Βουλευτής ΝΔ στον ΘΕΜΑ 104,6: Οι εταίροι στις Βρυξέλλες δέχτηκαν τις προτάσεις του Πρωθυπουργού λέξη προς λέξη

Βουλευτής ΝΔ στον ΘΕΜΑ 104,6: Οι εταίροι στις Βρυξέλλες δέχτηκαν τις προτάσεις του Πρωθυπουργού λέξη προς λέξη

Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα μεγάλο διπλωματικό τείχος και τα περιθώρια διπλωματικών του κινήσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένα, εξηγεί ο  Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα

tasos_ar
Η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες, γιατί μετά από πολύ προσπάθεια δέχθηκαν οι εταίροι τις προτάσεις του Πρωθυπουργού λέξη προς λέξη, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και στους δημοσιογράφους Ηλία Σιακαντάρη και Ελένη Στεργίου ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα.

Όπως τόνισε, «η Η Ε.Ε ως οργανισμός είναι τελευταία δυσκίνητος «Ως Ευρώπη έχουμε αποτύχει σε πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα, να αποκτήσουμε μία ενιαία φωνή, και αυτό είναι εγγενές δομικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο συνολικά. Είναι μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να διατυπωθούν γραπτώς κυρίως ομοφώνως φράσεις που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αφήνουν ανοικτή την πόρτα για επέκταση των κυρώσεων και στην περίπτωση της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης. Υπάρχει ανανέωση των συμπερασμάτων από τα προηγούμενα ευρωπαϊκά συμβούλια που είχαν αποφασίσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που ανοίγουν το δρόμο να επιβληθούν κυρώσεις και τιμωρίες εφόσον η Τουρκία και η Λιβύη ενεργοποιήσουν τη συμφωνία αυτή».

«Η Λιβύη αποτελεί μαλακό υπογάστριο κυρίως της Ιταλίας και λιγότερο της Γαλλίας. Οι χώρες αυτές δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μία τρίτη δύναμη, η Τουρκία, πόσο μάλλον τώρα που είναι και αναθεωρητική, θα επιχειρήσει να κάνει παρέμβαση τόσο μακριά. Άρα, ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα μεγάλο διπλωματικό τείχος που κατορθώσαμε εμείς να οικοδομηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τα περιθώρια διπλωματικών του κινήσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένα.

Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι είναι μονόδρομος να διατηρεί καλές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους με την Ε.Ε.. Ειδικά στο θέμα Τουρκίας και Λιβύης έχουν καταδικάσει τη συμφωνία αυτή όλοι οι δρώντες, όλες οι χώρες στην περιοχή διαφωνούν με την αναθεωρητική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν. Είδαμε για πρώτη φορά μία ομοβροντία αντιδράσεων από χώρες της ανατολικής Μεσογείου.






Κλείσιμο
Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου:

Η Τουρκία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, που ταυτόχρονα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μία χώρα που είναι φάρος σταθερότητας. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα είναι πάροχος ασφάλειας στην περιοχή. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Κύπρος. Ξέρει μέχρι που φτάνουν τα όριά του. Του έχουμε στείλει σαφές μήνυμα ότι έχουμε κόκκινες γραμμές τις οποίες οφείλει να σεβαστεί και έχουμε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συζητάμε κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να τα παραβιάσει με τρόπο κατάφωρο.. Από εκεί και πέρα, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κινηθεί εύκολα εναντίον της περιοχής διότι μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι περιμένει να καθίσει ο κουρνιαχτός, να καθίσει η σκόνη, να δει τις αντιδράσεις και να ζυγίσει πως θα φερθούν οι υπόλοιποι παίκτες πριν αποφασίσει την επόμενή του κίνηση. Από εκεί και πέρα, αν αποφασίσει να το κάνει, να είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα σταθεί απέναντί του. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα τετελεσμένο.

Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει την επιτυχημένη επιχείρηση διεθνοποίησης του ζητήματος και ταυτόχρονα de facto ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Στις 7 Ιανουαρίου, στη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα στις δύο χώρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης