ΟΑΚΑ: Καμπανάκι των ειδικών για την ταλάντωση στο άνω διάζωμα - Έχουν γίνει καταρρεύσεις στο παρελθόν με τέτοιο «χορό»

ΟΑΚΑ: Καμπανάκι των ειδικών για την ταλάντωση στο άνω διάζωμα - Έχουν γίνει καταρρεύσεις στο παρελθόν με τέτοιο «χορό»

«Θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα και να διευκρινιστεί η αιτία της ταλάντωσης, αν ήταν από την αρχή της κατασκευής ή όχι» τόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης - Καθησυχάζουν κύκλοι του υφυπουργου Αθλητισμού: Ταλαντώσεις έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν στο ΟΑΚΑ και σε άλλα γήπεδα

oaka_arthro
Καθησυχαστική προσπαθεί να είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όσον αφορά το θέμα στατικότητας του ΟΑΚΑ-"Σπύρος Λούης". Κύκλοι του υφυπουργού Αθλητισμού επεσήμαναν ότι «ταλαντώσεις έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν στο ΟΑΚΑ και σε άλλα γήπεδα με περισσότερα από ένα διαζώματα, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Όμως ο καθηγητής ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε: «Θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα του σταδίου και να διευκρινιστεί η αιτία της ταλάντωσης, αν ήταν από την αρχή της κατασκευής ή όχι. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα διότι από ταλάντωση έχουν γίνει καταρρεύσεις στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι τι φταίει. Αν υπήρχε από την αρχή ή παρατηρήθηκε τώρα. Αν παρατηρήθηκε τώρα το πρόβλημα είναι σοβαρότερο»

Με τη σειρά της η διοίκηση του ΟΑΚΑ απέστειλε στην αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ το έγγραφο με το οποίο ζητούσαν έλεγχο στατικότητας. Βέβαια κανονικά πρέπει να υπάρχει μελέτη στατικότητας από το 2004 όταν και ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του γηπέδου από τον «θρυλικό» Καλατράβα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα και μελέτες ή έχουν χαθεί σε κάποιο υπόγειο.

Σε συνέχεια του αιτήματος της διοίκησης του ΟΑΚΑ η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε εντολή στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία, να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες και να απαντήσει αρμοδίως, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η γνωμοδοτική Επιτροπή χορήγησε άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά το 2005 και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης. Έκτοτε, το ΟΑΚΑ παίρνει άδεια με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Η μεγάλη ταλάντευση στο πάνω διάζωμα που παρατήρησε έντρομος ο υπεύθυνος της UEFA στο παιχνίδι του Champions League της ΑΕΚ με τη Μπάγερν Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα, τον οδήγησε στο να στείλει επίσημο έγγραφο, με το οποίο ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα από τη διοίκηση του Σταδίου. Στη συγκεκριμένη κερκίδα καθόντουσαν φίλαθλοι της Μπάγερν οι οποίοι προκάλεσαν το «φυσικό φαινόμενο».

Κλείσιμο


Στις στατικές μελέτες προβλέπεται η ταλάντωση ώστε να απορροφώνται κραδασμοί και οι σεισμικές δονήσεις.

Η παρέμβαση της UEFA σε κάθε περίπτωση θα έχει άμεσες συνέπειες στο άνοιγμα για τους φιλάθλους του άνω διαζώματος στα παιχνίδια της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ως έδρα, μαζί με την Εθνική Ελλάδος. Βέβαια μόνο σε συγκεκριμένα παιχνίδια μεγάλου ενδιαφέροντος ανοίγουν οι πάνω θύρες. Όμως το πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μεγάλο.

«Ο δυνατός άνεμος κάνει τα δέντρα να ταλαντώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί το επιτρέπει η δομή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα σύγχρονα κτήρια. Είναι κατασκευασμένα από σχετικά ελαφριά υλικά και έχουν ατσάλινο σκελετό, ο οποίος υποχωρεί λίγο όταν πιέζεται από τον άνεμο. Μπορούν να ταλαντωθούν έως και ένα μέτρο, αλλά συνήθως ταλαντώνονται λιγότερο, ενώ πολύ ογκώδεις ουρανοξύστες, όπως το Empire State Building, ταλαντώνονται το πολύ πέντε χιλιοστά» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το 2014 το ΟΑΚΑ συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα καλύτερα στάδια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Φιγουράρισε στο αφιέρωμα της ιστοσελίδας του κολοσσού Bloomberg χάρη στο στέγαστρο του Σαντιάγο Καλατράβα.

Για το έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα χρειάστηκαν 130.000.000 ευρώ. Το στέγαστρο παραμένει δίχως συντήρηση εδώ και δέκα χρόνια.

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε ζητήσει από τον Σαντιάγο Καλατράβα να μεταμορφώσει το στάδιο των 75.000 θέσεων για τις τελετές έναρξης και λήξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης