ΑΕΚ: Ευρωπαϊκή πρεμιέρα κόντρα στην πρωτοεμφανιζόμενη Πο Λακ Ορτέζ

ΑΕΚ: Ευρωπαϊκή πρεμιέρα κόντρα στην πρωτοεμφανιζόμενη Πο Λακ Ορτέζ

Η ΑΕΚ ρίχνεται στην «μάχη» του Basketball Champions League και πρώτος αντίπαλος είναι η γαλλική Πο Λακ Ορτέζ (19:30, ΕΡΤ)

masioulis-aek
Μετά από μια ευρωπαϊκή σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε όπως θα ονειρευόταν, καθώς ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς αποκλείστηκε από την Μπάμπεργκ λίγο πριν το Final 4, η ΑΕΚ κάνει μια νέα αρχή με μια καινούρια ομάδα.

Το «ταξίδι» στο Basketball Champions League για τη σεζόν 2019-20 αρχίζει από το ΟΑΚΑ, στο οποίο θα υποδεχθεί την Πο Λακ Ορτέζ (16/10, 19:30, ΕΡΤ), η οποία είναι νεοφώτιστη στο θεσμό.

H γαλλική ομάδα, που ιδρύθηκε το 1908 κι έχει στην τροπαιοθήκη της 9 πρωταθλήματα (τελευταίο το 2004), 4 Κύπελλα και 1 Κύπελλο Κόρατς, κέρδισε την συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA μέσω της 5ης θέσης (21-13) που κατέκτησε πέρυσι στην LNB Pro A.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι δύο ομάδες «μοιάζουν» λίγο, καθώς αμφότερες έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ (η Ορτέζ έχει 7 νέους παίκτες) και στα εγχώρια πρωταθλήματα έχουν τα... σκαμπανεβάσματά τους.

Οι «κιτρινόμαυροι» προέρχονται από την «βαριά» - από τον τρόπο που ήρθε - ήττα στη Λήμνο, για να γίνει το ρεκόρ τους 1-2. Από την άλλη, οι Γάλλοι έρχονται στο ΟΑΚΑ μετά από τη νίκη επί της Λε Πορτέλ (64-57) και με ρεκόρ 2-2 στο γαλλικό πρωτάθλημα (νίκη στην πρεμιέρα επί της Σαλόν Ρεμ και ήττες από Μπουρζ και Ορλεάν).

Ακόμα είναι νωρίς στη σεζόν, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιοι παίκτες της Ορτέζ που ξεχωρίζουν. Πρώτος και καλύτερος ο 28χρονος γκαρντ Τάιρους ΜακΓκι (Νο3). Ο Αμερικανός με πολυετή θητεία στην Ιταλία (Ορλαντίνα, Κρεμόνα, Βενέτσια, Πιστόια, Σάσαρι), κατέκτησε πέρυσι το FIBA Europe Cup με την ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτζέκο. Σε τέσσερα παιχνίδια φέτος έχει κατά μέσο όρο 14.5 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ.

Ακολουθεί ο 29χρονος γκαρντ Τράβις Λέσλι (Νο6), ο οποίος άρχισε την καριέρα του στους Κλίπερς (2011) και από το 2017 είναι στη Γαλλία (Λεβαλουά, Μπουλαζάκ, Ορτέζ). Έχει κατά μέσο όρο 14.8 πόντους και 3.8 ριμπάουντ.

Ακόμα ένας νέος παίκτης στην Πο είναι ο 31χρονος σέντερ Νικολά Ντε Γιονγκ (Νο37), που έχει κατά μέσο όρο 11.8 πόντους και 4.5 ριμπάουντ σε τέσσερα παιχνίδια.

ΑΕΚ και Ορτέζ είχαν συναντηθεί πριν από 35 χρόνια για τις ανάγκες του Κυπέλλου Κόρατς. Τη σεζόν 1983-84, η γαλλική ομάδα νίκησε την «Βασίλισσα» στη δεύτερη φάση (81-61 και 77-83), για να φτάσει αργότερα στον τελικό και να επικρατήσει του Ερυθρού Αστέρα με 97-73, για να σηκώσει το τρόπαιο.

Κλείσιμο
Πάντως, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν «χτίσει» μια καλή προϊστορία με γαλλικές ομάδες στο Basketball Champions League, καθώς σε δέκα αναμετρήσεις, μετρούν πέντε νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Μάλιστα, στα τελευταία πέντε ματς είναι αήττητη (4Ν, 1Ι).

Έδρα της Ορτέζ είναι το «Palais des Sports de Pau», χωρητικότητας 7.707 θεατών, και στις τάξεις της έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα οι Τομά Ερτέλ και Μπορίς Ντιό. Μάλιστα, ο δεύτερος ήταν απόλυτος πρωταγωνιστής στα τρόπαια του 2003 για την Ορτέζ (πρωτάθλημα, Leaders Cup, French Cup). Στο Hall of Fame της Ορτέζ δεσπόζει το όνομα του Αντουάν Ριγκοντό, που κατέκτησε μαζί της το πρωτάθλημα του 1996 και πήρε το πέμπτο και τελευταίο βραβείο του MVP της γαλλικής λίγκας.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης