Άρτεμις Ιγνατίου, η χορογράφος της Ολυμπιακής Φλόγας: Χρωστάω τα πάντα στην ομάδα μου
ignatiou-0

Άρτεμις Ιγνατίου, η χορογράφος της Ολυμπιακής Φλόγας: Χρωστάω τα πάντα στην ομάδα μου

Η καλλιτεχνική διευθύντρια των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας μίλησε στο «Gala»

Το βιογραφικό της Αρτεμις Ιγνατίου είναι υπέρ το δέον εντυπωσιακό, καθώς έχει χορογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες για το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη αλλά και το εξωτερικό. Ωστόσο, το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια Ιέρεια, Πρωθιέρεια και βοηθός της αείμνηστης Μαρίας Χορς, της εμβληματικής χορογράφου και καλλιτεχνικής διευθύντριας των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για περίπου πενήντα χρόνια. Από το 2008, η μαθήτρια διαπρέπει στη θέση της μεγάλης δασκάλας της, τόσο για τους θερινούς όσο και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα συναντηθούμε στο «Natu», το εστιατόριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου θα μου ξεδιπλώσει το νήμα της άκρως ενδιαφέρουσας διαδρομής της. «Ηταν απόγευμα, μόλις είχα γυρίσει από το σχολείο, όταν άνοιξα την εφημερίδα και είδα μια φωτογραφία της χορογράφου Μαρίας Χορς μαζί με την τότε Πρωθιέρεια. Αυτή η φωτογραφία με μάγεψε! Αναφερόταν στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την οποία δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ μέχρι τότε. Από εκείνη τη στιγμή, κάθε δύο χρόνια ήμουν στημένη μπροστά στην τηλεόραση και ονειρευόμουν τον εαυτό μου μέσα σε αυτή τη γεμάτη μυστήριο τελετή. Αυτή η μέρα δεν άργησε να έρθει, καθώς, τελειώνοντας την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, η διευθύντρια με ενημέρωσε ότι η Μαρία Χορς αναζητούσε μία δασκάλα χορού για το Λύκειο των Ελληνίδων. Και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσω», διηγείται.

Ο νους μας ανατρέχει στα παλιά, καθώς και εγώ προέρχομαι από τον χώρο του αθλητισμού. «Η πρώτη μου συμμετοχή ως Ιέρεια στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν το 1988 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Σχεδόν αμέσως έγινα βοηθός της Μαρίας Χορς και πλέον ζούσα την κάθε τελετή με όλο μου το είναι, με την ψυχή μου, θεωρώντας ότι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που κάποια στιγμή ανακαλύπτεις ότι μπορεί να ξεπεράσει το όνειρο», αναφέρει.



«Η Μαρία Χορς δεν ήταν απλά έμπνευση. Ηταν ο άνθρωπος που σε έκανε συμμετοχο στο όραμά του»

«Ημουν πάντα εκεί δίπλα της, ρουφούσα τις γνώσεις της, μάθαινα, και δεν έλειψα σχεδόν ποτέ από τελετή. Ακόμα και όταν έφυγα στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσω τις σπουδές μου στον χορό και στο θέατρο, πάντα επέστρεφα προκειμένου να πάρω μέρος σε κάθε τελετή. Μόνο μία φορά χρειάστηκε να λείψω, όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Η Μαρία Χορς δεν ήταν για εμένα απλά έμπνευση, ήταν ο άνθρωπος που σε έκανε συμμέτοχο στο όραμά του».



Τη ρωτώ πώς ένιωσε όταν ανέλαβε η ίδια τα ηνία. «Το 2008, αφού αποχώρησε η αείμνηστη Μαρία Χορς, μου έγινε πρόταση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έπειτα και από δική της επιθυμία, ν’ αναλάβω εγώ τη θέση της χορογράφου των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Η συγκίνησή μου μεγάλη, η ευθύνη όμως τεράστια. Αν και η εμπειρία που είχα αποκτήσει δίπλα στη δασκάλα μου ήταν μεγάλη, το να έχω την ευθύνη όλης της τελετής, της χορογραφίας αλλά και της ομάδας με γέμιζε αγωνία και άγχος αν θα τα καταφέρω», θυμάται.

«Πρώτα απ’ όλα χρειάστηκε να δημιουργήσω μία ομάδα από ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος, που νιώθουν το ίδιο δέος και σεβασμό και πιστεύουν με όλη τους την ψυχή στην ολυμπιακή ιδέα και σε ό,τι πρεσβεύει. Επρεπε επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, όπως κι εγώ, και να διαθέσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους για να γίνουν οι πρόβες. Ολοι επαγγελματίες χορευτές ή ηθοποιοί, όλοι απόφοιτοι από ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού ή θεάτρου. Αυτή τη στιγμή η ομάδα απαρτίζεται από 120 χορευτές και ηθοποιούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Τυχερό γιατί με πίστεψαν και με ακολούθησαν. Οι περισσότεροι υπήρξαν μαθητές μου. Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε γίνει μία ομάδα, μία οικογένεια. Αυτή η ομάδα είναι η δύναμη και η επιτυχία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι ολομόναχος και εγώ χρωστάω σε αυτή την ομάδα τα πάντα!», ομολογεί.



«Κανείς δεν μπορεί να τα καταφερει ολομόναχος. Χρωστάω τα πάντα στην ομάδα μου»

Η Τελετή Αφής πραγματοποιείται πάντα στην Αρχαία Ολυμπία και έχει δύο μέρη. «Το πρώτο μέρος εξελίσσεται μπροστά στον Ναό της Ηρας, όπου το τελετουργικό είναι παρόμοιο κάθε φορά. Είναι η στιγμή όπου η Πρωθιέρεια, μετά την επίκληση, ανάβει τη φλόγα από τον ήλιο με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου. Αμέσως μετά ανάβει το αγγείο της Εστιάδας, η οποία μεταφέρει τη φλόγα μέχρι το στάδιο, ακολουθώντας την πομπή Ιερειών. Κάτω από μία αγριελιά ένα μικρό αγόρι (ο αμφιθαλής παις) κόβει ένα κλαδί ελιάς και ακολουθεί την πομπή μέχρι το στάδιο, όπου το παραδίδει στην Πρωθιέρεια.

Εκείνη με τη σειρά της θα το παραδώσει στον πρώτο λαμπαδηδρόμο ως σύμβολο νίκης», περιγράφει. «Το δεύτερο μέρος της τελετής εξελίσσεται στον λόφο όπου κάθε φορά δημιουργώ μία καινούρια χορογραφία, σε καινούρια μουσική σύνθεση. Στη φετινή Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, έχουμε καινούρια Πρωθιέρεια, η οποία είναι η υπέροχη ηθοποιός Μαίρη Μηνά. Νιώθω πολύ περήφανη, γιατί η Μαίρη υπήρξε μαθήτριά μου και προέρχεται από την ομάδα των Ιερειών, καθώς έχει λάβει μέρος σε Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισα, την ξεχώρισα για το ταλέντο, το ήθος και πάνω απ’ όλα το φως που διέκρινα στα μάτια και στην ψυχή της», μου λέει, και προσθέτει μερικές ακόμα πληροφορίες.

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στην παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου να σχεδιάσει τις νέες ενδυμασίες της ομάδας των Ιερειών και των Κούρων. Τη μουσική για τις δύο φετινές Τελετές συνέθεσε ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα παρουσιαστεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, ενώ η Τελετή Παράδοσης θα παρουσιαστεί στις 26 Απριλίου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στις 18.00.

Το άναμμα της Φλόγας σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την έναρξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία υπογράφεται πάντα μία ημέρα πριν από την Τελετή στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημαντικό και συγκινητικό κομμάτι της Τελετής Αφής είναι επίσης όταν ένα νεαρό κορίτσι απελευθερώνει ένα λευκό περιστέρι στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο η Τελετή φτάνει στο τέλος της, στέλνοντας το πιο σημαντικό μήνυμα: Ειρήνη σε όλο τον κόσμο!» ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης