Κορωνοϊός - Πέτσας: Αργή και μακρόσυρτη η επιστροφή στην κανονικότητα - Τα μέτρα στήριξης θα επαναληφθούν και Μάιο - Ιούνιο

petsas-oi-8-prwtoboulies-tis-kubernisis-gia-ta-mme_w_l-1

«Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών», είπε στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ως «αργή και μακρόσυρτη» χαρακτήρισε την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία τόνισε πως «η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές» και πρόσθεσε «δίνει χρόνο στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ να προσφέρουν τη σωστή περίθαλψη στους ασθενείς. Η ενημέρωση θα μειώσει το δημοσιονομικό αποτύπωμα της πανδημίας. Αυτό δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των ΜΜΕ και στο φιλότιμο των εργαζόμενων. Έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία για μια οργανωμένη καμπάνια. Είναι ανάγκη η ενημέρωση να γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία στο υπόλοιπο της χρονιάς λέγοντας «Δεν μπορεί κανείς για παράδειγμα να ανοίξει αύριο το σχολείο χωρίς ενημέρωση. Δεν ξέρω αν θα ανοίξει το σχολείο, αλλά δεν θα ανοίξει αν δεν υπάρξει στοχευμένη καμπάνια για τους μαθητές και τους γονείς».

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική, πρόσθεσε «Υπάρχουν κάποιοι που δεν κατανοούν αυτή την αλήθεια. Αν υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, ποια είναι η επιδίωξή τους; Να αφήσουμε τους πολίτες στην παραπληροφόρηση και στις θεωρίες συνωμοσίας; Αν δεν υπάρξει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θεριεύουν ο φόβος και η ανασφάλεια; Τι θέλουν; Βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από δημόσιο συμφέρον. Εμείς δεν επιχειρούμε να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας. Συμβάλουμε στην υγιή λειτουργία κάθε επιχείρησης. Επιχειρούμε η έξοδος από την πρωτοφανή κρίση να γίνει με τις λιγότερες απώλειες. Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός και οδηγεί τους Έλληνες την έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται σε 3 άξονες: Ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης - στήριξη του ΕΣΥ - στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Δίχτυ προστασίας 24 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί θα επαναληφθούν και το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, φθάνοντας συνολικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το πακέτο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι συνολικό πακέτο ύψους 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και τη δαπάνη εκστρατείας για την ενημέρωση των πολιτών. Ο κ. Πέτσας ανέλυσε την δεύτερη φάση ενημέρωσης των πολιτών κόστους 11 εκατ. ευρώ εξηγώντας ότι «η ενημέρωση δεν σταματά τον Απρίλιο. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί καθώς η άρση των περιορισμών δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη. Η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη αντίδραση της πολιτείας σε ανυπόστατα fake news. Θα διασφαλίσουμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν το σύνολο της οικονομίας και άρα και τις επιχειρήσεις ΜΜΕ καθώς η διαφημιστική δαπάνη έπεσε κατακόρυφα.

Απαντώντας τέλος στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «απαλλαγής» των καναλαρχών από μια δόση πληρωμής της τηλεοπτικής άδειας είπε: «υπάρχει αναβολή και όχι απαλλαγή. Αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Βασικός στόχος η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και των θέσεων εργασίας. Δεν προβλέπει απαλλαγή ή έκπτωση πληρωμής. Τονίζω ότι το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε απαλλάσσεται. Τα κανάλια θα καταβάλλουν το ποσό που θα κατανεμηθεί στις επόμενες δόσεις. Αν ένα κανάλι έχει καταβάλλει 2 δόσεις έχει υποχρέωση να δώσει το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις αντί σε 8».

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Βούτσης συμφώνησε με το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών ωστόσο είπε ότι η διαδικασία και η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει με διαφάνεια και συμμετοχή διακομματικής επιτροπής. Παράλληλα υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ προσφέρουν μονομερή και επιλεκτική ενημέρωση αποκλείοντας ή αποσιωπώντας τις θέσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι δυνατόν να μιλάτε σήμερα για έλλειψη πολυφωνίας και για επιλεκτική ενημέρωση; Εσείς; Εσείς που επιχειρούσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας και να μοιράσετε τις τηλεοπτικές άδειες με βισκοτόπια», αντέδρασε απο την ΝΔ ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος υποστηρίζοντας ότι εν μέσω κρίσης η αντιπολίτευση οφείλει να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης και όχι μικροπολιτικές κορώνες.

Διαφάνεια και κριτήρια ζήτησε και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου απο το Κίνημα Αλλαγής ενώ κάλεσε τον υπουργό να μεριμνήσει για την στήριξη και των περιφερειακών ΜΜΕ ενδεχομένως και με απαλλαγή του τιμήματος προς την digea.

Καθεστώς πλήρους διαφάνειας για κάθε κρατική προμήθεια ζήτησε και η κυρία Μαρία Κομνηνάκα απο το ΚΚΕ ενώ ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης απο την Ελληνική Λύση έθεσε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας των ΜΜΕ καθώς όπως υποστήριξε δεν προβάλλουν επαρκώς τις θέσεις του κόμματός του και συνολικά της αντιπολίτευσης.

Ζήτημα προβολής των θέσεων της ήσσονος αντιπολίτευσης απο την κρατική και ιδιωτική τηλεόραση έθεσε και η κυρία Σοφία Σακοράφα ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τις αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των ΜΜΕ.

Προπαγάνδα και χειραγώγηση βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση προκλήθηκε μετά απο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τον τρόπο που θα διατεθούν τα κονδύλια. Ωστόσο κατά την συζήτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε κυρίως να ασκήσει κριτική για την ποιότητα της ενημέρωσης των ΜΜΕ και να υποστηρίξει ότι το πακέτο στήριξης αποσκοπεί στην “αγιοποίηση” της κυβέρνησης.

«Παρακολουθούμε μια προσπάθεια αγιοποίησης του πρωθυπουργού στα όρια της καρικατούρας και απο σοβαρούς δημοσιογράφους» είπε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Ν. Βούτσης μίλησε για “ανατριχιαστική εικόνα χειραγώγησης και προβολής μόνο του κυβερνητικού αφηγήματος από τα ΜΜΕ. Θέμα δημοκρατίας η επιστροφή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία”.

Πιο “προωθημένη” εμφανίστηκε η κυρία Θεοδώρα Τζάκη που αναρωτήθηκε «μήπως σας βολεύει να είμαστε εμείς κλεισμένοι στο σπίτι με την αστυνομία απ έξω και εσείς να λαμβάνετε τέτοια μέτρα;». Η βουλευτής χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση των προμηθειών” και ισχυρίστηκε ότι “οι σκανδαλώδεις περίοδοι της ΝΔ θα ωχριούν μπροστά σε όσα γίνονται σήμερα».

Απο την άλλη πλευρά ο κ. Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) σημείωσε «έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε αυτά τα θέματα σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο και το λέω γιατί στο κοινοβούλιο της Ιταλίας φαντάζομαι είναι άλλα τα θέματα που συζητούν. Και έχουμε αυτή την πολυτέλεια γιατί λάβαμε μέτρα όπως τα σημερινά που συζητούμε».

«Μην δηλητηριάζετε το κλίμα» είπε ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Νέο πακέτο στήριξης του Τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία δεν αφορά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στήριξης του τύπου. «Επιχειρήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο να εφαρμόσουμε το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο υπήρξαν θέματα δεοντολογίας και ίσης μεταχείρισης που οδήγησαν σε ακύρωση του προγράμματος. Σύντομα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση με το νέο πλαίσιο όπου θα εφαρμόζονται δεοντολογικοί κανόνες αλλά και αναλογική κατανομή των κονδυλίων σε εφημερίδες πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας».

Αναφορικά με την επιλογή ιδιωτικής εταιρείας για την υλοποίησης της καμπάνιας κατά του κορονοϊού είπε «αν πηγαίναμε με διαγωνισμό θα καθυστερούσαμε 6-8 μήνες. Τι σημασία θα είχε μια ενημερωτική καμπάνια στο τέλος της χρονιάς; Θα θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα. Πήραμε την ευθύνη και προχωρήσαμε χωρίς κείμενες διατάξεις με διαφάνεια» και πρόσθεσε «Η εταιρεία που επιλέχθηκε είναι μεγάλη και μπορεί να αναλάβει το έργο. Δεν την κρύβουμε την εταιρεία. Η εταιρεία παίρνει προμήθεια 3%. Δεν τιμολογούνται τα ποσά στην εταιρεία αλλά στο υπουργείο Οικονομικών. Η πληρωμή θα γίνεται απο το υπουργείο Οικονομικών οπότε στο τέλος θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το ποιοι πήραν και πόσα».

Μέτρα προστασίας και στις δομές φιλοξενίας

Να σημειωθεί ότι απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Βούτσης επισήμανε προς την κυβέρνηση πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στεις δομές φιλοξενίας υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος είναι με αποσυμφόρηση των δομών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Απο την πλευρά του ο κ. Πέτσας είπε ότι «ζυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει αποσυμφόρηση. Αξιοποιούμε την πρόταση της Ευρωπαίας επιτρόπου. Ευτυχώς έχουν ανταποκριθεί τα δημοτικά συμβούλια Χίου, Μυτιλήνης και Λέσβου που αποδέχθηκαν την μετεγκατάσταση σε άλλους χώρους εντός των δήμων τους ειδικών ομάδων ηλικιωμένων και ευπαθών».

Ειδήσεις σήμερα:

Εικόνες σοκ από τη Νέα Υόρκη: Ομαδικοί τάφοι για τα θύματα του κορωνοϊού (βίντεο)

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μασκών και γαντιών

Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα μετά τα 20 κρούσματα κορωνοϊού - Συναγερμός στις αρχές

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης