Εκλογές 2023: Διαφωνία για το debate - Ένα θέλουν όλα τα κόμματα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει δύο

Εκλογές 2023: Διαφωνία για το debate - Ένα θέλουν όλα τα κόμματα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει δύο

Το Σάββατο η νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής

epitropi-ekloges-3
Άκαρπη αποδείχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογές όσον αφορά το debate καθώς όλα τα κόμματα ζήτησαν μια τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών «μονομαχιών» - η πρώτη με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και η δεύτερη ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Μετά τη διαφωνία αυτή αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρίαση της επιτροπής στις 10 το πρωί του Σαββάτου όπου θα συζητηθούν αναλυτικά και οι όροι της διεξαγωγής του debate.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πληροφορίες επέμεινε στο να δημοσιευθούν τα αστάθμητα πρωτογενή στοιχεία των δημοσκοπήσεων με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να σημειώνει ότι έχει δοθεί απάντηση από την ένωση των δημοσκοπιών εταιρειών.

Επιμένοντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι έχει γίνει καταγγελία για τρεις εταιρείες χωρίς να συμβεί τίποτα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τον παραπέμπει στην αρμόδια ελεγκτική αρχή των εν λόγω εταιρειών.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, δέχθηκε το αίτημα να υπάρξει παραίνεση προς τα τηλεοπτικά κανάλια για ισονομία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αποφασίστηκε να επισπευτούν οι καταβολές της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ζητήθηκε να υπάρξουν διευκολύνσεις των εκλογέων με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει election pass για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Κλείσιμο
Στην συνεδρίαση ανακοινώθηκε, επίσης, ότι έχουν εγγραφεί συνολικά 22.816 απόδημοι, που θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών της 21ης Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα στην επιτροπή εκπροσωπούν: Tη ΝΔ ο Γιάννης Σμυρλής, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης, το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαλαγιάννης, το ΜέΡΑ25 ο Σπύρος Δερβενιώτης, το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο ΓΓ Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης και ο επικεφαλής του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Απριλίου, υπό την Υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών, καθηγήτρια κ. Καλλιόπη Σπανού, η Διακομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η κ. Σπανού άκουσε και κατέγραψε τις προτάσεις των εκπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα υπηρετήσει στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με την ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας καταβολής, τόσο του ποσού που εκκρεμεί από την τακτική χρηματοδότηση του 2023, όσο και του ποσού της έκτακτης χρηματοδότησης που αφορά στην κάλυψη των εκλογικών δαπανών.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση μίας ενημερωτικής ημερίδας για τον τρόπο και τη διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Επιπλέον, παρασχέθηκε ενημέρωση σχετικά με την εκλογική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, οι οποίοι θα κληθούν για πρώτη φορά να ασκήσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν από τον τόπο κατοικίας τους.

Εξάλλου, η κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη να παρασχεθούν διευκολύνσεις σε όσους είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος, η κ. Σπανού διαβεβαίωσε ότι λαμβάνεται κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη, αναλογικά, προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο 29 Απριλίου στις 10 π.μ. με βασικό αντικείμενο τη διεξαγωγή μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων.

Παρόντες στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρουμάνος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα πενήντα κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές


Ο 21χρονος Α.Γ. ομολόγησε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Εγώ τον μαχαίρωσα στο πόδι»

H μία asexual, η άλλη με αγόρι: Σιαμαίες δίδυμες εξηγούν πώς «λειτουργεί» η προσωπική τους ζωή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης