Η συνταγή της ημέρας: Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή

Η συνταγή της ημέρας: Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή

Τα καλοκαιρινά βλίτα εκτός από εξαιρετικές σαλάτες γίνονται και νόστιμοι κεφτέδες - Τα κάνουμε λοιπόν κεφτέδες και σερβίρουμε δίπλα τους μια ωραία σκορδοχτυπητή

blitokeftedes-430x575
Υλικά

  • 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες

  • 750γρ. βλίτα (καθαρό βάρος)

  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροτριμμένη

  • 2 μεγάλα αβγά

  • 150γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

Κλείσιμο
  • 100γρ. κασέρι, τριμμένο

  • 50γρ. φρυγανιά, τριμμένη

  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • αλεύρι για το τηγάνισμα

  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σκορδοχτυπητή:

  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη

  • 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη

  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

  • 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου από βαζάκι ή σπιτική

  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 100ml γάλα φρέσκο

  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά

  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα βλίτα και τα πιέζετε με μια πιρούνα για να βυθιστούν στο νερό. Τα βράζετε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα πάρει ξανά βράση.

Τα στραγγίζετε καλά και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα «στύβετε» και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Λιώνετε τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα βλίτα και ανακατεύετε καλά με πιρούνι. Ρίχνετε την ντομάτα, τα αβγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό, εύπλαστο μίγμα.

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε ποσότητες από το μίγμα και τις πλάθετε με λαδωμένα χέρια σε μικρές κροκέτες, τις οποίες αλευρώνετε ελαφρώς.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα πλαϊνά κατά 2 εκ. σε ύψος και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

Για τη σκορδοχτυπητή: Πολτοποιείτε στο μούλτι όλα τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το γάλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.

blitokeftedes-430x575


Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studiom.com
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση


Ειδήσεις σήμερα: 

Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή - Αποφάσεις για AstraZeneca και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Ο άνθρωπος ένα βήμα πιο κοντά στην εξήγηση του Σύμπαντος - Βρέθηκε η 5η θεμελιώδης δύναμη της Φύσης

Το μήνυμα της Κατερίνας Στεφανίδη για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης