Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας πρωθυπουργού: Άκυρη και παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας πρωθυπουργού: Άκυρη και παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος είπε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος  στο ΘΕΜΑ 104,6 - Χαρακτήρισε επιθετική ενέργεια την «παράκαμψη» της Κρήτης από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

erdogan-mits
«Το κλίμα δεν ήταν κακό, δεν ήταν κλίμα αντιπαλότητας» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, οι τοποθετήσεις γίνονταν από τους δύο ηγέτες.

Σε μια συνάντηση αυτού του επιπέδου «έχει αυτά που ειπώνονται ρητά αυτά που είναι υπορρήτα και το κλίμα» σημείωσε αρχικά ο κ. Διακόπουλος.

«Στα ρητά μπορέσαμε να τους θέσουμε τα προβλήματα που έχουν δηιουργηθεί σε σχέση με όσα είχαν συζητηθεί στη Νέα Υόρκη. Είπαμε ότι δεν ακολουθήθηκαν ορισμένα πράγματα αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν. Στο υπόρρητο η τουρκική πλευρά αφήνει περιθώρια συνεννόησης» είπε ο κ. Διακόπουλος.

«Διατηρούμε διαύλους ανοιχτούς, μιλάμε, συνεχίζουμε τα ΜΟΕ αλλά η Τουρκία θέλει οι όποιες λύσεις ή όποιες διευθετήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την τουρκικά πλευρά που κατ' αυτούς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Διακόπουλος είπε ότι οι Τούρκοι «στις τρεις λέξεις που χρησιμοποιούν οι δύο είναι διεθνές δίκαιο το οποίο επικαλούνται ασαφώς».

Όπως διευκρίνισε η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή είναι «άκυρη, κενού περιεχομένου και δεν έχει καμία νομική ισχύ».

Κλείσιμο
Ωστόσο χαρακτήρισε «πολύ επιθετική ενέργεια» την παράκαμψη της Κρήτης που προκύπτει από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση και αφού διευκρίνισε ότι «δεν είναι εύκολο σε ένα θέμα τόσο πολύπλοκο να απαντήσει κανείς με μια λέξη» ο κ. Διακόπουλος απάντησε «όχι δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πλην όμως είναι καλό να συνεχίσουν να υπάρχουν διαυλοι επικοινωνίας».

Μιλώντας για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ότι αυτοί ήθελαν τη συνέχισή τους ενώ εξηγώντας περαιτέρω τι προσδοκίες υπάρχουν από τα ΜΟΕ είπε ότι «είναι τεχνικά και σε επίπεδο υπ. Άμυνας και δεν έχουν άλλη έννοια σε μια επιβαρυμένη κατάσταση με όλες τις περιπλοκές που υπάρχουν από το να διατηρείς μια τεχνική συζήτηση ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση ή εκτροπή ή άλλη εξέλιξη».

Συνεχίζοντας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σχολίασε ότι «οι πολύ βαριές ανακοινώσεις δίνουν εύκολη δημοφιλία» συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «έχει πολύ δρόμο ακόμα».

«Ανησυχώ γιατί είναι δουλειά μου να ανησυχώ όπως σε κάθε περίπτωση που έχει επίπτωση στα δικά μας συμφέροντα» πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος

Μιλώντας, τέλος, για τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση την χαρακτήρισε «ενεργητική» τονίζοντας ότι «είναι μάλιστα αυτή η πολιτική, οι τριμερείς μας σχέσεις, οι επαφές διεθνείς, η εν γένει ελληνική στάση που τους έχει θορυβήσει (σ.σ. τους Τούρκους) και κάνουν αυτές τις κινήσεις».

«Όταν έχεις τόσες χώρες που σε στηρίζουν είναι επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε αναφερόμενος στις αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης