Κατερίνα Βρανά: Μια από τις 13 stand up comedians στον κόσμο

Κατερίνα Βρανά: Μια από τις 13 stand up comedians στον κόσμο

Φέτος κερνάει στην Αθήνα φέτα με τη Βασίλισσα, επιστρέφοντας για λίγο από το βροχερό Λονδίνο, όπου ζει από τα 19 της.

Κατερίνα Βρανά: Μια από τις 13 stand up comedians στον κόσμο
ο να πηγαίνεις σε μια συνέ­ντευξη και το πρώτο πράγμα που σε ρωτά ο συνεντευξια­ζόμενος είναι αν έχεις δει τε­λευταία ταινίες πορνό στο Διαδίκτυο σίγουρα δεν συμ­βαίνει συχνά! Η Κατερίνα Βρανά, όμως, είναι μια καθαρόαιμη stand up comedian που κάνει καριέρα στην Αγγλία και την Αμερική και μια συνάντηση μαζί της μόνο συνηθισμένη δεν είναι. «Η επόμενη παράσταση που θα ανεβάσω και γράφω αυτή την περί­οδο είναι όλη γύρω από το σεξ. Στην Ελλάδα ξέρω πως θα δυσκολευτώ να το “περάσω” όπως θέλω. Είμαστε τρομερά συντηρητικοί. Φοβάμαι ότι πλέον το σεξ έχει απομονωθεί, ενώ στην πραγ­ματικότητα συνδέεται με τα πάντα. Έχεις δει καθόλου ταινίες ερωτικού πε­ριεχομένου τελευταία; Ακόμα κι εκεί οι πρωταγωνιστές κάνουν λάθος κινήσεις! Έτσι νομίζουν ότι κάνουν σεξ; Έχω σκοπό να μιλήσω για όλα» λέει η πλη­θωρική Κατερίνα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά από μικρή ήξερε ότι θα ζήσει στο εξωτερικό. «Από τα 13 μου, είχα βάλει στόχο να φύγω στην Αγγλία. Το έκανα τελικά στα 19 μου για να σπουδάσω υπο­κριτική στο Royal Holloway. Ήταν τρο­μερή εμπειρία. Θυμάμαι πως μια φορά είχε έρθει να μας κάνει μάθημα η Judi Dench. Μετά το μάθημα, μας έδωσε το τηλέφωνό της και μας είπε ότι, αν θέ­λουμε να συζητήσουμε μαζί της πάνω στο μάθημα, να την πάρουμε να πάμε για τσάι. Δεν έμεινε στα λόγια. Παρέα με μια ομάδα συμφοιτητών τής τηλεφωνήσαμε και βρεθήκαμε. Φύγαμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι». Μετά το τέλος των σπουδών της, η Κατερίνα έκανε εμφανί­σεις τόσο ως ηθοποιός σε θιάσους όσο και μόνη της σε stand up comedies στο Εδιμβούργο και το Λονδίνο, συνεχίζο­ντας με μαθήματα χορού, φωνητικής και υποκριτικής με πολύ σημαντικούς δα­σκάλους. «Τότε ήταν που άρχισε να με ελκύει ο κωμικός αυτοσχεδιασμός» λέει.

Το καλοκαίρι του 2013, το CNN την κατέταξε στην παγκόσμια λίστα με τις «13 Γυναίκες Κωμικούς που θα Πρέπει να Δείτε». «Ήταν τεράστια αναγνώριση για μένα. Μου φαίνεται ακόμη απί­στευτο! Στη λίστα περιελάμβαναν την αφρόκρεμα της κωμωδίας. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή και βοήθεια, αλλά πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις σκληρά για να έχεις και διάρκεια» εξηγεί.

Κλείσιμο


Ένα χρόνο πριν, η Κατερίνα είχε εμ­φανιστεί σε τηλεοπτική και ραδιοφω­νική εκπομπή του BBC για να μιλήσει για την ελληνική κρίση. «Ήθελαν κάποιον να μιλήσει για τα οικονομικά προβλή­ματα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να είναι πολιτικός ή οικονομολόγος. Επέλεξαν εμένα. Στο ρεπορτάζ που είχαν κάνει έδειχναν τα χειρότερα: Κόσμο στο δρόμο να διαμαρτύρεται, να πεινάει, να έχει χάσει τα σπίτια του και να καταφεύγει σε συσσίτια. Δεν καταλάβαιναν πώς συνέβη αυτό, γιατί κανείς δεν είχε κάτσει να τους εξηγήσει το απλό: Ότι από εκεί που μια μέση οικογένεια είχε εισόδημα από δύο μισθούς, ο ένας έμενε χωρίς δουλειά και στον άλλο γινόταν μια σοβαρή μείωση μισθού. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τους εξηγούσα τι είναι το χαράτσι για την ακί­νητη περιουσία, τι συνέβαινε με την τιμή του πετρελαίου και τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όλα αυτά τα προ­βλήματα που έφερε η κρίση στον απλό πολίτη». Η Ελλάδα και τα προβλήματά της δεν βρίσκονται πια στο επίκεντρο της προσοχής στη Μεγάλη Βρετανία. «Ευτυχώς, δεν είμαστε στα χάλια του 2011» λέει με ανακούφιση η Κατερίνα.

Η ίδια επισκέπτεται πλέον τη χώρα μας μόνο για προγραμματισμένες παρα­στάσεις ή διακοπές. «Δεν μετανιώνω που ζω στο εξωτερικό και χαίρομαι που η δουλειά μου μου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύω. Παλιότερα, ήθελα να γυ­ρίσω μόνιμα στην Ελλάδα, για να είμαι με τους γονείς μου και να ζήσω στιγμές μαζί τους, αλλά στην Ελλάδα όταν δη­λώνω “κωμικός” δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοώ. Στο εξωτερικό είμαι “stand up comedian”, ευδοκιμεί το είδος εκεί. Εδώ θεωρούν πως ο stand up comedian είναι απλά ένας ηθοποιός που τα λέει λίγο αστεία. Στην Αγγλία, πάλι, με ξέρουν ως “η Ελληνίδα με τα μαλλιά”. Έχω ένα καλό όνομα, αν και δεν είμαι πασίγνωστη. Αν δεν έχεις κάνει τηλεό­ραση και μάλιστα πολλή, ούτε εκεί σε ξέρουν» λέει γελώντας. Τα μαλλιά της, πάντως, που είναι άφρο, είναι αναμφί­βολα το σήμα κατατεθέν της – και ασφα­λώς φυσικά.

Η Κατερίνα, εκτός από τη διεθνή της καριέρα στο stand up, διαχειρίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια ένα από τα πιο γνω­στά comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy, ενώ ξεκινά το δικό της comedy club στο Θέατρο 104 στην Αθήνα. «Αν και το stand up comedy υπάρχει στην Ελλάδα από την εποχή του Χάρρυ Κλυνν, συνεχίζοντας δυνα­μικά με τις Νύχτες Κωμωδίας της Λου­κίας Ρικάκη, τώρα νιώθω πως είναι η ιδανική στιγμή να αναγεννηθεί» λέει, εξηγώντας γιατί δημιούργησε ένα χώρο φτιαγμένο ειδικά για αυτό το ιδιαίτερο είδος κωμωδίας. Όσο για την παρά­σταση που θα παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην Αθήνα; «Λέγεται Φέτα με τη Βασίλισσα και σε αυτή αφηγούμαι τις εμπειρίες μου στην Αγγλία».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης