Μπάνκι στο Eurohoops: “Το ιταλικό μπάσκετ υποχωρεί, καλύτερο το εξωτερικό για τους Ιταλούς”

Μπάνκι στο Eurohoops: “Το ιταλικό μπάσκετ υποχωρεί, καλύτερο το εξωτερικό για τους Ιταλούς”

Ο Λούκα Μπάνκι έχει εστιάσει στην ΑΕΚ και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του, αλλά μίλησε στο Eurohoops και για το ιταλικό μπάσκετ.

b42c9d36-luca-banchi-5-625x375
Στο τρίτο μέρος της συνέντευξής του ερωτήθηκε για το επίπεδο του μπάσκετ στη χώρα του τόσο σε εθνικό όσο σε συλλογικό επίπεδο. Ξεκαθάρισε πως τα αποτελέσματα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του δεν συνδέονται με την κατάσταση του ιταλικού μπάσκετ και χαρακτήρισε υπερβολική την απόσταση της Μιλάνο από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο 53άχρονος κόουτς εξήγησε επίσης γιατί είναι προτιμότερο για τους Ιταλούς προπονητές να εργαστούν στο εξωτερικό.

Αρχικά ανέφερε: “Είναι λίγο παράξενο το τωρινό επίπεδο του ιταλικού μπάσκετ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλούς παίκτες στο NBA. Μερικοί μπήκαν στη λίγκα μέσα από το Draft, άλλοι ως free agents. Είδαμε και πολλούς παίκτες να κατακτούν σημαντικά τρόπαια στην Ευρώπη, όπως οι Ιταλοί της Φενέρμπαχτσε που οδήγησαν την ομάδα στην κορυφή της Ευρωλίγκας. Αυτοί οι παίκτες μπορούν να δείξουν πως το ιταλικό μπάσκετ είναι σε καλή κατάσταση”.
f2e82b07-banchi_aek

Αναφορικά με τη δουλειά σε εθνικό επίπεδο είπε: “Η πραγματικότητα είναι πως τα αποτελέσματα της εθνικής Ιταλίας δεν συνάδουν με την κατάσταση του ιταλικού μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιους κορυφαίους παίκτες, αλλά η βάση μας είναι αρκετά αδύναμη. Δεν αναδεικνύουμε παίκτες, όπως κάναμε στο παρελθόν. Δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε δυνατά προγράμματα για τις νεότερες ηλικίες. Αλλάξαμε το πλάνο μας λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της πολιτικής των ομάδων.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν θα ευνοεί το μέλλον του ιταλικού μπάσκετ. Για παράδειγμα, παρακολουθώντας την εθνική Εφήβων και Νέων διαπίστωσα πως το επίπεδό μας υποχωρεί. Η ποιότητα και το επίπεδο των κόουτς, η ποιότητα των παικτών και η προετοιμασία τους δεν ήταν όσο καλή περίμενα. Βλέποντας παίκτες όπως τον Μπελινέλι και τον Γκαλινάρι στο NBA ή παίκτες όπως τον Χάκετ, τον Μέλι και τον Ντατόμε στην Ευρωλίγκα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το ιταλικό μπάσκετ ανθεί, αλλά δεν είναι έτσι”.
4c995025-mike-james-milano-maccabi-tel-aviv

Συνέχισε σχολιάζοντας τη μοναδική εκπρόσωπο της χώρας του στην Ευρωλίγκα: “Η Μιλάνο προσπαθεί να δυναμώσει και να τα πάει καλύτερα στην Ευρώπη. Η πρόοδός της μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της. Ωστόσο, δεν βλέπω την ίδια προοπτική για το ιταλικό μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή, η απόσταση της Μιλάνο με τις υπόλοιπες ομάδες είναι υπερβολικά μεγάλη”.

Κλείσιμο
Συμπερασματικά δήλωσε: “Είναι καλύτερο για τους Ιταλούς κόουτς να αναζητούν ομάδα εκτός της χώρας. Όχι μόνο για τους προπονητές, αλλά και για τους παίκτες. Όλοι ψάχνουν για δουλείες στο εξωτερικό και διευρύνουν την αγορά τους. Θέλω να αναφέρω έναν αριθμό, τον οποίο διάβασα, 19 κόουτς που πέρασαν τα δύο ή τα τρία τελευταία χρόνια από τον πάγκο ομάδας της Α1 ή της Α2 της Ιταλίας είναι τώρα χωρίς δουλειά. Αυτός είναι ένας αριθμός που ξεκαθαρίζει τι πρέπει να κάνουν οι Ιταλοί, προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή καριέρα. Η παραμονή στη χώρα μας δεν είναι πλέον αρκετή”.

Δείτε το βίντεο με το τρίτο μέρος της συνέντευξης του Μπάνκι στο Eurohoops:
Luca Banchi talks about Italian basket


Θυμηθείτε το πρώτο μέρος:
Luca Banchi talks to Eurohoops about AEK’s new season


Και το δεύτερο μέρος:
Luca Banchi talks about life in Athens



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης