Τι στοίχισε η πρωτοχρονιά του 1930

Τι στοίχισε η πρωτοχρονιά του 1930

Ένας εύθυμος απολογισμός με πολύ διδακτικά συμπεράσματα

pagkoi-ermoy-sitaras
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν το ρολόι σήμανε δώδεκα, οι συμπολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας, συγκεντρωμένοι γύρω από το στολισμένο τραπέζι, προέπεμψαν τον σεβαστό πρεσβύτη 1929, και μαζί με αυτόν όλη τη δεκαετία του 20, στην τελευταία του κατοικία, στο παρελθόν, με όλες τις επιβαλλόμενες τιμές.

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν και τον απολογισμό της τελευταίας ημέρας του 1929, η οποία, όπως κάθε χρόνο, ήταν και φέτος δια το Πανελλήνιο πλούσια σε συνταρακτικά γεγονότα, συγκινήσεις και συμπεράσματα...

Από της προτεραίας ακόμη της παραμονής, το λεπίδι του μακελάρη δούλευε υπεράνθρωπα και ακατάπαυστα. Αρνάκια του γάλακτος αλλά και κριάρια και γαλοπούλες τρυφερές έπρεπε να ετοιμασθούν έγκαιρα για την Αγορά.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες παρασκευάστηκαν και καταβροχθίσθηκαν, αντιστάσεως μη ούσης, σε μια και μόνη νύχτα. Η σαμπάνια, τα λικέρ, αλλά και η ρετσίνα και το λαϊκό κοκκινέλι έρρευσαν ως ποταμοί και χείμαρροι. Και όταν ακούστηκε ο δωδέκατος χτύπος του εκκρεμούς που σήμανε αργά και επιβλητικά το μοιραίον τέλος του 1929, όλοι μας ριχτήκαμε απαρηγόρητοι στο πόκερ, στη πόκα και τον μπακαρά!

Κλείσιμο
Εάν λοιπόν υπολογίσουμε τον πληθυσμό της πρωτεύουσας και του Πειραιά, με όλα τα προάστια σε 750 χιλιάδες ψυχές, ήτοι 150 χιλιάδες οικογένειες, εύκολα μπορούμε, κατά τεκμήριο, να υπολογίσουμε τους αριθμούς όσον αφορά την κατανάλωση στο Νέο Έτος.

***

sitaras-for-7-jan-2022-photo-3-
Ας αρχίσουμε από τα παραδοσιακά γλυκά:

Οι 150 χιλιάδες οικογένειες κατανάλωσαν την παραμονή και ανήμερα του Νέου Έτους τουλάχιστον 150 χιλιάδες οκάδες κουραμπιέδες και άλλες τόσες μελομακάρονα, τα καθιερωμένα και πατροπαράδοτα γλυκίσματα της πρωτοχρονιάς που δεν λείπουν ούτε και από το τελευταίο φτωχόσπιτο.

Διατέθηκαν δε για τις 150 χιλιάδες αυτές οκάδες κουραμπιέδες προς 60 δραχμές κατά μέσο όρο η οκά, 9 εκατομμύρια δραχμές, και για τα μελομακάρονα, προς 40 δραχμές η οκά, άλλα 6 εκατομμύρια. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και 4 ακόμη εκατομμύρια για διάφορα άλλα έξτρα γλυκίσματα –μη ξεχνάμε τις επισκέψεις στους εορτάζοντας- έχουμε ένα συνολικό ποσόν 25 εκατομμυρίων που διατέθηκε για τα γλυκίσματα δύο μόλις ημερών!

ΟΙ τριακόσιες αυτές χιλιάδες οκάδες κουραμπιέδες και μελομακάρονα μας κάνουν 375 τόνους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να φορτώσουμε μία εμπορική αμαξοστοιχία του Λαρισαϊκού με 25 φορτηγά βαγόνια!

***

Όσον αφορά τα τρόφιμα, εάν υποθέσουμε ότι κάθε οικογένεια διέθεσε για το έκτακτο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, κατά μέσον όρο, 300 δραχμές, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι διατέθηκαν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια.

Εάν τώρα υπολογίσουμε ότι κάθε σπίτι διέθεσε, κατά μέσο όρο, και πάλι το λιγότερο 200 δραχμές για την αγορά των απαραίτητων μποναμάδων, βρίσκουμε ότι το κονδύλι των πρωτοχρονιάτικων δώρων προσεγγίζει τον αριθμό των 30 εκατομμυρίων δραχμών.

Συνοψίζοντας, έχοντας διαθέσει σε γλυκίσματα 25 εκατομμύρια, σε εν γένει τρόφιμα 45 εκατομμύρια και σε δώρα 30 εκατομμύρια, φτάνουμε αισίως στο στρογγυλό αριθμό των 100 εκατομμυρίων, χωρίς, εννοείται, να τελειώνει εδώ ο οικονομικός απολογισμός της παραμονής του Νέου Έτους.

sitaras-for-7-jan-2022-photo-2-


***

Διότι είναι και το χρυσάφι που κύλησε υπό μορφή πολύχρωμων κοκάλινων μάρκων «για το καλό του χρόνου» στην πράσινη τσόχα των χαρτοπαικτικών συγκεντρώσεων υης παραμονής… Τα πακέτα των κολλαριστών χαρτονομισμάτων, που άλλαξαν κυριότητα από μιας στιγμής στην άλλη, με την απρόοπτη παρέμβαση ενός «φλός ιμπεριάλ» ή ενός γερού πόντου στην μπάνκα του μπακαρά ή του σεμέν ντε φερ…

Βεβαίως, ούτε όλοι οι συμπολίτες διέθεσαν χιλιάρικα για να δοκιμάσουν την τύχη τους, ούτε ίσως έπαιξαν όλοι. Υπήρχαν σπίτια στα οποία ο «τζίρος» περιστράφηκε γύρω από μερικές δεκάδες νικέλινα κέρματα της μιας και των δύο δραχμών. Αλλά υπήρξαν και συγκεντρώσεις κατά τις οποίες τα χιλιάρικα στροβιλιζόντουσαν και σαρωνόντουσαν από το φτυαράκι της μπάνκας, όπως ο χαρτοπόλεμος την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Εάν λοιπόν υπολογίσουμε, κατά μέσο όρο, διακόσιες δραχμές «τζίρου» για κάθε σπίτι, αριθμό δηλαδή κάθε άλλο παρά υπερβολικό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι το βράδυ της παραμονής, περιήλθαν από θυλακίου εις θυλάκιο, για να κατασταλάξουν τελικά τις πρωινές ώρας της Τετάρτης στα πορτοφόλια των ευνοουμένων της Τύχης, το λιγότερο 20 εκατομμύρια δραχμές.

***

Τώρα εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και άλλα 20 εκατομμύρια για’ ένα σωρό έκτακτα έξοδα, μεταφορικά, καπνό, άλλες μικροδαπάνες που δεν είναι εύκολο να καθοριστούν, πολύ δε λιγότερο να υπολογιστούν, φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα ότι την παραμονή του Νέου Έτους κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δραχμές, ποσό ιλιγγιώδες σχετικά με την πολυθρύλητη στενότητα του χρήματος, για την οποία τόσα έχουν λεχθεί και γραφτεί τον τελευταίο καιρό.

Δεν υπάρχει δε αμφιβολία, ότι το ανωτέρω ποσό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, εάν επιδεικνυόταν μεγαλύτερη γενναιοδωρία εκ μέρους των κυρίων εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των εργαζομένων. Εάν δηλαδή οι εργοδότες επεδείκνυαν, έναντι των εργατών και των υπαλλήλων τους, μεγαλύτερη γαλαντομία στο ζήτημα του επιδόματος των εορτών, το οποίον άλλως τε οι ίδιοι επρόκειτο να απορροφήσουν, δυνάμει των νόμων που διέπουν την κυκλοφορία του ρευστού χρήματος...

(βασισμένο σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨Ημερήσιος Τύπος¨, Ιανουάριος του 1930.)


Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης