Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ΘΕΜΑ: Μου αρέσει το «Greek Freak» διότι έχει μέσα το «Greek»

Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ΘΕΜΑ: Μου αρέσει το «Greek Freak» διότι έχει μέσα το «Greek»

Με αφορμή τον αγώνα δρόμου που διοργανώνουν, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο μίλησαν στο «ΘΕΜΑ» για το τι τους κάνει να νιώθουν Ελληνες και πώς παρά την παγκόσμια φήμη τους παραμένουν τα παιδιά που μεγάλωσαν στα Σεπόλια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bros_adetokoubos
23 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Σάββατο. Ενας πανύψηλος μαύρος τρέχει στους δρόμους του Μιλγουόκι φορώντας ένα αντιανεμικό παρά τη χαμηλή θερμοκρασία που επικρατεί. Η οδηγός ενός αυτοκινήτου τον αναγνωρίζει και σταματά δίπλα του ρωτώντας αν θέλει να τον μεταφέρει κάπου. «Πηγαίνετε στο “Harris Bradley Center”;» τη ρωτάει. Είναι το γήπεδο των Μιλγουόκι Μπακς και ο άνδρας που κάνει την ερώτηση είναι ο νέος παίκτης των «Ελαφιών» Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η οδηγός απαντά καταφατικά. «Ευχαριστώ, πραγματικά με έσωσες!» της λέει εκείνος και μπαίνει στο όχημα.

Στη διαδρομή ο Γιάννης θα της εξηγήσει ότι έστειλε όλα τα χρήματά του στην οικογένειά του στην Ελλάδα και εξαιτίας κάποιου λάθους στις συναλλαγές δεν είχε άλλα για να πάρει ταξί και έτσι ξεκίνησε να πάει με τα πόδια μέχρι το γήπεδο, όπου η ομάδα του σε λίγη ώρα θα υποδεχόταν τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Ο Γιάννης φτάνει στην ώρα του, ευχαριστεί την οδηγό και εκείνη αποσβολωμένη περιορίζεται στο να τον συμβουλεύσει: «Χρειάζεσαι ένα χειμωνιάτικο σακάκι».

Εκείνο το απόγευμα ο σχεδόν 19 ετών τότε Γιάννης (τα έκλεινε έπειτα από δύο εβδομάδες) δεν θα αγωνιστεί, αφού δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει βασικός παίκτης για την ομάδα του. Το ματς με τους Ουίζαρντς εξελίσσεται σε ντέρμπι και ο προπονητής του επιλέγει να τον κρατήσει στον πάγκο. Ομως δεν απογοητεύεται. Καθημερινά προπονείται σκληρά και όταν τελειώνει επιστρέφει στο δωμάτιό του για να χαλαρώσει παίζοντας μπάσκετ στο PlayStation, και συγκεκριμένα το 2Κ14. Πέντε χρόνια μετά είναι ο πρώτος μη Αμερικανός αθλητής που γίνεται εξώφυλλο στο ίδιο video game, στη βελτιωμένη έκδοσή του, το 2Κ19. Ο Γιάννης από τα Σεπόλια είναι πια ο «Greek Freak» του ΝΒΑ. «Δεν ξέρω ποιος μου έβγαλε αυτό το παρατσούκλι. Μου αρέσει πάρα πολύ το “Freak”, επειδή δείχνει τα χαρακτηριστικά μου ως αθλητή. Και μου αρέσει που έχει και το “Greek” μέσα», δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ».

Ο Ρέτζι Μίλερ έχει δηλώσει ότι στην επόμενη μπασκετική ζωή θα ήθελε να έχει το ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Κέβιν Ντουράντ έχει πει για εκείνον ότι διαθέτει όλα τα προσόντα για να γίνει ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Πώς νιώθει όμως ο ίδιος όταν ακούει μύθους του ΝΒΑ να μιλάνε με τόσο κολακευτικά λόγια; «Είναι πολύ ωραία κομπλιμέντα. Ομως μπαίνουν από το ένα μου αυτί και βγαίνουν από το άλλο. Διότι πρέπει να συνεχίζεις να δουλεύεις σκληρά. Αν μείνεις σε αυτά τα ωραία λόγια, τότε σταματάς να δουλεύεις σκληρά. Νομίζεις ότι είσαι κάποιος, όταν έχεις φτάσει στο σημείο να μιλάνε αυτοί οι παίκτες για εσένα. Εγώ είμαι ένα παιδί που μεγάλωσε στα Σεπόλια και έπαιξε στου Ζωγράφου. Και έτσι θα μείνω μέχρι να γίνω ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν παίξει μπάσκετ. Αυτός είναι ο στόχος μου», δηλώνει με αφοπλιστική ταπεινότητα για το παρόν αλλά και με σιγουριά για το μέλλον.

antetoo1
antetoo2


Από τα Σεπόλια στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

Κλείσιμο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Φράνσις, παρέμεινε στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά. Οι γονείς του απέκτησαν άλλα τρία αγόρια στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας Αντετοκούνμπο είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Αν και ο Γιάννης και τα τρία αδέλφια του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Εως την ηλικία των 18 ετών, δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας.

Ολη η οικογένεια μεγάλωσε στα Σεπόλια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι ο Γιάννης μαζί με τον Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας CD και γυαλιά ηλίου στα φανάρια και στις υπαίθριες αγορές. Ο Γιάννης έχει μιλήσει επανειλημμένως σε συνεντεύξεις του για τα φτωχά παιδικά του χρόνια. «Το κάνω διότι θέλω να είμαι πρότυπο για τα παιδιά, όπως και ο Θανάσης και ο Κώστας. Οτι μπορείς από το τίποτα να καταφέρεις το απίστευτο. Δεν πιστεύαμε ποτέ ως οικογένεια ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Αλλά τα καταφέραμε με θυσίες, σκληρή δουλειά και πίστη στον εαυτό μας», λέει σήμερα ο ίδιος.

Ο Γιάννης άρχισε να παίζει μπάσκετ το 2007 στα τμήματα υποδομής του Φιλαθλητικού, συνέχισε στην πρώτη ομάδα και είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται σαν πιεσμένο ελατήριο τον Απρίλιο του 2013, όταν επελέγη στο νούμερο 15 στα ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Και τι υποκρισία! Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους τού έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, δηλαδή έναν μήνα μετά την επιλογή του από το NBA.

Στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου άρχισε την καριέρα του και ο Θανάσης, καταφέρνοντας να παρουσιάσει σημαντική αγωνιστική εξέλιξη. Το 2013 επελέγη από τη θυγατρική ομάδα των Φιλαδέλφεια 76ερς στην NBA Development League, ενώ το 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με την πρώτη ομάδα των Νιου Γιορκ Νικς, χωρίς όμως να ανανεώσει. Τον Αύγουστο του 2016 ο Θανάσης μετακόμισε στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Ανδόρα, ενώ το 2017 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επαιξε ακόμη στην εθνική ομάδα και συμμετείχε στο All Star Game όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του MVP. Δικαίως, λοιπόν, του έχουν αποδώσει το παρατσούκλι «Elevator» (ασανσέρ). «Νονός μου είναι ο Βαγγέλης Ιωάννου (δημοσιογράφος της ΕΡΤ) που μου το έβγαλε μετά το πρώτο μου Ευρωμπάσκετ. Μου αρέσει, νιώθω ότι είμαι σε ασανσέρ, βγαίνω στον όγδοο όροφο, ξαναμπαίνω, βγαίνω στον ένατο και κάθε χρόνο ανεβαίνω. Καθημερινός μου στόχος είναι να βελτιώνομαι και να είμαι ο παίκτης-έκπληξη. Κάθε χρόνο να κάνω πράγματα που δεν περίμεναν από εμένα ότι θα μπορούσα να κάνω». Υπάρχει κάποιο αγωνιστικό χαρακτηριστικό του Θανάση που ζηλεύει ο all star αδελφός του; «Ναι», απαντάει ο Γιάννης και αποκαλύπτει: «Ο Θανάσης στις κακές του ημέρες δεν έχει σκαμπανεβάσματα στον χαρακτήρα του. Οταν η ομάδα μου δεν παίζει καλά ή χάνουμε, δεν μιλάω σε κανέναν, κλείνομαι στο δωμάτιο. Ο Θανάσης συνεχίζει να είναι κοινωνικός, τον βλέπεις πάντα με χαμόγελο. Είναι ένα χαρακτηριστικό του που αν μπορούσα θα το έπαιρνα τώρα και θα το έβαζα σε εμένα».

antetoo3
antetoo4


«We are all AntetokounBros»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρέθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες για να τρέξει μαζί με τους αδελφούς του, Θανάση και Κώστα, στον αγώνα «AntetokounΒros 5K Run». Πρόκειται για έναν συμβολικό αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων με αφετηρία το γήπεδο μπάσκετ του Τρίτωνα στα Σεπόλια, την περιοχή δηλαδή όπου μεγάλωσαν και πρωτοέπαιξαν μπάσκετ, και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. «Φέτος το κάναμε από τα Σεπόλια, διότι αν ξεχνάς από πού ξεκίνησες τότε παίρνουν τα μυαλά σου αέρα. Πάντα πρέπει να γυρνάς εκεί απ’ όπου ξεκίνησες», λέει ο Γιάννης. Το σύνθημα του αγώνα ήταν «We are all Bros» (Είμαστε όλοι αδέλφια) και ο σκοπός ήταν ιερός, αφού τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συμμετοχές (5 ευρώ) θα διατεθούν για την υποστήριξη των αναγκών και του έργου του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου», ενώ το ποσό των 10.000 ευρώ θα προσφέρει η εταιρεία Nike που συμμετέχει στην προσπάθεια. «Αυτό που εμπνευστήκαμε ήταν να δημιουργηθεί ένας κύκλος αγάπης, ευγνωμοσύνης, προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ολες οι γενιές, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε. Και αυτό θέλουμε να περάσουμε σε όσους θα έρθουν να τρέξουν, αλλά και στα παιδιά που μεγαλώνουν με εμάς ως πρότυπο», σχολιάζει ο Θανάσης.

Προτού τρέξει στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων του Σαββάτου, ο Γιάννης έκανε αισθητή την παρουσία του στο Γουδή. Την περασμένη Πέμπτη ενώ περνούσε από την περιοχή είδε έναν ηλικιωμένο άνδρα να λιποθυμά από την αφόρητη ζέστη. Μια γυναίκα πρόλαβε να τον κρατήσει πριν πέσει στο έδαφος και χτυπήσει. Ο Γιάννης έσπευσε να τη βοηθήσει και κάθισε με τον ηλικιωμένο μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. «Είδα έναν άνθρωπο να λιποθυμά και του έδωσα ένα χέρι βοήθειας.

Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα έκανε το ίδιο», απαντά με φυσικότητα. Το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό κατάστημα της Nike στην Ερμού, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο συνάντησαν παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου» και από τον Τρίτωνα, την ομάδα μπάσκετ των Σεπολίων, απάντησαν στις ερωτήσεις τους σε σχέση με τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων και έδωσαν συμβουλές για το πώς θα καταφέρουν να γίνουν καλοί αθλητές.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους φανέλες για τον αγώνα και να γνωρίσουν από κοντά τους δύο καταξιωμένους καλαθοσφαιριστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης