Η παραδοσιακή µπουγάτσα, αλµυρή ή γλυκιά, έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Πολλά µέρη της Ελλάδας µπορούν να υπερηφανεύονται για την καλύτερη µπουγάτσα (π.χ. Σέρρες, Θεσ/κη, Κρήτη). Εδώ µε την γλυκιά κρέµα της γεµίζουµε µήλα!
Υλικά για 5 άτομα
5 µήλα µεγάλα, κόκκινα, περίπου στο ίδιο µέγεθος, πλυµένα, στεγνά
1 ποτήρι νερό
2 κ.σ. βούτυρο
2 ξυλάκια κανέλα
χυµό από 1 πορτοκάλι
1 κλαράκι τσάι του βουνού
Κλείσιμο
150 γρ. παστέλι με μέλι, σε κοµµάτια
Για την κρέμα μπουγάτσας
1 λίτρο γάλα
250 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Παίρνουµε τα µήλα και τα καθαρίζουµε από τη φλούδα (αν θέλουµε την αφήνουµε). Με το ειδικό εργαλείο-κύλινδρο (αποπυρηνωτή) αφαιρούµε τα κουκούτσια και λίγη από την ψίχα τους. Τα βάζουµε σε ένα ταψάκι στρωµένο µε λοδόκολλα και τα ψήνουµε στο γκριλ του φούρνου για 15΄-20΄ ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα αφήνουµε να κρυώσουν.
Κρέμαμπουγάτσας: Βάζουµε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το σιµιγδάλι και τη ζάχαρη σε µέτρια φωτιά. Οταν πήξει η κρέµα, αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα το βούτυρο και τη βανίλια. Την αφήνουµε να κρυώσει αρκετά και τη µεταφέρουµε σε ένα κορνέ.
Σε πέντε πιατάκια ή πιατέλα σερβιρίσµατος βάζουµε 1 κουτ. σούπας κρέµα µπουγάτσας σαν βάση, ακουµπάµε επάνω τα µήλα και τα γεµίζουµε µε κρέµα, εναλλάσσοντας ανά διαστήµατα µε κοµµάτια από παστέλι.
Συνταγή: Ελένη Σαβιολάκη Φωτογραφία: Studio M (Λάμπρος Μέντζος / Μαρία Σταματίου) Styling: Κατερίνα Λυκουρέση Food styling: Μάκης Γεωργιάδης