Η καραντίνα έκανε το κρασί digital!

Η καραντίνα έκανε το κρασί digital!

Με το σύνθημα «Μένουμε σπίτι, πίνουμε κρασί» είναι ουσιαστικά μια live διαδικτυακή εκπομπή για το κρασί

ted_katogi_by_donna
Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Έλληνες οινόφιλοι βιώνουν τον αποκλεισμό στο σπίτι λίγο πιο ανάλαφρα. Κι αυτό γιατί κάθε μεσημέρι στη μιάμιση έχουν το καθιερωμένο, πλέον, ραντεβού τους στο Facebook και στο Instagram για να παρακολουθήσουν, ή μάλλον να συμμετάσχουν στο καθημερινό «wine tasting της απομόνωσης» που παρουσιάζει ο wine communicator Θόδωρος Λέλεκας.

Με το σύνθημα «Μένουμε σπίτι, πίνουμε κρασί» και βασικό θέμα μια ετικέτα, μια ποικιλία, μια οινοπαραγωγική περιοχή, ένα trend ή ένα θέμα της οινικής επικαιρότητας, το «wine tasting της απομόνωσης» είναι ουσιαστικά μια live διαδικτυακή εκπομπή για το κρασί, η οποία απευθύνεται τόσο σε έμπειρους οινόφιλους, όσο και σε απλούς καταναλωτές.

Μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, ο παρουσιαστής δέχεται (και απαντάει) ερωτήσεις και προτάσεις για επόμενα αφιερώματα, αναλύει θέματα οινικού ενδιαφέροντος και δοκιμάζει live ένα ή παραπάνω κρασιά, για τα οποία μοιράζεται τα χαρακτηριστικά τους (αρώματα, γεύσεις κλπ) όπως ο ίδιος τα εισπράττει και προτείνει ταιριάσματα με φαγητό και τρόπους σερβιρίσματος και απόλαυσης, πάντα σε απλή, καθημερινή γλώσσα, με χιούμορ και αμεσότητα.

Κλείσιμο


Συνήθως τη δεύτερη φιάλη κάθε δοκιμής, την οποία έχει πάντα δίπλα του σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, στο τέλος τη βγάζει σε κλήρωση, για να την κερδίσει όποιος απαντήσει πρώτος μια απλή ερώτηση της στιγμής, η οποία όμως είναι πάντα σχετική με τη θεματολογία του εκάστοτε «επεισοδίου».

Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους επαγγελματίες στον παγκόσμιο οινικό κλάδο. Ήταν (και παραμένει) ένας από τους πρώτους συντάκτες του Περιοδικού Οινοχόος, καθώς και ο πρώτος Έλληνας wine blogger. Το 2011 αναγνωρίστηκε από έγκριτο Γερμανικό κλαδικό περιοδικό ως ο οινογράφος με την σημαντικότερη επιρροή στην Ελλάδα, ενώ από το 2015 ως το 2018 ψηφιζόταν ανάμεσα στους 20 κορυφαίους digital wine influencers στον κόσμο.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου & Αποσταγμάτων (FIJEV) και κάθε χρόνο εκπροσωπεί την Ελλάδα ως κριτής σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο. Από το 2007 παρουσιάζει το εξαιρετικά δημοφιλές «Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού» για αρχάριους οινόφιλους. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στον κορυφαίο πολυεθνικό όμιλο στον κλάδο των Luxury Wines & Spirits ως υπεύθυνος εκπαίδευσης επαγγελματιών και καταναλωτών για 15 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

«Ειδικά αυτή την περίοδο θα βρισκόμουν συνεχώς σε ένα αεροπλάνο, παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη Σαμπάνια, το Κονιάκ και πολλά άλλα εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα σε επαγγελματίες της εστίασης σε 5άστερα ξενοδοχεία και μεγάλα bars και clubs στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής σεζόν», λέει ο ίδιος. «Από τη στιγμή που η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει προληπτικά κάθε ταξίδι για τα στελέχη της, πολύ πριν αρχίσουν να κλείνουν αεροδρόμια και να ακυρώνονται πτήσεις, βρέθηκα στο σπίτι με πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Προφανώς και βρήκα την ευκαιρία να αφιερώσω μέρος αυτού στην οικογένειά μου, το μυαλό μου όμως ήταν πάντα στην επόμενη μέρα – όποτε κι αν αυτή έρθει – για το κρασί, για την εστίαση και για τον τουρισμό στη χώρα μας».

«Αποφάσισα να ξεκινήσω τα καθημερινά live wine tastings για να κρατήσω την επαφή με τους φίλους του κρασιού στην Ελλάδα, γρήγορα όμως είδα ότι αυτό που έκανα άρχισε να φέρνει μια νότα ανεμελιάς και αισιοδοξίας στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων ‘έγκλειστων’, όπως είμαι κι εγώ.

Καθημερινά βλέπω τον αριθμό όσων συμμετέχουν να μεγαλώνει, ενώ στην παρέα προστίθενται συνεχώς οινόφιλοι (Έλληνες και μη) από διάφορες γωνιές του κόσμου – την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες (παρά τη διαφορά της ώρας), τη Βραζιλία, μέχρι και την Ινδία! Και κάθε φορά η ώρα περνάει χωρίς καν να το καταλάβω, κυρίως χάρη στη ζωντανή επικοινωνία με όσους συμμετέχουν, η οποία έχει απ΄όλα: από τεχνικές ερωτήσεις μέχρι πειράγματα!»

Ο Θόδωρος Λέλεκας (“Ted” για τους διαδικτυακούς του φίλους) δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, όσο πρωτόγνωρο κι αν είναι όλο αυτό που ζούμε. Πιστεύει ότι μόλις πάρουμε το «πράσινο φως» και η ζωή μας επιστρέψει στον κανονικό, προ-Κορωνοϊού ρυθμό, η χώρα μας θα θεωρηθεί ίσως ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη και η κρίση θα δώσει τη θέση της σε πολλές ευκαιρίες, παλιές και νέες. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει όλοι οι επαγγελματίες του ευρύτερου κλάδου που αγκαλιάζει την εστίαση, τη φιλοξενία και τον τουρισμό να συμβάλουν στην επιβίωσή του με τον τρόπο της.

Εκείνος σχεδιάζει να συνεχίσει τα καθημερινά live wine tastings τουλάχιστον όσο διαρκεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του ΕΟΤ να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία “Greece from Home”, μαζί με κορυφαίες προσωπικότητες από κάθε κλάδο, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Γιάννης Αντετοκούμπο, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ.α., στο πλαίσιο της οποίας θα ανεβάζει μικρά βίντεο οινικού ενδιαφέροντος στα Αγγλικά από το σπίτι του, στο κανάλι της καμπάνιας “Visit Greece” στο YouTube.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης