Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Μετάλλια, χαμόγελα και παρακαταθήκη για το μέλλον

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Μετάλλια, χαμόγελα και παρακαταθήκη για το μέλλον

Στο (ανακαινισμένο) στάδιο όπου έγραψε ιστορία ο Τζέσε Όουενς το 1936, η εθνική ομάδα του στίβου έχει κάνει τη δική της υπέρβαση αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον

stefanidi_arthro
Τρία χρυσά μετάλλια (Στεφανίδη, Παπαχρήστου, Τεντόγλου), ένα ασημένιο (Κυριακοπούλου), συνολικά 12 συμμετοχές σε τελικούς συν τις παρουσίες των αθλητών μας στους τελικούς βάδην (δεν έχει προκριματικά) και τον μαραθώνιο… Αυτός είναι ο εκπληκτικός απολογισμός (μέχρι στιγμής) της Εθνικής ομάδας Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου που ολοκληρώνεται αύριο στο Βερολίνο κι αν μη τι άλλο θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Μπορεί (ακόμη τουλάχιστον) να μην φτάσαμε το ρεκόρ του 2002 (4 χρυσά από Κεντέρη, Θάνου, Βόγγολη, Μανιάνι και δύο χάλκινα από Κελεσίδου, Παπαδημητρίου) όταν και πάλι επί γερμανικού εδάφους (Μόναχο) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχαμε την κορυφαία ελληνική παράσταση, ωστόσο η συνολική μας παρουσία φέτος είναι πολύ πιο εντυπωσιακή.

Τότε πέρα από τα μετάλλια είχαμε λίγες ακόμη συμμετοχές σε τελικό με χαμηλές επιδόσεις, ενώ τώρα υπάρχει μια ομάδα η οποία πραγματικά μας γεμίζει περηφάνια και μας δίνει το δικαίωμα να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Γιατί είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από κάποιες σταθερές αξίες (Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, Παπαχρήστου, Φιλιπππίδης) που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια, υπάρχει μια φουρνιά νεαρών αθλητών (από 19 έως 25 ετών) η οποία επιβεβαιώνει στο Βερολίνο τις δυνατότητες και δείχνει ικανή να πρωταγωνιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

Κλείσιμο
legue1



Σκεφτείτε μόνο ότι ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου είναι μόλις 20 χρονών, ενώ είχαμε την ατυχία να χάσουν τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού οι Καραλής (επί κοντώ), Κυριαζής, Μπατζάβαλης (ακοντισμό) οι οποίοι θα ήταν σίγουρα στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και θα μπορούσαν κι αυτοί να διεκδικήσουν μετάλλια.

Σημαίνουν όλα τα παραπάνω ότι ζούμε μια νέα άνοιξη του ελληνικού κλασικού αθλητισμού; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι με κάποιους αστερίσκους, που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τα πραγματικά δεδομένα.


legue3



Είναι δεδομένο ότι κάποιοι Έλληνες αθλητές είναι παγκοσμίου επιπέδου, ταλέντα που με σκληρή δουλειά έχουν φτάσει εκεί που είναι, όπως επίσης είναι δεδομένο ότι σε κάποια αθλήματα οι συγκυρίες και το χαμηλό επίπεδο (συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια) βοήθησε στο να έρθουν επιτυχίες.

Η Ελλάδα όμως σχεδόν πάντα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είχε αθλητές οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν και έφερναν μετάλλια, ενώ σίγουρα τα δεδομένα διαφοροποιούνται (μαζί κι ο βαθμός δυσκολίες) όταν η συζήτηση πηγαίνει στα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που πρέπει να τονιστεί, γιατί έχει παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις επιτυχίες, το γεγονός ότι την τελευταία διετία υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση σε επίπεδο εγκαταστάσεων και κατ’ επέκταση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονούνται οι Έλληνες αθλητές.


legue2


Μπορεί το κλειστό της Παιανίας να παραμένει… κλειστό, αλλά στο αντίστοιχο κλειστό του ΟΑΚΑ η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραματικά προς το καλύτερο (αφού πρώτα όμως έπρεπε να τραυματιστεί ο Κώστας Φιλιππίδης), ενώ έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις στα νησιά και την περιφέρεια. Κι αυτό έχει οδηγήσει πολλούς αθλητές στο να επιστρέφουν ή να παραμένουν στον τόπο τους δουλεύοντας όμως με καλύτερες προϋποθέσεις, ενώ υπάρχουν και οι αθλητές που σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό.

Το σίγουρο όμως είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν κι άλλα πολλά προκειμένου να φτάσουμε σε ένα ιδανικό επίπεδο συνθηκών που θα μας επιτρέψει σύντομα να ζήσουμε κι άλλες τέτοιες μαγικές στιγμές. Γιατί αποδεδειγμένα η πρώτη ύλη (ταλέντο) υπάρχει.

Τι έχουμε πετύχει στο Βερολίνο

Χρυσά μετάλλια
Τεντόγλου (μήκος)
Στεφανίδη (επί κοντώ)
Παπαχρήστου (τριπλούν)

Ασημένιο
Κυριακοπούλου (επί κοντώ)

Συμμετοχές σε τελικό
Σκαρβέλης ( Σφαίρα, 11η θέση)
Αναστασάσκης (Σφύρα, 9η θέση)
Πόλακ (επί κοντώ, 12η θέση)

Τι περιμένουμε ακόμη
Σήμερα έχουμε τη συμμετοχή της Ντρισμπιώτη στα 20 χλμ βάδην γυναικών και του Παπαμιχαήλ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ενώ το απόγευμα έχουμε άλλους τρεις τελικούς με τις Μπελιμπασάκη (400μ), Αναγνώσου (δίσκος) και τον Μπανιώτη (ύψος).

Αύριο τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού έχουμε τους τελικούς των Φιλιππίδη (επί κοντώ), Τσιάμη (τριπλούν), τον Μαραθώνιο (Πριβιλέτζιο, Ρεμπούλη Τσεκίνη στις γυναίκες και Γκελαούζο,ς Μαγγίνας, Καραϊσκος στους άνδρες), ενώ θα αγωνιστούν στους προκριματικούς και οι ομάδες σκυταλοδρομίας ανδρών γυναικών στα 4χ100.



Στεφανίδη δηλώσεις



Κυριακοπούλου Στεφανίδη



Πρωταθλητής Ευρώπης ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος με 8.25μ στο Βερολίνο  {8.8.2018}


legue5
legue6
legue7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης