Τσέφεριν: «Θα δούμε σοβαρά το salary cup, ανοικτό για τελικό Champions League στις ΗΠΑ, πρέπει να αλλάξει η χρήση του VAR»

Τσέφεριν: «Θα δούμε σοβαρά το salary cup, ανοικτό για τελικό Champions League στις ΗΠΑ, πρέπει να αλλάξει η χρήση του VAR»

Ο πρόεδρος της UEFA βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συνέντευξη που παραχώρησε έβγαλε σημαντικές ειδήσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ceferin
Η εφαρμογή του Salary Cup, η φιλοξενία του τελικού του Champions League σε αμερικανικό έδαφος, οι αλλαγές στο τρόπο χρήσης του VAR και η μικρότερη παρέμβαση της τεχνολογίας στους αγώνες, ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις που προέκυψαν από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλεξάνταρ Τσέφεριν στο podcast «Men in Blazers».

Αρχικά η κουβέντα με τον 56χρονο δικηγόρο κινήθηκε σε πιο προσωπικά ζητήματα...

Ο πρόεδρος της UEFA αφού μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στη Σλοβενία και την αγαπημένη του Χάιντουκ Σπλιτ, αποκάλυψε ότι είχε ως είδωλα τους Ίβιτσα Σούριακ, Ζλάτκο Βούγιοβιτς (αμφότεροι παίκτες της Χάιντουκ) αλλά και τον άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού, Ζίκο.

Ο Τσέφεριν αναφέρθηκε και στην εμπειρία που είχε με τη συμμετοχή του στον (ολιγοήμερο) πόλεμο για την ανεξαρτησία της Σλοβενίας λέγοντας πως «εκείνη η εμπειρία αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στη λογική ότι μετά απ' αυτό δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να με αποσταθεροποιήσει».

Κλείσιμο
Σίγουρα πάντως τον βοήθησε να επιβιώσει στον σκληρό κόσμο του πόδοσφαίρου όπου στο ξεκίνημα της παραγοντικής του καριέρας είχε δηλώσει: «Μέσα σε 2 χρόνια στο ποδόσφαιρο γνώρισα τόσους εγκληματίες, όσους δεν είχα γνωρίσει στα χρόνια που είμαι δικηγόρος ποινικών υποθέσεων».

Εξηγώντας σήμερα εκείνη την ατάκα του ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA τόνισε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά βέβαια γνώρισα και εξίσου πολλούς καλούς ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων παγκοσμίως και είναι λογικό να έχει όλων των ειδών τους ανθρώπους»

Εξηγώντας την εκολγή του στην προεδρία της UEFA (που ήταν μια έκπληξη καθώς δεν εκπροσωπούσε μια μεγάλη ομοσπονδία και δεν είχε κάποια τεράστια διαδρομή πίσω του) την απέδωσε στο ότι: «Οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες είχαν βαρεθεί αυτό το κλειστό κλαμπ ανθρώπων που διοικούσαν, έχοντας προνόμοια με φανταχτερά ξενοδοχεία, λιμουζίνες και όλοι οι υπόλοιποι ήταν οι απλοί θνητοί που τους θυμόνταν μόνο στις εκλογές... Επίσης δεν ήμουν απειλή για κανέναν μεγάλο και πολλοί γελούσαν με την υποψηφιότητα μου αλλά όταν κατάλαβαν πόσες ομοσπονδίες είχα από πίσω μου ήταν αργά για να το αλλάξουν».

Όταν η κουβέντα πήγε στη European Super League, τους πλούσιους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων και το ποιος πραγματικά ελέγχει το ποδόσφαιρο, άρχισαν να βγαίνουν και οι ειδήσεις...

«Όχι δεν ανησυχω ότι μπορει να χαθεί ο έλεγχος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα του salary cup στο άμεσο μέλλον... Αν τα μπάτζετ εκτοξευθούν κι άλλο θα υπάρχει θέμα αγωνιστικής ισορροπίας», απάντησε στην ερώτηση για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και συνέχισε:
«Έχω μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους και εφόσον το αποφασίσουμε θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλες τις λίγκες. Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι όλοι, μικροί-μεγάλοι, πλούσιοι-φτωχοί συμωνούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής του και ελπίζω να εφαρμοστεί άμεσα»

Aleksander Čeferin on the “Crazy” Super League Crisis, VAR & Champions League Matches in the U.S.


Η συζήτηση επεκτάθηκε και στη σχέση των ΗΠΑ με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τον πρόεδρο της UEFA να αφήνει ορθάνοικτη την επέκταση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

«Αυτό που με σόκαρε πραγματικά και δεν μπορούσα να το πιστέψω ήταν το ότι η τηλεθέαση των αγώνων του Euro στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη από τους τελικούς του ΝΒΑ. Η διεξαγωγή αγώνων του Champions League ή και του τελικού της διοργάνωσης είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Όσον αφορά τον τελικό από το 2025 και μετά γιατί οι επόμενες πόλεις έχουν κλείσει».

Κλείνοντας ο Τσέφεριν ευχήθηκε να ακολουθήσουν «μια δύο χρονιές χωρίς να προκύψει κάποια κρίση» κι όταν ρωτήθηκε για το τι θα άλλαζε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έδειξε το... VAR!

«Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη χρήση του VAR. Πρώτα απ' όλα με το οφσάιντ. Για εμένα τα 2 εκατοστά δεν είναι οφσάιντ και ίσως χρειάζεται να κάνουμε πιο παχιές της γραμμές.
Μετά είναι ο κανόνας του πέναλτι για χέρι όπου σε όλο τον κόσμο υπάρχει σύγχυση για πότε υπάρχει παράβαση και πότε όχι...
Είχαμε στην ίδια αίθουσα τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, τους δείξαμε μια φάση όπου έχει γίνει χέρι στην περιοχή και τους ρωτήσαμε αν είναι πέναλτι ή όχι. Οι μισοί απάντησαν ναι και οι άλλοι μισοί όχι!
Για μένα αυτός που πρέπει να αποφασίζει είναι ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο κρίνοντας αν είναι φυσιολογική η κίνηση του χεριού ή όχι, ειδάλλως δεν χρειαζόμαστε πλέον τους διαιτητές και απλά θα έχουμε μια μηχανή να αποφασίζει. Δεν μου αρέσει αυτό και είναι κάτι που θα το αλλάξουμε λέγοντας στους διαιτητές να αποφασίζουν μόνοι τους»


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Διαφωνία για το debate - Ένα θέλουν όλα τα κόμματα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει δύο

Ερντογάν: Ολιγόωρη αναβολή για on line εμφάνιση του Τούρκου προέδρου

Δίκη Άλκη: «Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του» - Η ομολογία του 21χρονου για τη δολοφονία του Άλκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης