Ramazzotti, ζεις, εσύ μας οδηγείς.
■ Ουκρανία: Aσε τη δαμάλα, πιάσε την Jamala
Τη θυμάστε τη Ruslana; Τη θυμάστε τη Verka Serduchka; Ε, να τις διαγράψετε από μνήμη σας μονοκοντυλιά, διότι φέτος η ένδοξη γιουροβιζιονικά Ουκρανία κάνει στροφή στην πχιότητα και στέλνει την Jamala. Με περγαμηνές και σπουδές στην όπερα, η πολυπράγμων καλλιτέχνις το ’χει τιμή της και καμάρι της που τραγουδά από τα 9 της χρόνια, όπως και το γεγονός ότι φέτος κάνει απόσβεση των κόπων της στη Eurovision. Και μη χειρότερα. Λέει ότι πριν ανέβει στη σκηνή κάνει την προσευχή της. Ας την κάνουμε κι εμείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα