Καν' το όπως ο... Edmond Mathis - Οι μακροβιότεροι δήμαρχοι στην παγκόσμια ιστορία και ο Γάλλος με την 75ετή θητεία!

Καν' το όπως ο... Edmond Mathis - Οι μακροβιότεροι δήμαρχοι στην παγκόσμια ιστορία και ο Γάλλος με την 75ετή θητεία!

Ποιοι είναι οι τοπικοί άρχοντες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία - Τα ρεκόρ, οι παραδόσεις και το... μυστικό της επιτυχίας τους

dimarxoi_xr
Αν και η δημαρχιακή θέση υπόσχεται, πέρα από τοπική αναγνώριση, και μια λίστα αιτημάτων, παραπόνων και ελλείψεων που πρέπει να ικανοποιηθούν, πολλοί δήμαρχοι αναλαμβάνουν το πόστο αυτό για λίγο παραπάνω από μία τετραετία.

Το παράδειγμα του Edmond Mathis είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness, κατείχε την θέση του δημάρχου στη μικρή πόλη Ehuns, νότιοανατολικά του Παρισιού στην Γαλλία, για 75 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 1878 έως το 1953, όταν και πέθανε σε ηλικία 101 ετών. Ο εγγονός του Jean Mathis τον διαδέχθηκε από το 1953 έως το 1957, ακολουθούμενος από έναν άλλο εγγονό του, τον Louis, από το 1957 έως το 1983.

Αν και ο Mathis αποτελεί τον κάτοχο του ρεκόρ για τον δήμαρχο με την μεγαλύτερη θητεία, δεν είναι ο μοναδικός που φαίνεται να αγαπούσε τη θέση του τόσο πολύ, ή που έχαιρε της εκτίμησης των συμπολιτών του, ώστε να τον επανεκλέγουν συνεχώς.
edmont_mathis_
O Edmond Mathis σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness, κατείχε την θέση του δημάρχου στην πόλη Ehuns της Γαλλία, για 75 χρόνια.

Μια μακρά παράδοση στην Ευρώπη

Απ' ό,τι φαίνεται όμως, η Γαλλία έχει μακρά παράδοση στις μεγάλες αυτοδιοικητικές θέσεις. Αντίστοιχα με τον Mathis, ο Paul Girod, δήμαρχος του Droizy, μιας κοινότητας του διαμερίσματος Aisne στο Hauts-de-France της βόρειας Γαλλίας, κοντά στη Soissons, παρέμεινε εν ενεργεία για 62 χρόνια, όταν και έφυγε από τη ζωή. Αφού σπούδασε μηχανικός, ο Girod ανέλαβε το αγρόκτημα του θείου του στην Aisne. Εκλέχθηκε δήμαρχος του Droizy το 1958 και υπηρέτησε μέχρι το θάνατό του, ενώ στις 6 Νοεμβρίου 2007, ο Girod ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush προς τιμήν του προέδρου Nicolas Sarkozy στον Λευκό Οίκο.

Αν και η θητεία του Girod είναι αρκετά μεγάλη, δεν είναι η μόνη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Λίγο πιο ψηλά, στην Αυστρία, ο Michael Häupl της Βιέννης ήταν ο σύγχρονος, μακροβιότερος δήμαρχος της πόλης στην Ευρώπη, ο οποίος έκλεισε το 2018, 24 χρόνια θητείας, αφού ανέλαβε ως δήμαρχος της πόλης το 1995. "Ξέρω ότι υπάρχει ζωή μετά την πολιτική", έχει πει, "αλλά μέχρι τότε απομένει λίγος χρόνος" είχε δηλώσει λίγο πριν την τελευταία του επανεκλογή. Δίπλα και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ο Klaus Wowereit αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014, έπειτα από 13 χρόνια θητείας ως δήμαρχος και αφού είχε κερδίσει διεθνή αναγνώριση στην προεκλογική του εκστρατεία το 2001 με τη δήλωσή του "Ich bin schwul und das ist gut so" ("Είμαι γκέι και αυτό είναι εντάξει").
dimarxoi_in__3_
Ο Klaus Wowereit(δεξιά) αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014, έπειτα από 13 χρόνια θητείας ως δήμαρχος του Βερολίνου.

Κλείσιμο
Στο Ρότερνταμ, ο Ahmed Aboutaleb, Ολλανδός πολιτικός μαροκινής καταγωγής, μέλος του Εργατικού Κόμματος και δημοσιογράφος, παραμένει εν ενεργεία δήμαρχος για 14 χρόνια. Ανέλαβε τη θέση το 2009 και φαίνεται να ηγείται με επιτυχία της πόλης της Ολλανδίας, η οποία χάρη σε αυτόν, έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή και προοδευτική πόλη με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και τις καινοτομίες. Σήμερα είναι ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους στην Ευρώπη.
dimarxoi_in__2_
Ο Ahmed Aboutaleb(αριστερά) παραμένει εν ενεργεία δήμαρχος του Ρότερνταμ για 14 χρόνια.

Αμερική και δημαρχιακά καθήκοντα

Αξιοθαύμαστα μεγάλη θητεία έχει και η Hazel McCallion, η οποία προέδρευε της Mississauga, της έκτης μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, από το 1978 έως το 2014. Στην τρυφερή ηλικία των 93 ετών, η McCallion ήταν η γηραιότερη εν ενεργεία δήμαρχος στον κόσμο, η οποία τερμάτισε μια επική θητεία 36 ετών το 2014. Γιατί; "Έχω τόσα πολλά πράγματα που θέλω να κάνω, αλλά δεν μπορώ γιατί είμαι πολύ απασχολημένη με το να είμαι δήμαρχος", είχε δηλώσει κάποτε η... τυφώνας Hazel, όπως την αποκαλούσαν.
dimarxoi_in__1_
Στην ηλικία των 93 ετών, η Hazel McCallion ήταν η γηραιότερη εν ενεργεία δήμαρχος στον κόσμο.

Ωστόσο, είναι ο Hilmar Moore από το Ρίτσμοντ του Τέξας που κερδίζει την πρωτιά της μεγαλύτερης θητείας, με 63 χρόνια υπηρεσίας του σε αυτή τη μικρή πόλη της Αμερικής. Ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1949 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το θάνατό του το Δεκέμβριο του 2012. Σύμφωνα με τα δημοτικά έγγραφα, ο Moore αρχικά πληρωνόταν μόλις 1 δολάριο το μήνα για τα καθήκοντά του, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια που ήταν στο δημαρχείο έφτασε μόλις στα 75 δολάρια το μήνα.
hillman-moore-lakeway-tx-obituary
Ο Hilmar Moore ο οποίος είχε 63 χρόνια υπηρεσίας ως δήμαρχος στο Ρίτσμοντ του Τέξας.

Η πόλη του Ρίτσμοντ αυξήθηκε από περίπου 3.000 σε 11.000 υπό την εποπτεία του, και με τις διετείς δημοσκοπήσεις του Ρίτσμοντ, ο Moore κατέχει πιθανότατα και το ρεκόρ των περισσότερων επανεκλογών - περισσότερες από 30. Στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα σε μια πόλη της χώρας Γουιάνας, στο Georgetown, ο δήμαρχος, Hamilton Green, ήταν δήμαρχος από το 1994 έως το 2016, δηλαδή για 22 χρόνια. Διετέλεσε επίσης τέταρτος πρωθυπουργός της Γουιάνας το 1985 έως το 1992.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Ιωαννίδης: Το τελευταίο αντίο στον «ξανθό» - Αποθέωση στο «Αλεξάνδρειο» - Βίντεο και φωτογραφίες

Μαίρη Χρονοπούλου: Ο πολιτικός που ερωτεύτηκε και το «δεν θα γεράσω ποτέ» - Η συνέντευξή της στον Δανίκα τον Φεβρουάριο

Τραγωδία στο Κάνσας: 5χρονη βιάστηκε και δολοφονήθηκε αφού η ίδια της η μητέρα την έδιωξε από το σπίτι

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης