Όταν οι πρόγονοί μας επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την γλώσσα του σώματος…

Όταν οι πρόγονοί μας επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την γλώσσα του σώματος…

Στόμα μεγάλον συνοδευόμενον από χείλη παχέα, προδίδει πνεύμα νωθρόν και οκνηρόν». 

Όταν οι πρόγονοί μας επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την γλώσσα του σώματος…
«Έπειτα από τα μάτια το πλέον γοητευτικόν κ’ εκφραστικόν χαρακτηριστικόν του προσώπου είναι το στόμα. Είναι το θελκτικόν άσυλον του μειδιάματος, η έδρα της ευφράδειας, ο θρόνος του φιλήματος. 



Δεν υπάρχει πλέον μαγικόν από ένα χαμόγελον που αναδίδεται από δυό τρυφερά και κατακόκκινα χείλη, υπό τα οποία διαφαίνεται διπλή σειρά μαργαριτών.
Το εντελέστερον σχήμα ωραίου στόματος είναι το επίμηκες τοξοειδές, διά τούτο δε και τόξον του έρωτος το ονόμαζον οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχναι.
Χείλη αβρά και ερυθρά, των οποίων αι κατάλληλλοι γραμμαί εξαφανίζονται εις λεπτοφυή άκρα, είναι κατά την ζεύξιν τα ωραιότερα των χειλέων. Η συγχώνευσις αυτή των γραμμών πρέπει να είναι τόσον εντελής, ώστε να σχηματίζη την χαριεστάτην εκείνην πτυχήν, υπό την οποίαν υποκρύπτεται ο γέλως, έτοιμος να εκραγή εις την πρώτην εκδήλωσιν υπερτάτης ψυχικής χαράς.
Κλείσιμο
Αλλά η έκφρασις του στόματος είναι τόσω μάλλον γλυκεία και θελκτική, όσον ο χαρακτήρ είναι γλυκύς, ήμερος και αγαθός.



Το στόμα προδίδει σαφώς ενίοτε τα αισθήματα και τον χαρακτήρα.
Στόμα μεγάλον εμφαίνει ακρασίαν. Εάν δε μάλιστα συνοδεύεται και από χείλη παχέα, προδίδει πνεύμα νωθρόν και οκνηρόν.



Τουναντίον, στόμα μικρόν, εκτός του ότι είναι το θελκτικώτερον κόσμημα της γυναικός, αλλά συγχρόνως μαρτυρεί και ευγένειαν σκέψεως και ψυχής αγαθότητα. Τοιούτον στόμα περιβαλλόμενον διά χειλέων λεπτών και οριζοντείων προδίδει καλόν χαρακτήρα και πνεύμα ζωηρόν και ευχάριστον.



Χείλη ωχρά και ισχνά προδίδουν φιλαργυρίαν και κακίαν.
Εάν αι στοματικαί γωνίαι είναι εστραμμέναι προς τα άνω, εμφαίνουν χαρακτήρα ψυχρόν και υπεροπτικόν. Εάν δε η κυρτότης του τοξοειδούς σχήματος του στόματος είναι εστραμμένη προς τα κάτω, προδίδει πνεύμα χλευαστικόν, χαρακτήρα ανειλικρινή και ψυχήν αγενή.
Εν γένει δε, όταν από ένα εύμορφον στόμα εξέρχονται και λόγοι ευγενικοί και σεμνοί, δονούμενοι από ειλικρίνειαν και θερμότητα αισθήματος, αποτελούν το ισχυρότερον θέλγητρον της γυναικείας καλλονής».
(«Αθηναϊκόν Σικ», 1922)

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)



Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης