ΑΟΖ: Tο Καστελλόριζο και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

kastelorizo534

Πόσο απομονωμένο είναι το Καστελλόριζο - Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου που ευνοούν την Ελλάδα

Με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και τα άρθρα που έχουμε γράψει είχαν μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες μας. Βέβαια δεν είμαστε ειδικοί, ωστόσο όλα τα άρθρα, όπως και το σημερινό βέβαια, έχουν γραφτεί μετά από μελέτη βιβλίων και άρθρων έγκριτων επιστημόνων.
Ο βασικός λόγος που μας ώθησε να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο για την ΑΟΖ είναι οι ατυχείς δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως, σύμφωνα με την κυβέρνηση (συγκεκριμένα ως τις 7 Ιουνίου 2020), προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κυρίου Χρήστου Ροζάκη στο Κρήτη TV ότι το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο και βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, ότι είναι απομονωμένο και ότι δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα. Επίσης ότι το μήκος των (τουρκικών) ακτών που βρίσκονται αντικείμενα από τις ακτές του Καστελλόριζου είναι πολύ μεγαλύτερο, εννοώντας προφανώς ότι το Καστελλόριζο δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ…
Έκπληκτος ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, στην εκπομπή του οποίου ‘’Αντιθέσεις’’ ακούστηκαν όλα αυτά, επαναλάμβανε κάποια από αυτά που άκουσε πιστεύοντας ότι υπήρξε κάποια παρανόηση, ωστόσο ο κύριος Ροζάκης επέμεινε στις απόψεις του. Φυσικά προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μία ανακοίνωση ότι ο κύριος Ροζάκης εκφράζει προσωπικές απόψεις. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώσεις του κύριου Ροζάκη προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις.
Και φυσικά ο κύριος Ροζάκης δεν είναι τυχαίος. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1997 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη όπου κατείχε την θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, μετά από έντονη κριτική που δέχτηκε τόσο από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.
rozakis-768x500

Δυστυχώς οι δηλώσεις Ροζάκη έρχονται ως συνέχεια σε μια σειρά από δηλώσεις τόσο του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Ο Χ.Ροζάκης με την δήλωση του ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα ξεπερνά όλες τις προηγούμενες και έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Αναρωτιόμαστε αν ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε π.χ. ότι το Καστελλόριζο έχει τη δική του ΑΟΖ τι θα ακολουθούσε; Στη χώρα μας δυστυχώς διαχρονικά δηλώσεις και πράξεις δίνουν ανέλπιστα επιχειρήματα και όπλα στον εκάστοτε αντίπαλο μας ,που σχεδόν πάντα είναι η Τουρκία.

Θα δούμε λοιπόν σήμερα πόσο μακριά πηγαίνει η ιστορία με το Καστελλόριζο, γιατί φαίνεται ότι η ιστορία δεν ξεκινάει από τα τελευταία χρόνια αλλά τουλάχιστον μισό αιώνα πριν. Θα ασχοληθούμε ακόμα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και με αποφάσεις του οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε ο κύριος Ροζάκης.
kastelorizo_final_cover

Ο κομβικός ρόλος του Καστελλόριζου

Ένας από τους πλέον ειδικούς στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης που ήταν μάλιστα μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982.

Στο βιβλίο του ‘’ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη’’ ο Θ. Καρυώτης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι η στάση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα συνεκμετάλλευσης-συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως υποστηρίζει οι Αμερικανοί επιθυμούν να δοθεί ένα μέρος του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στην Τουρκία.

Το σχέδιο Άτσεσον για το Κυπριακό οφείλει το όνομά του στον Αμερικανό διπλωμάτη Dean Acheson που ήταν ο αρχιτέκτονας του και το παρουσίασε το 1964. Στο σχέδιο Άτσεσον εμπλέκεται και το Καστελλόριζο. Οι Αμερικανοί ,κατά τον Θ.Καρυώτη γνωρίζουν πολλά χρόνια τώρα ότι το Καστελλόριζο αποτελεί το κομβικό σημείο για τη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης έχοντας έτσι ΑΟΖ Και υφαλοκρηπίδα. Και συνεχίζει ο Θ. Καρυώτης: ‘’ Έτσι το Καστελλόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος και της ΕΕ αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας’’.
θ_ΚΑΡΥΩΤΗΣ

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο Άτσεσον η Κύπρος θα παραχωρούνταν ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός από την περιοχή της Καρπασίας η οποία θα δινόταν στην Τουρκία, η οποία θα έπαιρνε επίσης τη Ρόδο ή τρία άλλα μικρότερα νησιά, ένα από τα οποία θα ήταν το Καστελλόριζο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια. Το νέο σχέδιο απορρίφθηκε από την Τουρκία η οποία ήταν φανερό ότι δεν επιθυμούσεμια τέτοια ανταλλαγή. Και η χώρα όμως δεν ήταν διατεθειμένη να παραδώσει ελληνικό έδαφος όσο μικρό κι αν ήταν αυτό. Ο Άτσεσον όμως όπως γράφει ο Θ. Καρυώτης, ο οποίος υπήρξε μεταξύ άλλων οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και καθηγητής αμερικανικών πανεπιστημίων είχε κάτι άλλο στο μυαλό του.

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο θα ανήκε στην Τουρκία αν είχε δεχθεί να πάρει το Καστελλόριζο μία κίνηση που δεν θα μπορούσε βέβαια να πραγματοποιηθεί διότι το σχέδιο Άτσεσον είχε ήδη απορριφθεί από την τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η άποψη του Θ.Καρυώτη, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι οι πρώτες εντάσεις στο Αιγαίο, άρχισαν το 1973, μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη Θάσο. Η Τουρκία εξέδωσε ήδη χάρτη με τις διεκδικήσεις της, ωστόσο η χούντα των συνταγματαρχών, αρκέστηκε στο να τον καταγγείλει ως παράνομο, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.

Περισσότερα για το σχέδιο (ή μάλλον καλύτερα τα σχέδια) Άτσεσον για το Κυπριακό μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας στις 16/11/2019.

Ο Θ. Καρυώτης, κλείνει την αναφορά του στο Καστελλόριζο, γράφοντας τα εξής: «Έγραψα για πρώτη φορά για την αξία του Καστελλόριζου το 1985, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Τότε, ακόμα και οι ελληνικοί χάρτες δεν ανέφεραν το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου (Καστελλόριζο, Στρογγύλη, Ρω).

Τώρα όλοι ομνύουν στην αξία του αλλά πολλοί δεν αντιλαμβάνονται γιατί είναι τόσο σημαντικό νησί για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κύριος λόγος είναι ότι το σύμπλεγμα αυτών των νησιών, δίνει τη δυνατότητα, βάσει της UNCLOS του 1982, στην ΑΟΖ της Ελλάδας να εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου».

Θα πρέπει λοιπόν, οι διάφοροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί κλπ., να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τα εθνικά θέματα. Και ειδικά για το Καστελλόριζο.

Με την ευκαιρία, να προσθέσουμε ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι το Καστελλόριζο ανήκει στο Αιγαίο και το οποίο μάθαμε από τον πολύ καλό φίλο, Καστελλοριζιό, Πανταζή Χούλη. Στα βόρεια του νησιού, το βάθος είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα, ενώ στα νότια (ακρωτήριο Πουνέντη), υπάρχει μια απότομη κλίση προς μεγάλα βάθη, που φτάνουν τα χιλιάδες μέτρα. Αν μελετήσουμε τη γεωλογική μορφή του Αιγαίου, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «θαλάσσιο υψίπεδο», το οποίο όπως φαίνεται (δείτε τον σχετικό χάρτη από το Google Maps), εμπεριέχει και το Καστελλόριζο.

Και ας ελπίσουμε και οι ίδιοι οι Καστελλοριζιοί , να μην κάνουν το μεγάλο λάθος να δεχθούν να δημιουργηθεί στο νησί τους μία δομή (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) φιλοξενίας (λαθρο) μεταναστών. Ήταν κάτι που, ευτυχώς, δεν «πέρασε» στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και την κερκόπορτα για τους εξ Ανατολών γείτονες…

Τα νησιά Saint-Pierre και Miquelon: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκθέτει τον Χ. Ροζάκη.

Οι Τούρκοι και, δυστυχώς και πολλοί Έλληνες, ισχυρίζονται ότι το Καστελλόριζο δεν μπορεί να έχει δική του ΑΟΖ καθώς είναι πολύ μικρό, βρίσκεται πολύ μακριά από τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας και πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές κλπ.

Ας δούμε όμως, τι αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα νησιά Saint-Pierre και Miquelon, που ανήκουν στη Γαλλία, βρίσκονται όμως πολύ κοντά στον Καναδά. Στα νησιά αυτά, έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο μας, τώρα όμως θα γράψουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόκειται για σύμπλεγμα νησίδων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, συνολικής έκτασης 242 τ.χλμ. και με πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους. Αποτελούν γαλλική εδαφική επικράτεια από το 1763, επίσημα από το 1985. Απέχουν 2.200 ν.μ. από τη Γαλλία και μόλις 9 ν.μ. από τη Νέα Γη του Καναδά.

Το 1976 ο Καναδάς επέκτεινε την οικονομική ζώνη των χωρικών του υδάτων με συνέπεια τον αλιευτικό αποκλεισμό των νησιών. Το 1985, η Γαλλία αναγνώρισε τα νησιά ως συνέχεια του εδάφους της και ως έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η χώρα μας δεν υπενθυμίζει και δεν προβάλλει όπως πρέπει για τα ελληνικά νησιά.

Η διαφορά των δύο χωρών, έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Καναδάς υποστήριξε ότι τα νησιά αυτά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα, επειδή, από γεωλογική άποψη, επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα του Καναδά.

Με την διαιτητική απόφαση της 10/6/1992 για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών των νησιών Saint-Pierre και Miquelon, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε τον καναδικό ισχυρισμό, κρίνοντας ότι στην περιοχή εκείνη η υφαλοκρηπίδα αποτελεί μια τεράστια συνεχή υποθαλάσσια έκταση και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στον Καναδά ή σε άλλο κράτος, χωρίς οριοθέτηση. Ακόμα, απέρριψε την αντίληψη περί μειωμένης επήρειας των νησιών και αναγνώρισε στα νησιά αρχικά θαλάσσιες και υποθαλάσσιες ζώνες 200 ν.μ. Ειδικότερα, το Δικαστήριο απέδωσε στα νησιά, στα δυτικά «θύλακα» υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ πλάτους 24 ν.μ., ενώ στα νότια, «διάδρομο» υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, πλάτους 10,5 ν.μ. και μήκους 200 ν.μ. αντίστοιχα. Το πλάτος του διαδρόμου αυτού προσδιορίστηκε από τους δύο μεσημβρινούς που διέρχονται από το ανατολικότερο σημείο του νησιού St. Pierre και το δυτικότερο σημείο του νησιού Miquelon αντίστοιχα.
Map-of-Saint-Pierre-and-Miquelon-and-its-Exclusive-Economic-Zone-EEZ

Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί μια παρόμοια περίπτωση με το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, με μία όμως διαφορά.

Το συγκεκριμένα νησιά, αποτελούν όντως ένα απομονωμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, σε αντίθεση με το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου που απέχει 62 ν.μ. από τη Ρόδο και βέβαια, πολύ περισσότερα από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ανάλογη, ήταν και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 14/6/1993, για τη Θαλάσσια Οριοθέτηση στην περιοχή μεταξύ Γροιλανδίας και Jan Mayen. (πρόκειται για ηφαιστειογενές νησί της Νορβηγίας). Το Jan Mayen, έχει έκταση 377 τ.χλμ, ενώ η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, έχει έκταση 2.166.000 τ.χλμ.
janmayen

Το Δικαστήριο, δέχτηκε ότι αν δινόταν μειωμένη επήρεια στο Jan Mayen, με αντίστοιχη πλήρη επήρεια στην απέναντι ακτή της Γροιλανδίας, θα ήταν αντίθετο όχι μόνο με το εθιμικό δίκαιο που αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες στα νησιά μέχρι 200 μίλια από τις γραμμές βάσης, αλλά και αντίθετο στις απαιτήσεις της ευθυδικίας.

Ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 19/11/2012 στην υπόθεση της Εδαφικής Διαφοράς και Θαλάσσιας Οριοθέτησης μεταξύ Νικαράγονας-Κολομβίας, καθώς κάποιες αναφορές του Δικαστηρίου στην απόφαση για το Serpent Island (Φιδονήσι), της Μαύρης Θάλασσας (διαφορά μεταξύ Ρουμανίας-Ουκρανίας) και κυρίως της πρώτης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θαλάσσης (ΔΔΔΘ) στην Οριοθέτηση του Θαλασσίου Συνόρου μεταξύ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ (τέως Βιρμανίας) στον Κόλπο της Βεγγάλης, όπως η έμμεση αναφορά σε «ανώτερο» δικαίωμα των ηπειρωτικών εδαφών έναντι των νησιωτικών, μπορούσαν να παρερμηνευθούν ακόμα και ως αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Ωστόσο, με την απόφαση της 19/11/2012, το Δικαστήριο διακηρύσσει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα όλων των νήσων, νησίδων και βράχων σε αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. ,επιβεβαιώνει την πάγια νομολογία περί υπεροχής της αιγιαλίτιδας ζώνης έναντι της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ γειτονικού κράτους, αρνούμενο να δεχθεί το επιχείρημα της Νικαράγουας ότι τα νησιά δικαιούνται μόνον θύλακα υφαλοκρηπίδας, αναγνωρίζει ότι η έννοια της «μη-καταπάτησης» ή της «μη-αποκοπής» δεν αφορά μόνο τα ηπειρωτικά εδάφη αλλά και τα νησιά, έτσι ώστε η χάραξη της οριοθετικής γραμμής να μην τα αποκόπτει από τις θαλάσσιες ζώνες που δικαιούνται και τέλος, ερμηνεύει συντηρητικά το κριτήριο της αναλογικότητας. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, η γεωγραφική θέση των νησιών της Κολομβίας (Santa Catalina, Providencia και San Andres Islands, Alburqueue Cays κ.ά.), είναι ακριβώς αντίστροφη από τη θέση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο (δείτε σχετικό χάρτη). Τα νησιά της Κολομβίας βρίσκονται ανατολικά των ακτών της Νικαράγουας (σε απόσταση όμως μεγαλύτερη των 100 ν.μ. και την 380 ν.μ. από το ηπειρωτικό έδαφος της Κολομβίας αντίστοιχα), ενώ τα ελληνικά νησιά, δυτικά των ακτών της Τουρκίας, με αδιάκοπη όμως συνέχεια ηπειρωτικού-νησιωτικού εδάφους. Αν και, οι αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων για θέματα ΑΟΖ δεν αποτελούν δεδικασμένο, δηλαδή οι επόμενες αποφάσεις μπορεί να διαφέρουν από τις προηγούμενες, θεωρούμε ότι το ζήτημα των νησιών Saint Pierre και Miquelon, αλλά και οι άλλες δύο αποφάσεις, μπορούν ν’ αποτελέσουν πολύτιμα όπλα στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας.
colombian

Όσο για την Τουρκία, τον ταραξία-μόνιμο παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου που διαρκώς απαιτεί και παρανομεί, στα τέλη του 1986, υιοθέτησε ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξε σε συμφωνία με την τότε ΕΣΣΔ για τις επικαλυπτόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «μέσης γραμμής». Αργότερα η Τουρκία κατέληξε σε ανάλογες συμφωνίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ποτέ όμως δεν πρότεινε στην Ελλάδα ή σε άλλα γειτονικά κράτη να κάνουν το ίδιο στη Μεσόγειο. Η Μαύρη Θάλασσα «κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα», όπως και η Μεσόγειος για την Τουρκία, μοιράστηκε από τα παράκτια κράτη της μέσω της οριοθέτησης της ΑΟΖ και όχι της υφαλοκρηπίδας. Κατά τον Θ. Καρυώτη, αυτό αποτελεί τον πιο λανθασμένο χειρισμό της Τουρκίας, γιατί δέχτηκε να οριοθετήσει τη θαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας με την ΑΟΖ, που τότε πολύ πολέμησε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Πώς λοιπόν, αρνείται την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, όταν υπάρχει το προηγούμενο της Μαύρης Θάλασσας;

Το θέμα της ΑΟΖ, είναι πολύ σοβαρό. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, άριστη γνώση των Διεθνών Συνθηκών, διπλωματική «μαεστρία» και αποφασιστικότητα. Και σε καμία περίπτωση δηλώσεις, που όχι μόνο δεν ευνοούν την Ελλάδα αλλά κάνουν τους Τούρκους να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Πηγές: Θεόδωρος Καρυώτης, «ΑΟΖ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 2019
ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗ, «ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», 4η ΕΚΔΟΣΗ, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

@Σκοτεινός 05/07/2020, 14:16

1) Το δανεζικο νησακι μεταξυ Σουηδιας και Γερμανιας κατοικειται.Απλα η διεθνης νομοθεσια δεν δεχεται οτι ενα αμεληταιο νησακι μπορει να κατοχυρωσει δικαιωματα σε μια χωρα επιλεκτικα εις βαρος αλλων χωρων με πολυ μεγαλυτερες ακτογραμμες.Αλλωστε οι ιδιοι οι δανοι ποτε δεν απαιτησαν ιδιαιτερη μεταχειριση επειδη ειναι πιο......αρχαιοι, πιο......πολιτισμενοι η πιο ωραιοι απο τους γερμανους και τους σουηδους 2)Ο διακανονισμος των ΑΟΖ στην Μαυρη Θαλασσα εγινε μετα απο διαπραγματευσεις και ομοφωνια ολων των συνιδιοκτητων.Τι σχεση εχει αυτο με την κατασταση στο Αιγαιο και Αν. Μεσογειο? 3) Οι τουρκοι κατεθεσαν για την Λιβυη, νομικα τεκμηριωμενο υπομνημα. Ενταξει, δεν βγηκε ακομα η αποφαση. Αν ομως βγαινοντας ο ΟΗΕ το δεχθει, τι θα πουμε?Οτι και ο ΟΗΕ αποτελει ανθελληνικο κεντρο?

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Και οι ειδικοι επιστημονες, και οι νομικοι ,και ολος ο κοσμος, λεει οτι τα νησια, μικρα και μεγαλα, εχουν ΑΟΖ χωρις καμια διακριση, και εσυ τσαμπουνας τις φιλοτουρκες ανοησιες οτι τα νησια εχουν περιορισμενες ΑΟΖ, γιατι λεει η Τουρκια ειναι μεγαλη δυναμη,βεβαιως κατα φαντασια.Αλλα, αν υπαρχει και επικρατει το δικαιο του ισχυροτερου,απλα δεν υπαρχει Δικαιοσυνη. Ακομη και πριν απο το μαυρο χρυσο, και τις προοπτικες των θαλασσοκαλλιεργειων, τα νησια δηλ οι κατοικοι τους, ζουσαν και εκμεταλλευονταν πιο μεγαλες θαλασσιες εκτασεις, απο τις γειτονικες μεγαλες στεριες, γιατι οι στεριανοι ζουσαν κυριως απο τη στερια, και οι νησιωτες κυριως απο τις θαλασσες. Ετυμολογικα τα νησια ειναι νησσες-παπιες, που λουζονται στα νερα του Αιγαιου και την καθιστουν ε λ λ η ν ι κ η θαλασσα αποκλειστικα και οπου υπαρχουν ελληνικα νησια.Εμεις δε διεκδικουμε απο τους τουρκους ουτε τις αρκουδες τους, ουτε τους γ κ ρ ι ζ ο υ ς λυκους των, που εκαναν παρεα οι προγονοι τους!

Βασίλης κρ

Δεν είμαι ειδικός αλλά όχι και τόσο αφελής ώστε να πιστέψω ότι το Καστελόριζο έχει μεγαλύτερη ΑΟΖ από τις απέναντι τουρκικές ακτές...

Σε διαιτησία κάτι θα χάσουμε. Ή δικαστήρο ή συμφωνία

Ένας σωστός και μάγκας διαπραγματευτής (για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές δουλεύει) πετυχαίνει μια καλή συμφωνία, αν αυτή κρατάει όλες τις πλευρές ευχαριστημένες, ή τουλάχιστον μη δυσαρεστημένες. Και αυτό θα το πετύχει αν η συμφωνία λύνει τους προβληματισμούς και έννοιες που έχει κάθε πλευρά, χωρίς να πετύχει ζημιά στην άλλη πλευρά, ή για κάθε μισοζημιά να πάρει ένα μισοκέρδος. Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένωση ΑΟΖ με Κύπρο, η Τουρκία θέλει να υπάρχει ένωση ΑΟΖ με Αίγυπτο και λοιπή Μεσόγειο και να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Αιγαίο. Επίσης αν βρεθούν μεγάλης αξίας κοιτάσματα, καθένας θα ήθελε να κερδίσει. Εάν οι δικοί μας υποψιάζονται ότι στο Κατελόριζο η υπόθεση θα πάει 50/50, επειδή έτσι θα χάσει την ένωση, θα μπορούσε να συμφωνήσει ώστε το θαλλάσιο αυτό οικόπεδο θα είναι ένα είδος εξ αδιαιρέτου που να ανήκει σαν εκμετάλλευση και στις δύο πλευρές, με συνέπεια και οι δύο να κερδίζουν και να μην χάνει κανείς. Στο Αιγαίο, μπορεί να πούμε για 12 μίλια, αλλά από τους τυχόν περιορισμούς θα εξαιρείται πχ η ναυτιλία της Τουρκίας σαν ένα ειδικό δικαίωμα, ή να τους δώσουμε διαδρόμους που θα έχουν ειδικό δικαίωμα για τουρκία

φι

η τεταρτη εξουσια θα πρεπει να ενημερωνει τον κοσμο ..να βγαινουν πιο τακτικα γνωστες των συνθηκων κλπ.ας πουμε τι γινεται με τα νησια τα οποια ειναι περαν των 3 ναυτικων μιλιων απο τις τουρκικες ακτες ,αλλα παρ' ολα αυτα ασκουν κυριαρχια .(υπαρχει επισημη διαμαρτυρια του ανικανου ελληνικου κρατους?) τα μοσχονησια (συμπλεγμα νησιων μεταξυ λεσβου και αιβαλιου) τα 12 απο αυτα ειναι περαν των 3 ν.μ..επισης μερικοι ακατοικητοι βραχοι μεταξυ χιου και τσεσμε...αλλο παραδειγμα τα πριγκηπονησια μεσα στη θαλασσα του μαρμαρα ...η προκονησος μεγαλο νησι με εκταση 118 τετρ. χιλ. οι τουρκοι το γνωριζουν αυτο και εχουν μπαζωσει ,και ενωσαν δια τεχνητης οδου μερικα νησια για να μικρυνουν την αποσταση των περαν των 3 ν. μ απο την ακτη (καμμια ομως επισημη ανακοινωση-διαμαρτυρια)...φυσικα οπως εμεις ειναι καπως παραλογο να διεκδικουμε κατι τετοιο ετσι ειναι και για τους τουρκους να ζητανε κυριαρχιες επι γαυδου , ιμιων, φουρνων κλπ κλπ ..αλλα με τους καταστροφεις των αρχαιων πολιτισμων(τουρκοταταροι κλπ) αντιπαραθετεις μονο το οφθαλμον αντι οφθαλμου ...

Fake news

Εξαιρετικά ατυχές άρθρο δυστυχώς από τον κ. Στούκα. ΠΟΤΕ δεν είπε ή εννόησε ο κ. Ροζάκης, όπως γράφει, ότι "το Καστελλόριζο δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ…". Και εγώ λέω ότι προφανώς ο συγγραφεας του άρθρου ποτέ δεν είδε την επίμαχη εκπομπή, καθώς θα αναγνώριζε ότι αυτό που έγραψε συνιστά fake news. Ο κ. Ροζάκης είπε πολύ ξεκάθαρα (βλεπε από το 08:00 και μετά) ότι βεβαίως και τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεν γίνεται διάκριση, οπότε αυτό σημαίνει ΟΛΑ τα νησιά. Αυτό που είπε ο κ. Ροζάκης είναι ότι η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν δίνει ΠΛΗΡΗ επήρεια σε όλες τις περιπτώσεις. Από τη δήλωση αυτή, που λέει κάτι το αυτονόητο, ότι δεν έχουν όλα τα νησιά πλήρη ΑΟΖ, μέχρι να καταλήγουμε να γράφουμε ότι είπε ή εννόησε, λέει, ότι το Καστελλόριζο ΔΕΝ έχει ΑΟΖ, υπάρχει διαφορά, δεν νομίζετε; Λυπάμαι πραγματικά, αναρωτιέμαι πλέον τι είδους έρευνα κάνει ο αρθρογράφος στις πηγές του.

Μιχάλης Στούκας

Καλό μεσημέρι.Παρακολούθησα προσεκτικότατα το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης του κύριου Ροζάκη και μεταφέρω αυτολεξεί όσα είπε.Έγραψα "...εννοώντας προφανώς ότι δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ".Όταν μιλάει για μειωμένη επήρεια και μαξιμαλιστικές θέσεις,στο τέλος,θα φτάσουμε στο ότι το νησί δεν έχει ΑΟΖ.Στην άποψή του ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα,δεν αναφέρεστε ούτε εσείς,ούτε κάποιος άλλος από τους πολλούς που με κατηγορούν.Συμφωνείτε;Αυτά δεν είναι fake news;Ο επιλεκτικός σχολιασμός σας,δημιουργεί λαθεμένες εντυπώσεις.Σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο,έστω κι αν διαφωνούμε!Να είστε καλά,Μ.Σ.

Απόστρατος

Ο υπερπατριωτισμός στο θέμα της ΑΟΖ του Αιγαίου συμφέρει πολλούς μεσάζοντες όπλων και έχει χορηγούς μεγάλες εταιρείες. Αγάπη για την πατρίδα έχω δει πολύ λίγη σε άλλα θέματα. Δεν μα ενοχλεί η διαφθορά ούτε η αναξιοκρατία που η αντιμετώπισης τους θα στελέχωνε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ικανό προσωπικό αλλά είμαστε ανυποχώρητοι όταν πρέπει να συντηρούμε την ένταση.

Πρόβατο

Άντε βρε παιδιά ολοι μαζί να βοηθήσουμε το Κουλη να τα βρει με τους Τούρκους πετωντας το μπαλάκι σε διεθνεις οργανισμούς (το Αλ6 με την Β.Μακεδονια την έκανε τη δουλειά του) . Άντε πολιτικοί ,συμβουλάτορες ,παρατρεχάμενοι ,ΜΜΕ , σχολιαστές , αναλυτές , ιστορικοί , καθηγητές να βοηθήσουμε να αφεθούν οι αμαρτίες του άχρηστου πολιτικού συστήματος τόσων χρόνων !

Προβειά

Άλλο πρόβατο, άλλο χρυσαύγουλο με προβειά που κάνει φτηνή προπαγάνδα...

Άλλο ένα λάθος άρθρο

Προσπαθεί να περάσει άποψη εκθέτοντας ανόμοια πράγματα. Νομικά τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα στους ωκεανούς, τελείως διαφορετικά σε κλειστές θάλασσες. Μεταξύ Γερμανίας και Σουηδίας πχ υπάρχει δανέζικο νησάκι το οποίο δεν έχει καθόλου ΑΟΖ αλλά μόνο χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Το νησάκι αυτό ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΙ τον θαλλάσιο χώρο μεταξύ του ιδίου και της Δανίας παρόλο που οι αποστάσεις και το μήκος των ακτογραμμών είναι πολύ μικρότερων μεγεθών από την περίπτωση "Καστελόριζο" Παρακολούθησα την συνέντευξη Ροζάκη και ο άνθρωπος ήταν ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ! Ο Σαχίνης έθετε προβοκατόρικες ερωτήσεις όπως "θέλετε να πείτε ότι δεν έχουμε δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο; " στα οποία ο Ροζάκης δεν τολμούσε να απαντήσει ορθά κοφτά όπως "Φυσικά και έχουμε μόνο που δεν είναι τόσα όσα νομίζουμε" . Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα γίνεται από τον καθέναν "ελαφρά τη καρδία" ένα άνευ προηγουμένου παραμύθιασμα του κόσμου, το οποίο φτάνει στα όρια της εθνικής μειοδοσίας, γιατί είναι πολύ πιο συμφέρον να αρχίσεις να συνεκμεταλεύεσαι οικόπεδο στο οποίο έχει μερίδιο και ο γείτονας μετά από συνεννόηση με τον ίδιο από τι να φας κανένα ηχηρό χαστούκι στο ΔΔ ή ακόμα χειρότερα να πας σε πόλεμο και να σου πάρουνε όλο το οικόπεδο και βάλε. Προσωπικά διαφωνώ με την θέση του αρθρογράφου ότι ο κάθε Ροζάκης πρέπει να λέει ψέματα για να μην ανοίγει τα μάτια του "εχθρού" γιατί όλοι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο "εχθρός" τα έχει ορθάνοιχτα τα μάτια του και δεν περιμένει κανέναν Ροζάκη να του τα ανοίξει. Προς πληροφόρηση όλων η Τουρκία εδώ και 3 εβδομάδες κατέθεσε υπόμνημα στον ΟΗΕ όπου τεκμηριώνει νομικά το σύμφωνο χάραξης ΑΟΖ με την Λιβύη (κάτι το οποίο ως συνήθως αποσιωπήθηκε στην Ελλάδα).

john from geneva

Ετσι ακριβως, δε θα μπορουσα να το ειχα γραψει καλυτερα. Δυστυχως ειστε η μειοψηφια στην ελλαδα.

Σκοτεινός

To "νησάκι" αυτό της Δανίας ανάμεσα στην Γερμανία και την Σουηδία, έχει μόνιμο πληθυσμό; Γιατί αν ΔΕΝ έχει, τότε ΔΕΝ δικαιούται τίποτα σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, η Μαύρη θάλασσα δεν είναι κλειστή θάλασσα κατά την γνώμη σας; Εκεί πως η Τουρκία έχει εφαρμόσει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πράγματα σε σχέση με αυτά που ζητά στην Αν. Μεσόγειο; Αντιλαμβάνεστε ότι φάσκετε και αντιφάσκετε; Προς πληροφόρησης σας, η Τουρκία μπορεί να κατέθεσε το υπόμνημα της στον ΟΗΕ, αλλά αυτό ΔΕΝ τεκμηριώνει ΝΟΜΙΚΑ τις θέσεις και ο πολύ απλός λόγος είναι ότι δεν έχει περάσει από το νομικό τμήμα του ΟΗΕ προς έλεγχο... Έχω την εντύπωση ότι λειτουργείτε ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ο κύριος Ροζάκης, και όταν μιλάτε για προβοκατόρικες ερωτήσεις του κύριου Σαχίνη, καλά θα κάνετε να κοιτάτε πρώτα στον καθρέπτη σας όταν παρουσιάζετε ΜΗ στηριγμένες νομικά θέσεις...

ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΕΛΤΖΟΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αφερίμ τσογλάν ραγιά. Πάντα έτσι να γράφεις και θα σου δώσω πιο πολλά γρόσια στο τέλος του μήνα. Υ.Γ. Μην ξεχάσεις να γράψεις να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Αποψη

Το θέμα είναι να μην είμαστε κότες. Είμαστε μέλη της ΕΕ, το Καστελόριζο έδαφος της ΕΕ και έχουμε συμμάχους όπως η Γαλλία που είναι κράτος με συμφέροντα πολλά στη Μεσόγειο και ειναι και πυρηνική δύναμη.

αλλά και Γαλλία, Νορβηγία, Κολομβία, μειωμένη επήρεια πήραν

και εκεί προδότες κυβερνούσαν;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης