Κορωνοϊός - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ αποφασίζει σήμερα για τους Αγώνες στο Τόκιο

Κορωνοϊός - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ αποφασίζει σήμερα για τους Αγώνες στο Τόκιο

Αν και μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο αναβολής ή μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη όπου θα κριθεί η τύχη των αγώνων στο Τόκιο

olympic-flag
Μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λωζάνη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διεξαγωγή ή όχι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Οι Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το διάστημα 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου βρίσκονται στο… έλεος του κορωνοϊού και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των εκπροσώπων της ιαπωνικής κυβέρνησης (αποδεδειγμένα έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού), πληθαίνουν οι φωνές των αθλητών και των παραγόντων που ζητούν τη αναβολή τους.

Στην τηλεδιάσκεψη θα μετάσχουν οι πρόεδροι των παγκόσμιων ομοσπονδιών όλων των θερινών αθλημάτων αλλά και των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα (που διογκώνεται καθημερινά) με τις ανοικτές Ολυμπιακές προκρίσεις, αλλά και τα τρομερά προβλήματα που υπάρχουν πλέον στις Ολυμπιακές προετοιμασίες (σκεφτείτε μόνο σε πόσες χώρες έχουν κλείσει οι αθλητικές εγκαταστάσεις κι έχουν απαγορευτεί στο σύνολο τους οι αθλητικές δραστηριότητες).

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που έχει να κάνει με τους χορηγούς και τα (πάρα) πολλά λεφτά που δίνουν στη ΔΟΕ και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα έχουν και αυτοί λόγο στην τελική απόφαση.

Αφού λοιπόν κατατεθούν οι προβληματισμοί όλων των εμπλεκομένων , καθώς και οι απόψεις της κάθε πλευράς, τότε η Εκτελεστική Επιτροπή θα κληθεί να πάρει την καθοριστική απόφαση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να έχει μπροστά του την εκλογική μάχη του 2021, όπου θα διεκδικήσει για 3η και τελευταία φορά την παραμονή του στην συγκεκριμένη θέση.

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Θέλουμε μια ολοκληρωμένη διοργάνωση

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε την Τρίτη ότι η ομάδα των  G7, συμφώνησε να υποστηρίξει την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με το εάν ένας από τους επτά ηγέτες συζήτησε τη δυνατότητα αναβολής.

Στα σχόλιά του, όπως αναφέρει το Reuters, αναφέρθηκε για το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει σε πολλές χώρες την επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα σε αδιέξοδο και πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες των G7 για να συζητήσουν την πανδημία του κορωνοϊού, ο Άμπε είπε ότι τόνισε: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε να προετοιμαστούμε για τους Αγώνες και θέλουμε να επιδιώξουμε μία ολοκληρωμένη διοργάνωση, ως απόδειξη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να νικήσει τον νέο κορονοϊό.»

Ερμηνεύοντας τα σχόλια του Άμπε σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι μιλώντας για «ολοκληρωμένη» διοργάνωση αναφερόταν στην διεξαγωγή των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι όπως είχε προγραμματιστεί, με τους θεατές παρόντες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύθηκε σήμερα, το 63% των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ιαπωνία δήλωσε ότι οι Αγώνες πρέπει να αναβληθούν, ενώ το 23% δήλωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν όπως προβλέπεται. Μια παρόμοια δημοσκόπηση της Kyodo News που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι το Τόκιο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τη κορυφαία διοργάνωση όπως είχε προγραμματιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ ζητά μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Σενάριο αναβολής για 1-2 χρόνια λόγω κορωνοϊού

Ολυμπιακή Φλόγα: Ο Τζεράρντ Μπάτλερ φώναξε «This is Sparta» και η λαμπαδηδρομία σταματά!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης