Σακραμέντο Κινγκς: Μία... Κολοκοτρώνη επιχειρησιακή διευθύντρια στο NBA

Σακραμέντο Κινγκς: Μία... Κολοκοτρώνη επιχειρησιακή διευθύντρια στο NBA

Η ιστορία της δικηγόρου Ματίνας Κολοκοτρώνη, που μετράει σήμερα 27 χρόνια στη διοίκηση της ιστορικής ομάδας του ΝΒΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sacramento-mak
Η σκηνή αναμφίβολα ήταν σουρεαλιστική. Διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε ένα μίτινγκ των Sacramento Kings με παρόντα όλα τα στελέχη της ομάδας, τους ιδιοκτήτες, τους παίκτες, το προπονητικό team, τους φροντιστές και τα μέλη της διοίκησης.
Ηταν 80 άτομα σε μια τεράστια αίθουσα και η Ματίνα Κολοκοτρώνη ήταν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε 79 άνδρες, κάτι που δεν την έκανε να αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα, όπως είπε έπειτα από πολλά χρόνια.

Κι όμως, σε έναν κατεξοχήν τότε ανδροκρατούμενο χώρο όπως είναι το NBA, η Ελληνίδα δικηγόρος όχι μόνο έμεινε, αλλά μετράει πλέον 27 σεζόν στην ομάδα της καρδιάς της, ενώ ανήκει στα κορυφαία διοικητικά στελέχη της. Η ίδια πάντως δεν ξέχασε ποτέ το τηλεφώνημα που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα της ως δικηγόρου το 1996 από τον τότε γενικό διευθυντή των Sacramento Kings.

Τον ενδιέφερε κυρίως η ελληνική καταγωγή της Ματίνας Κολοκοτρώνη, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα στη μεταγραφή ενός φοβερού παίκτη που αγωνιζόταν στη χώρα μας. Το ελληνικό του όνομα ήταν Πέτρος Κίνης, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας Σέρβος 20 ετών που έβγαζε μάτια στον ΠΑΟΚ και λεγόταν Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς! Βουτώντας στις αναμνήσεις της για το «Sports Illustrated» πριν από λίγα χρόνια, η επιχειρησιακή διευθύντρια των Sacramento Kings αναφέρθηκε αρχικά στην οικογένειά της.
Κλείσιμο
sacramento-2
Ο Στογιάκοβιτς ήταν 20 ετών όταν «έβγαζε μάτια» με τον ΠΑΟΚ
«Μεγάλωσα μέσα σε μια απίστευτα παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, που έχει αρκετά στοιχεία από το “My Big Fat Greek Wedding’’, αφού ο μπαμπάς δούλευε και η μαμά ήταν νοικοκυρά».

Οι γονείς επέμεναν ότι οι τέσσερις κόρες τους έπρεπε να σπουδάσουν, κυρίως επειδή πίστευαν ότι αυτό θα τις βοηθούσε στο να παντρευτούν πιο εύκολα. Η οικογένεια έμενε μόνιμα στο Σικάγο και όταν ήρθε η ώρα των σπουδών, η νεαρή τότε Ματίνα επέλεξε μετά το Πανεπιστήμιο Loyola τη Νομική Σχολή McGeorge Law School, στο Pacific University του Σακραμέντο.

Διαβλέποντας τις ικανότητές της η Νάνσι Μίλερ, της νομικής φίρμας Miller Owen & Trost, την προσέλαβε για να βουτήξει στα βαθιά, δουλεύοντας πάνω σε αθλητικά συμβόλαια και στο αθλητικό δίκαιο. Η Κολοκοτρώνη πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, ενώ παράλληλα έχει συναντήσει τον άνδρα της ζωής της ο οποίος είναι Ελληνας, ονομάζεται Σωτήρης και δουλεύει στον χώρο του real estate.

Γνωριζόντουσαν από παλιά, από την ηλικία των 14 ετών, όταν η Ματίνα επισκέφθηκε οικογενειακά κάποιους συγγενείς στην Τρίπολη και κράτησαν επαφή μέσω αλληλογραφίας. Οταν ο Σωτήρης φτάνει στην Αμερική για σπουδές στο Berkeley, οι δυο τους θα συναντηθούν πάλι σε έναν γάμο Ελλήνων φίλων τους στο Σικάγο και αυτή η συνάντηση αποδεικνύεται καταλυτική.

Εξι μήνες μετά παντρεύονται, αγοράζουν σπίτι στο Σακραμέντο και έχουν ήδη αποκτήσει δύο παιδιά, περιμένουν το τρίτο, όταν μια μέρα του 1996 ένα τηλεφώνημα θα φέρει αντιμέτωπη τη Ματίνα με μια επαγγελματική πρόκληση που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

Ο Τζεφ Πίτρι, τότε γενικός διευθυντής των Sacramento Kings, συστήνεται και περνάει αμέσως στο θέμα, λέγοντας στην Κολοκοτρώνη: «Μου είπαν ότι ξέρεις να γράφεις και να μιλάς ελληνικά. Μπορείς να μας βοηθήσεις στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο ενός παίκτη που παίζει στην Ελλάδα και τον οποίο επιλέξαμε στα draft;».

Χωρίς να το σκεφτεί καθόλου λέει «ναι» και οι Kings την προσλαμβάνουν ως ειδική νομική σύμβουλο για να λύσει το συμβόλαιο του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς με τον ΠΑΟΚ, ώστε ο Σέρβος να ενταχθεί στους Kings.
sacramento-3
Ματίνα Κολοκοτρώνη - Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς στις κερκίδες των Kings
Κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν σε μια περίοδο που το αστέρι του Πέτζα, όπως τον φώναζαν, είχε ανατείλει για τα καλά και πολλές ομάδες, ειδικά στην Ευρώπη, τον ήθελαν στο ρόστερ τους. Η Κολοκοτρώνη ασχολείται εντατικά τα δύο επόμενα χρόνια ώστε να πείσει τον Στογιάκοβιτς να πει το ναι στον μαγικό κόσμο του NBA, παρόλο που οι απολαβές του θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που του προσφέρουν οι ευρωπαϊκές ομάδες.

Τελικά, μαζί με τον Πίτρι αποσπούν το πολυπόθητο ναι και την υπογραφή του, μια μέρα πριν τον πάρουν τηλέφωνο οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, που τον θέλουν σαν τρελοί στον Παναθηναϊκό.

«Οταν μου τηλεφώνησαν ήταν αργά πια. Είχα πάρει την απόφασή μου», θα δηλώσει το 2021 ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, που θα αποκτήσει στενή σχέση με την Ελληνίδα δικηγόρο στα χρόνια του στο Σακραμέντο.

Πιο στενή όμως θα αποκτήσουν οι Kings, που την προσλαμβάνουν πλέον ως μόνιμη δικηγόρο του συλλόγου υπεύθυνη για τα νέα συμβόλαια, τις ανανεώσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους μάνατζερ των παικτών. Οταν η οικογένεια Μαλούφ αγοράζει την ομάδα, η Κολοκοτρώνη μένει μαζί τους και το άστρο της αρχίζει να λάμπει όλο και πιο πολύ, αφού σταδιακά αναλαμβάνει τη θέση της διευθύντριας στο Sacramento Kings Foundation. Ταυτόχρονα, καταφέρνει να μεγαλώνει τα τρία παιδιά της, τον Κωνσταντίνο, τη Μαρίσα και τη Νικόλ μαζί με τον σύζυγό της, παρά τα φορτωμένα προγράμματά τους.
sacramento-4
Η Ματίνα Κολοκοτρώνη συνομιλεί με τον μεγάλο αστέρα της Σερβίας Βλάντε Ντίβατς, ενώ παρακολουθεί ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς
Η σιδηρά κυρία του NBA

Τον Μάρτιο του 2010 χρίζεται πρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ομάδα και οι υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, όπως και ο σεβασμός όλων απέναντί της, σε έναν χώρο όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι άντρες.

«Το κύριο ζήτημα με τα σπορ είναι ότι σε γερνάνε», θα πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε μια συνέντευξή της. «Οταν ξεκίνησα να δουλεύω στους Sacramento Kings είχα την ίδια ηλικία με κάποιους από τους παίκτες. Σήμερα είμαι τόσο μεγάλη που θα μπορούσα να είμαι μητέρα τους». Ολα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να φέρει πιο κοντά στους Kings ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, θεσπίζοντας πακέτα φθηνών εισιτηρίων για οικογένειες που αγαπούν το μπάσκετ, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα τρελά ενίοτε ποσά που κοστίζει ένα εισιτήριο.

Πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στην κοινότητα, ενώ οι ικανότητές της δοκιμάστηκαν στο έπακρο όταν διορίστηκε και επιχειρησιακή διευθύντρια της ομάδας (Chief Operating Officer).

Ηταν αυτή που ανέλαβε το πρότζεκτ του νέου γηπέδου της ομάδας όταν την αγόρασε ο Ινδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Βίβεκ Ραναντίβε από την οικογένεια Μαλούφ. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, με την Κολοκοτρώνη να έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορούσε τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος κατασκευής.

Διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία το μισό δισεκατομμύριο δολάρια που κόστισε η νέα αρένα των Kings, που ονομάστηκε Golden 1 Center και είναι το πιο οικολογικό αλλά και το πιο προηγμένο τεχνολογικά γήπεδο στον κόσμο.

«Οταν ο Ραναντίβε αγόρασε την ομάδα δεσμεύτηκε στους οπαδούς, στους πολίτες και τη λίγκα του NBA ότι θα χτίσει μια νέα αρένα σε τρία χρόνια. Οταν αποφάσισε να το κάνει σε δύο χρόνια προχωρούσαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ο δικός μου ρόλος ήταν να ηγούμαι της στρατηγικής για την κατασκευή της αρένας και των έργων μεικτής χρήσης».

Η Κολοκοτρώνη είναι πλέον επικεφαλής της στρατηγικής για ολόκληρη την εταιρεία στην οποία ανήκουν οι Sacramento Kings και εξακολουθεί στα 59 της χρόνια να απολαμβάνει τη δουλειά της σε ένα όχι και τόσο ανδροκρατούμενο πλέον περιβάλλον.

Το 40% των εργαζομένων στην εταιρεία είναι πια γυναίκες, ενώ η θέα από το γραφείο της είναι ένα τεράστιο γλυπτό του Τζεφ Κουνς στον περιβάλλοντα χώρο της Golden 1 Arena. Για την ίδια οι καλύτερες μέρες στη δουλειά είναι όταν η ομάδα έχει αγώνα, γιατί όλη η παραγωγή και η δουλειά συγκεντρώνονται σε μια μέρα και η Κολοκοτρώνη είναι εκεί από νωρίς.

«Το πρωί», όπως έχει δηλώσει στο «Sports Illustrated», «παρακολουθώ τους παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όταν σουτάρουν, μετά ελέγχω τη σειρά των events π.χ., την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τις χορευτικές ομάδες, τις απονομές βραβείων και πώς θα διασκεδάσουν 16.000 άνθρωποι».

Και η Ελληνίδα δικηγόρος φροντίζει όλα αυτά να προσφέρονται στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που, όπως λένε και ο φίλοι της, το απολαμβάνει έπειτα από 27 σεζόν στον μέγιστο βαθμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου, νεκρές μια 68χρονη και μια 21χρονη

Με drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ στη Γαλλία


Κανένα ελαφρυντικό για Μίχο, μητέρα 12χρονης και «Μιχάλη» - Η απόφαση του δικαστηρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης