Τσίπρας: Δεν θα σιωπήσει η αντιπολίτευση - Καλός επιστήμονας ο Τσιόδρας

Τσίπρας: Δεν θα σιωπήσει η αντιπολίτευση - Καλός επιστήμονας ο Τσιόδρας

Πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να περιορίσει την ύφεση στην οικονομία - Να μην επιστρέψουμε πάλι στα μνημόνια - Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για την κρίση του κορωνοϊού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σιωπούμε» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Πήρε «διακριτικές» αποστάσεις από τα στελέχη του που ασκούν κριτική στον Τσίοδρα - «Είναι καλός επιστήμονας» είπε

5060103
Διακριτικές αποστάσεις από στελέχη του κόμματος του που ασκούν κριτική στον Σωτήρη Τσίοδρα και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην κρίση του κορωνοϊού τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Αναφερόμενος μάλιστα στον στενό συνεργάτη του Θανάση Καρτερό είπε ότι πλέον δεν έχει θεσμικό ρόλο και δεν εκφράζει τις απόψεις της Κουμουνδούρου.

«Δεν πιστεύω ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας που χαρακτήρισε «καλό επιστήμονα» τον Σωτήρη Τσιόδρα και ξεκαθάρισε ότι το κόμματα του όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στηρίζουμε δεν σημαίνει βέβαια ότι σιωπούμε είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας ο οποίος έκανε εκτενείς αναφορές στις ελλείψεις του ΕΣΥ ενώ το κύριο βάρος της κριτικής του προς την κυβέρνηση αφορούσε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε για την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.




«Να μην επιτρέψουμε να κυλήσει πάλι η χώρα στα μνημόνια» είπε ο κ. Τσίπρας που ζήτησε άμεσα να διατεθούν χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμα για να περιοριστεί η ύφεση. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2010 είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αντίληψη ανοσίας αγέλης στην οικονομία.

«Δύσκολη η μάχη με τον κορωνοϊό»

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στη μάχη κατά του κορωνοϊού η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους: «Είναι μια δύσκολη μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Δεν έχει τόσο νόημα τα κόμματα να ερίζουν, όσο το να προσπαθήσουν να συμβάλουν για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Έχουμε ένα πολύ αδύναμο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ συρρικνώθηκε τα μνημονιακά χρόνια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ξεκινάμε από μία μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν σε τόσα χρόνια μέσα σε ενάμιση μήνα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά 19.500 προσλήψεις. Ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά το κρίσιμο δεν είναι να σκεφτούμε με όρους κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε»

Σχολιάζοντας διάφορες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σ. Τσιόδρα, τόνισε: «Ο κ. Πολάκης από την πρώτη ημέρα συνάντησε -δύο φορές- τον Β. Κικίλια για να τον βοηθήσει. Δεν πιστεύω ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας. Στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε. Όσον αφορά τον καλό επιστήμονα κ. Τσιόδρα, ο Θ. Καρτερός είναι δημοσιογράφος. Όσο ήταν στο θεσμικό ρόλο, δίπλα μου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε σταματήσει τη δημοσιογραφία γιατί εξέφραζε τη θέση του πρωθυπουργού. Σήμερα όμως ασκεί δημοσιογραφία και έχει ευθύνη να εκφράζει την γνώμη του, ασχέτως εάν δεν εκφράζουν την κομματική γραμμή. Δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα, αλλά θα ασκούσα εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση».

«Υπάρχουν παραλείψεις και καθυστερήσεις»

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ευχή να πετύχει η κυβέρνηση στη μάχη κατά του κορωνοϊού: «Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μάχη. Είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε το τί έχουμε πετύχει. (...) Έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με άλλες χώρες. Παραλείψεις, αδυναμίες, καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε. Έχουν περάσει 45-50 ημέρες από το πρώτο κρούσμα και είναι αδιανόητο να έχουν τα νοσοκομεία τέτοια έλλειψη σε υλικά. Θεωρώ ότι έπρεπε η βασική προτεραιότητα να ήταν ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με υλικά και θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Βεβαίως να χειροκροτούμε τους γιατρούς, αλλά πρέπει να τους στηρίξουμε. Δεν είναι επαρκής ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων. Η τρίτη μεγάλη ανάγκη είναι τα τεστ ώστε να έχουμε μια εικόνα για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να παραμείνουν σε καραντίνα. Η κυβέρνηση να φροντίσει να προμηθευτεί χιλιάδες τεστ και να πραγματοποιηθούν με κεντρική διαχείριση».

Σχολιάζοντας την ανάρτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξεκινήσει εκ νέου η αντιπαράθεση, είναι κατ αρχήν θετική στάση. Ο λογαριασμός σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση, ξεκινούσε κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Όλοι θυμόμαστε το Βάστα Γερούν. Είναι κατ αρχή θετική στάση γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ώρα για αντιπαράθεσή. Καταδικάζουμε την ανάρτηση της κ. Βουνάτσου και η καταδίκη αυτή εκφράστηκε και στα τοπικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που βλέπουμε ένα εποικοδομητικό κλίμα ανάμεσα στα κόμματα. Πρέπει όμως να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Ότι υπάρχει πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας, ότι βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αντιπολίτευσης, δεν είναι η ίδια με τη στάση της αντιπολίτευσης σε άλλα μεγάλα προβλήματα που για να είμαι δίκαιος δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο ο κορωνοϊός».

«Να μην κυλήσει η χώρα στα μνημόνια»

Στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», και υπογράμμισε πως αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα και προστατευτικά μας περιμένει μια νέα μεγάλη κρίση, μια νέα εθνική περιπέτεια, που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2008.

«Να μην επιτρέψουμε να κυλήσει πάλι η χώρα, να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά. Έχουμε μια μεγάλη παρακαταθήκη και πλεονέκτημα σαν Ελλάδα. Έχουμε το μαξιλάρι των 37 δισ. που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μια τέτοια κρίση», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη.

Απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα περίμενε κανείς να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ειδικά όταν κάνουν αυτές τις προτάσεις άνθρωποι που είχαν στα χέρια τους τις τύχες της οικονομίας και κατάφεραν πράγματα που δεν κατάφεραν οι ίδιοι. Ας κάνουμε μια συζήτηση ώστε να μας πουν σε τι διαφωνούν. Τα ταμειακά διαθέσιμα μαζί με τις εγγυοδοσίες της κ. Λαγκάρντ είναι περί τα 50 δισ., ενώ τα μέτρα που προτείνουμε εμείς είναι 26 δισ. ευρώ. Και εμείς δεν χρειάζεται να δανειστούμε – σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία- ώστε να εφαρμόσουμε αυτό το πακέτο».

Eιδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Live οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά: Κλείνουν τα διόδια - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Δείτε live- Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Κορωνοϊός - Οδηγία του ECDC: Φορέστε μάσκα για να προστατευτείτε από τους ασυμπτωματικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης