Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος χαρακτήρισε «ανόητο» τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών από το Γουίμπλεντον

Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος χαρακτήρισε «ανόητο» τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών από το Γουίμπλεντον

Το τουρνουά Wimbledon του Λονδίνου την Τετάρτη έγινε η πρώτη διοργάνωση τένις που απέκλεισε μεμονωμένα Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες, μια απόφαση που επικρίθηκε επίσης από ATP και  WTA

τζοκο
Την αντίθεσή του με την απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλείσουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από το τουρνουά του Λονδίνου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο μετά τον αγώνα του κόντρα στον Λάζλο Τέρε στο Βελιγράδι χαρακτήρισε «ανόητη» την απόφαση των διοργανωτών του βρετανικού γκαντ σλαμ.

"Πάντα καταδίκαζα τον πόλεμο, καθώς είμαι και ο ίδιος παιδί του πολέμου ( ...), αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω την απόφαση του τουρνουά του Wimbledon, την οποία θεωρώ ανόητη", είπε στον Τύπο μετά το ντεμπούτο του στο τουρνουά του Βελιγραδίου, όπου χρειάστηκε δύο break για να προκριθεί με ανατροπή απέναντι στον συμπατριώτη του.

"Οι παίκτες του τένις, οι αθλητές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι ποτέ καλό όταν η πολιτική μπαίνει στον αθλητισμό", πρόσθεσε.



Η απόφαση του   Γουίμπλεντον

Το τουρνουά Wimbledon του Λονδίνου την Τετάρτη έγινε η πρώτη διοργάνωση τένις που απέκλεισε μεμονωμένα Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες.

Κλείσιμο
Από το βρετανικό Γκραν Σλαμ υποστήριξαν χαρακτηριστικά ότι «σε συνθήκες τόσο αδικαιολόγητης και πρωτοφανούς στρατιωτικής επιθετικότητας, θα ήταν ανεπίτρεπτο για το ρωσικό καθεστώς να αποκομίσει κέρδος από την ανάμειξη Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών στο τουρνουά. Κατά συνέπεια αποτελεί πρόθεσή μας, με μεγάλη λύπη, να απορρίψουμε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων παικτών στο φετινό τουρνουά».

Ως εκ τούτου, κορυφαίοι τενίστες των ATP και WTA, όπως οι Ντανίλ Μεντβέντεφ, Αντρέι Ρούμπλεφ, Αρίνα Σαμπαλένκα, Βικτόρια Αζαρένκα και Αναστάσια Παβλιουτσένκοβα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το “παρών” στο τουρνουά που θα διεξαχθεί φέτος από 27/6 έως 10/7.

Αντιδράσεις από την ATP

Η απόφαση που πήρε το Γουίμπλεντον να μην επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες να αγωνιστούν στο τουρνουά της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε την αντίδραση της ATP.

Η ομοσπονδία του ανδρικού τένις στάθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των παικτών, τονίζοντας ότι η απόφαση που πάρθηκε μπορεί να είναι επιζήμια για το άθλημα, ενώ τη χαρακτήρισε άδικη αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος αποκλείονται παίκτες από τουρνουά εξαιτίας της εθνικότητάς τους.

Η ανακοίνωση της ΑΤΡ

″Το άθλημά μας είναι περήφανο που λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου οι παίκτες ανταγωνίζονται ως μεμονωμένα άτομα για να κερδίσουν τη θέση τους σε τουρνουά με βάση την κατάταξη της ATP. Πιστεύουμε ότι η σημερινή μονομερής απόφαση του Wimbledon και της LTA να αποκλείσουν παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι άδικη και μπορεί να κάνει ζημιές άνευ προηγουμένου για το άθλημα. Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας παραβιάζουν τη συμφωνία μας με το Wimbledon, η οποία αναφέρει ότι η είσοδος παικτών βασίζεται αποκλειστικά στην κατάταξη της ATP. Οποιαδήποτε κίνηση ως απάντηση σε αυτήν την απόφαση θα αξιολογηθεί τώρα σε διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο και τα συμβούλια των μελών μας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται σε αγώνες της ATP υπό ουδέτερη σημαία, μια θέση που μέχρι τώρα υπήρχε σε όλο το επαγγελματικό τένις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την κοινή μας ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Tennis Plays for Peace.”


Ειδήσεις σήμερα:

Tεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα θα ζητήσει o Μάνος Δασκαλάκης

Γιατρός-ήρωας γίνεται «ασπίδα» για τραυματισμένη Ουκρανή στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα, Παναγιά και Οινούσσες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης