«Καλλισθενική αγωγή», το fitness των Αρχαίων

«Καλλισθενική αγωγή», το fitness των Αρχαίων

Ολοκαίνουρια και εισαγωγής, η μέθοδος εκγύμνασης calisthenics είναι κατ’ ουσίαν η σωματική αγωγή των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών. 
Για σώμα-μάρμαρο η λύση είναι μία: επιστροφή στο αρχαίο πνεύμα της φυσικής, μινιμαλιστικής άσκησης

«Καλλισθενική αγωγή», το fitness των Αρχαίων
Με το σύνθημα «γυμνάσου μόνο με το σώμα, μπορείς», τρεις νέοι και φιλόδοξοι άνθρωποι φέρνουν στην Ελλάδα ως αντιδάνειο την προπόνηση που έκαναν οι αρχαίοι Ελληνες προτού ριχτούν στη μάχη. Ο Αγγελος Ανδριώτης, ο Τάσος Βορέας και ο Δημήτρης Γιαμπουράς συναντήθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα και η αγάπη τους για την καλλισθενική αγωγή τούς οδήγησε στο να φτιάξουν τη σελίδα calisthenics.gr. Ταυτόχρονα έθεσαν ως στόχο να μυήσουν τους Νεοέλληνες σε ένα είδος προπόνησης που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Ο στόχος της καλλισθενικής ήταν η υγεία, η ευεξία και η άριστη φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα κάθε καλλισθενιστής βελτιώνει σταδιακά την ικανότητά του να αφουγκράζεται το ίδιο του το σώμα. Η αγωγή τύπου calisthenics είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη του σωματικού, αλλά και του πνευματικού κάλλους και σθένους, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα του συγκεκριμένου τύπου γυμναστικής. 

Οι τρεις Ελληνες πίσω από το calisthenics.gr αναφέρουν στο «thema people» ότι η νέα αυτή τάση ξεκίνησε από το εξωτερικό και από εκεί άρχισε δειλά-δειλά να γυρνά πίσω στη χώρα όπου είχε αρχικά γεννηθεί. «Πολλά πράγματα, ενώ έχουν ξεκινήσει στην Αρχαία Ελλάδα, στο εξωτερικό τα ξέρουν καλύτερα από εμάς», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Γιαμπουράς προσθέτοντας πως ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνονται διεθνή πρωταθλήματα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Street Workout and Calisthenics. Φέτος, μάλιστα, για πρώτη φορά διοργανώνεται αντίστοιχο πρωτάθλημα και για γυναίκες, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου στη Μόσχα. Ο Αγγελος Ανδριώτης τονίζει πως κατά βάση πρόκειται για αναερόβιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία κινήσεων, συχνά ρυθμικών και συγχρονισμένων, που με βασική αντίσταση το ίδιο το σωματικό βάρος επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύμμετρη μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, ενώ λειτουργούν ταυτόχρονα ως ψυχικό ελιξίριο. «Για να εκτελέσεις κάποιες ασκήσεις δεν χρησιμοποιείς μόνο το σώμα αλλά και τον νου. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος», αναφέρει ο Αγγελος Ανδριώτης προσθέτοντας πως «αποκτώντας δύναμη και επιτυγχάνοντας ολοκληρωμένο σωματικό έλεγχο τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου. Με το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής ενεργοποιούνται πολλές μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να παράγονται αυξημένες ορμόνες στον οργανισμό, όπως η σεροτονίνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται η ψυχική ευεξία και η βελτίωση της διάθεσης». 

Αρχαιοπρέπεια τώρα
Κλείσιμο

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της καλλισθενικής αγωγής ο Τάσος Βορέας προσθέτει και την ευκολία: «Μέσα από διάφορα βίντεο για αρχάριους μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με αυτό το είδος άθλησης και να μάθει σιγά-σιγά να ακούει το σώμα του. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε επαγγελματικά. Επίσης, είναι μια γυμναστική που μπορείς να την κάνεις όπου κι αν είσαι και με μόνο εξοπλισμό το σώμα σου», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εμείς πιστεύουμε ότι με την καλλισθενική μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας. Ακόμα και η γιαγιά μας, καθώς ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού», συμπληρώνει ο Αγγελος Ανδριώτης. «Αυτό που διδάσκουμε δεν είναι απλά fitness, αλλά σωματοκίνηση, δηλαδή η αρμονική κίνηση, τοποθέτηση και ισορροπία του σώματος στον χώρο», τονίζουν οι ιδρυτές του calisthenics.gr, λέγοντας ότι «στόχος είναι να γίνεσαι κάθε φορά καλύτερος απ’ ό,τι ήσουν χθες, μέσα και έξω».  

Ο Τάσος Βορέας εκμυστηρεύεται ότι «παλιότερα, όταν γυμναζόμουν, το έκανα περισσότερο για εμφανισιακούς λόγους. Το σωματικό κάλλος, όμως, ήρθε σε δεύτερη μοίρα με την καλλισθενική, γιατί η συγκεκριμένη προπόνηση με βοήθησε να δω το σώμα μου αλλιώς και να το καταλάβω. Επίσης, όταν έκανα παύσεις από προπόνηση, μου ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθω. Τώρα, όμως, έχοντας καταφέρει να κάνω πράγματα που απαιτούν μεγάλη δύναμη, έπειτα από κάποια παύση, το σώμα μου έχει αποκτήσει μνήμη». Ο Αγγελος Ανδριώτης συμπληρώνει ότι «η διαφορά με την καλλισθενική είναι ότι άλλαξε προς το καλύτερο τη σωματοδομή και την ορθοσωμία μου. Ακόμη έγινα πιο δυνατός χωρίς να φουσκώσω σε υπερβολικό βαθμό. Επειδή μπορώ και ελέγχω πλέον το σώμα μου πάρα πολύ καλά, έχουν ανέβει πολύ η ψυχολογία και η αυτοπεποίθησή μου». Ο τελευταίος της τριανδρίας, ο Δημήτρης Γιαμπουράς, εξομολογείται ότι «ασχολούμαι με τον αθλητισμό από τα δώδεκα χρόνια μου. Πάντα έκανα κάτι και μετά από λίγο καιρό βαριόμουν και σταματούσα. Εδώ και πέντε χρόνια, όμως, που ασχολήθηκα με την καλλισθενική, δεν έχω σταματήσει και ούτε πιστεύω πως θα σταματήσω ποτέ γιατί πλέον κάνω πράγματα με το σώμα μου που δεν φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι μπορούσα να καταφέρω και σχεδόν κάθε μέρα κατακτώ και κάτι καινούριο. Με καμία άλλη προπόνηση δεν είχα φτάσει στο επίπεδο που είμαι σήμερα». 

Η απήχηση της καλλισθενικής γυμναστικής, όπως λένε οι οπαδοί της, ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχαν αρχικά, καθώς ήδη μετρούν χιλιάδες φίλους στη σελίδα τους στο Facebook, ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν περαιτέρω ενημέρωση. Μάλιστα, ανάμεσα στους ανθρώπους τους οποίους προπονούν είναι και αρκετοί επώνυμοι από την ελληνική showbiz. Oπως λέει, μάλιστα, ένας από τους calisthenics εκφράζοντας το γενικό πνεύμα, «μαζί με τους μαθητές μας, μαθαίνουμε κι εμείς και είναι πραγματικά ευτυχία να βλέπεις το αποτέλεσμα πάνω στα σώματα και στη διάθεση όσων προπονείς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης