Σήμερα φτιάχνουμε «Λαζαράκια»: Τα γευστικότερα ψωμάκια από τη Νίκη Κουκάκη

Σήμερα φτιάχνουμε «Λαζαράκια»: Τα γευστικότερα ψωμάκια από τη Νίκη Κουκάκη

Το protothema.gr μπαίνει στην κουζίνα και μας δείχνει πώς φτιάχνονται τα περίφημα ψωμάκια του Σαββάτου του Λαζάρου, ένα έθιμο που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου - Δείτε την εκτέλεση

λαζ3
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η παράδοση καλεί μαμάδες και παιδιά να μπουν στην κουζίνα και να φτιάξουν για χάρη της ημέρας τα πιο γευστικά ψωμάκια γνωστά ως «Λαζαράκια».

Μια αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια η ρίζα της οποίας μπορεί να χάνεται κάπου στους αιώνες, ωστόσο η σημασία της είναι πάντα ίδια, καθώς κάθε χριστιανικό σπιτικό έτσι υποδεχόταν την πιο πένθιμη εβδομάδα του χρόνου.

«Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου»

λαζ2


Με την βοήθεια μιας σπουδαίας νοικοκυράς και σύγχρονης «θείας Λένας» της κυρίας Νίκης Κουκάκης το protothema.gr φτιάχνει «Λαζαράκια», ξεφυλλίζει το βιβλίο της «Αλάτο Ζύμη» και πραγματοποιεί ένα όμορφο ταξίδι στα πασχαλινά έθιμα της χώρα μας.

«Με τα παιδιά στην κουζίνα φτιάχνουμε τα λαζαράκια μας σήμερα. Από τα παλιά τα χρόνια κάθε Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες, ζύμωναν το πρωί αυτά τα ειδικά ψωμάκια» αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Νίκη Κουκάκη και προσθέτει: «Είναι νηστίσιμα σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Συνήθως όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα «λαζαράκια» έπλαθαν, ενώ στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Αν στα βασικά συστατικά προσθέσουμε από αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, μέχρι σταφίδες και μέλι, αλλά και πολλά μυρωδικά τότε μπορούμε να δώσουμε στα ψωμάκια μας ότι γεύση θέλουμε. Πάμε να τα φτιάξουμε».

λαζ4
Κλείσιμο


Ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εξαρτάται από το αλεύρι)
1 κουτάλια της σούπας γεμάτη ξερή μαγιά.
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
75 ml ελαιόλαδο (εγώ έβαλα σπορέλαιο)
250 ml κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1-2 ξύλα κανέλας)
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Γέμιση: σταφίδες μαύρες, κανέλα , ζάχαρη.

Για επάλειψη: λίγο νερό με μισό κουταλάκι μέλι ή ζαχαρόνερο.

Για διακόσμηση: γαρίφαλα.

Εκτέλεση:

-Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε να χλιαρύνει. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε λακκούβα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
-Μετά φτιάχνουμε τα «ανθρωπάκια», στην «κοιλίτσα» των οποίων βάζουμε τις σταφίδες. Φτιάχνουμε πιτούλες σκορπίζουμε πάνω ζάχαρη κανέλλα και σταφίδες. Έπειτα τις τυλίγουμε σε μικρά ρολακια, σχηματίζοντας το ανθρωπάκι και στολίζοντας στην συνέχεια με κορδόνι (δείτε τις εικόνες).
-Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα. Τα βρέχουμε με ζαχαρόνερο (ή μέλι και νερό)
-Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.
-Γίνονται περίπου 10-12 «Λαζαράκια».

λαζ1
λαζ


Εκτός από τα βρώσιμα «Λαζαράκια» δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά είναι και τα αλατοζυμαρένια.

Συνταγή:

2 ποτήρια αλεύρι
1ποτήρι αλάτι
1ποτήρι νερό.

Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε τα σπαργανομένα λαζαράκια και τα ψήνουμε στους 120 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν.

176935103_1512692442413315_5091924369359133364_n


Ειδήσεις σήμερα: 

Από τις 7 το πρωί ψώνια και στα εμπορικά κέντρα - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Lockdown: Βήμα- Βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα- Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης