ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Μάχη Δικεφάλων στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Μάχη Δικεφάλων στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Για 2η συνεχόμενη χρονιά και 5η φορά στην ιστορία του θεσμού ο τελικός θα είναι υπόθεση Δικεφάλων, ωστόσο μ’ όλα όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα το σημερινό ματς (20:30, Cosmote Sport 1) έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό χρώμα

paok_aek_arthro
Κατά κοινή ομολογία στον 76ο τελικό του Κυπέλλου προκρίθηκαν οι δύο καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν. Αυτές που ήταν οι πιο σταθερές, αυτές που (μαζί με τον Ατρόμητο) έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο και μέχρι ενός σημείου διεκδίκησαν μαζί τον τίτλο του πρωταθλητή.

Όλα τα παραπάνω, υπό άλλες συνθήκες ή σε μια άλλη χώρα, θα αποτελούσαν τα καλύτερα συστατικά για να παρακολουθήσουμε σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ έναν συναρπαστικό τελικό Κυπέλλου. Μόνο που στην ποδοσφαιρική Ελλάδα το αυτονόητο δεν υπάρχει κι έτσι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ισπανού διαιτητή Μπορμπαλάν (…) θα υπάρχει η αγωνία για το αν όλα κύλησαν καλά (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου).

Στις 11 Μαρτίου 2018 και στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Super League, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ντέρμπι τίτλου με τον Δικέφαλο του Βορρά να πετυχαίνει γκολ στο 90’ με τον Βαρέλα, το οποίο αρχικά κατακυρώθηκε και στην συνέχεια ακυρώθηκε από τον διαιτητή Κομίνη ως οφσάιντ για να ακολουθήσει η εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη και η οριστική διακοπή του αγώνα. Σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα η υπόθεση έκλεισε στο διαιτητικό δικαστήριο με την ΑΕΚ να κερδίζει το ματς στα χαρτιά και να ανακηρύσσεται και τυπικά πρωταθλήτρια.

Κι όσο κι αν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου προπονητές και αρχηγοί των δύο μονομάχων το αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας η αλήθεια είναι ότι και στα δύο στρατόπεδα επικρατεί η λογική: «Ο τελικός είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι…».

Το δε κερασάκι στην τούρτα του… pre-game του τελικού ήταν ο ορισμός της Ισπανικής πεντάδας των διαιτητών για τον αγώνα του ΟΑΚΑ.
Μετά από 43 χρόνια (18-6-1975, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0, διαιτητής ο Ιταλός Μενεγκάλι) ο άρχων του αγώνα δεν θα μιλάει Ελληνικά κι αυτή η επιλογή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (όπου προεδρεύει ο Πορτογάλος Μέλο Περέιρα) λέει πολλά για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Κλείσιμο
Κι αυτό που επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ, θα βρίσκονται και εκπρόσωποι των FIFA και UEFA, καθώς μετά τα όσα έγιναν στο αντίστοιχο ντέρμπι του πρωταθλήματος, έχουν οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό του από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τα διλήμματα των προπονητών
Μ’ όλα τα παραπάνω έχουμε ξεχάσει ότι πάνω απ’ όλα ο τελικός είναι ένα παιχνίδι και μακάρι σήμερα το βράδυ να μην ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο γίνει εντός αγωνιστικού χώρου, εκεί όπου κι οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται να παραταχθούν σχεδόν πάνοπλοι.

Στην τυπικά γηπεδούχο ΑΕΚ η μοναδική απουσία είναι αυτή του τιμωρημένου Κονέ κι ο αντικαταστάτης του είναι ένας πονοκέφαλος για τον Χιμένεθ που φαίνεται να προορίζει για παρτενέρ του Σιμόες στον άξονα τον Γαλανόπουλο. Ο νεαρός έχει τα… πνευμόνια για να ασκήσει πίεση στους μέσους του ΠΑΟΚ, αλλά υστερεί σε ύψος και ο Ισπανός τεχνικός φέρεται να σκέφτεται και τη λύση του Λαμπρόπουλου αλλά αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Αντιθέτως φαίνεται να κλειδώνει η παρουσία του Γκάλο στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής με τους Χριστοδουλόπουλο, Μάνταλο να είναι αρχικά στον πάγκο.

Στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει κάποια απουσία, με τον Λουτσέσκου να έχει ενδοιασμούς για μια θέση στο κέντρο της άμυνας (Κρέσπο ή Μαλεζάς), στους αμυντικούς χαφ (Σάκχοφ ή Κάνιας) και στο αριστερό άκρο της επίθεσης (Μακ, Μπίσεσβαρ ή Λημνιός).

Οι πιθανές ενδεκάδες
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ, Βράνιες, Τσγκρίνσκι, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Γκάλο, Μπακασέτας, Λιβάγια, Αραούχο.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Σάκχοφ, Μαουρίτσιο, Πέλκας, Κάμπος, Μακ, Πρίγιοβιτς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης