Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η πρωτοβουλία Τραμπ για ελληνοτουρκικά στο μενού των πολιτικών αρχηγών

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η πρωτοβουλία Τραμπ για ελληνοτουρκικά στο μενού των πολιτικών αρχηγών

Αύριο Παρασκευή το ραντεβού με Τσίπρα, Γεννηματά, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, τη Δευτέρα με Κουτσούμπα- Θερμός αποχαιρετισμός από Μάικλ Πενς και Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η πρωτοβουλία Τραμπ για ελληνοτουρκικά στο μενού των πολιτικών αρχηγών
Μέσα σε ένα ιδιαίτερο θερμό κλίμα, που δημιούργησαν οι έπαινοι του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον που απετέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στο διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με διττό στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, όπως είχε προαναγγείλει πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει ένα μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα όσο και για τις ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στις συναντήσεις των αρχηγών, οι οποίες ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα, την Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη και θα ολοκληρώνονται τη Δευτέρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αναμένεται να διευκρινιστούν και η βασιμότητα της φημολογίας των τελευταίων ωρών ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζει μεσολαβητική προσπάθεια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το «protothema» αν αναμένεται μια τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν κάτι που αφορά την αμερικανική κυβέρνηση. Σε νέο ερώτημα, ωστόσο, για το αν προβλήθηκε σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς προς το κ. Τραμπ η απάντηση υπήρξε μάλλον σιβυλλική: «Εμείς προβάλατε αυτά που έπρεπε να προβάλουμε».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κλείνει ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών που, ανάμεσα στα άλλα, περιλάμβανε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, καθώς και την πενταμερή του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η ενημέρωση των αρχηγών, που θα γίνει στο κτήριο της Βουλής, εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Είχε, προσθέτουν, προηγηθεί ενημέρωση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στις συναντήσεις των αρχηγών αναμένεται εξάλλου να γίνει συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο, οι βασικές πρόνοιες του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί και προβλέπουν σύστημα με κλιμακωτό μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος και κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρρνηση.

Θερμά λόγια από Πενς και Πομπέο

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είχε μία «εξαιρετική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Τραμπ κατά την οποία συζητήθηκε ολόκληρο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών. Και, ως επισφράγιση της θετικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στις συνομιλίες του Λευκού Οίκου αλλά και εν γένει στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, ήρθαν οι ιδιαίτεροι έπαινοι προς τη χώρα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που εκφράστηκαν στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη που οργάνωσαν οι κύριοι Πενς και Πομπέο εντός του State Department.

Οι δύο στενοί συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και τη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στους 300 περίπου προσκεκλημένους τη εκδήλωσης. Ο αντιπρόεδρος Πενς διαπίστωσε, όπως είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εκείνον και στον Πρόεδρο Τραμπ. «Είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
«Είστε», συνέχισε, «δύο ηγέτες που πιστεύουν πως όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθίζουν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση».

Με την ίδια θέρμη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στο τετ α τετ που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, συμπλήρωσε ότι «βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις, πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» συνέχισε. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Ως αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας».

Πολύ θετικό κλίμα στο Κογκρέσο

Στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντικές και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με σημαίνοντα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, όπως επισημαίνουν, «αποτυπώνουν αφενός την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σημασία που αποδίδει το Καπιτώλιο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και αφετέρου τη θετική συγκυρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό, όπως εξηγούν το γεγονός ότι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας -και κυρίως ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ- πρωτοστάτησαν στην προώθηση και την υπερψήφιση του East Med Act. Ενώ επισημαίνουν ότι είναι σπάνιο ένας ξένος ηγέτης να γίνεται δεκτός από τόσα πολλά μέλη της εν λόγω Επιτροπής.

Επίσης, στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι και τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, και ανέδειξε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και τη σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό χώρο προσέλκυσης αμερικανών επενδυτών σε σημαντικούς τομείς. Οι συνομιλητές του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης