«Σύννεφα» στα ελληνοτουρκικά - Συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για στρατιωτικά ΜΟΕ

erdogan-mitsotakis4-12_

«Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προέβλεψε ότι οι σημερινές «δυσκολίες» θα συνεχίσουν να υπάρχουν - Οι Τούρκοι προανήγγειλαν έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης μετά την επικύρωση του μνημονίου από τα δύο κοινοβούλια

Σε μία «ανοιχτή συζήτηση» όπου «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» και τελικά διαπιστώθηκε ότι «δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» εξελίχθηκαν οι υψηλόβαθμες ελληνοτουρκικές συνομιλίες υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που παραπέμπουν περισσότερο σε παράλληλους μονολόγους.

Τα τελευταία χρόνια και μέχρι πριν από λίγο καιρό Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούσαν να ενταφιάσουν τα διμερή προβλήματα και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους αναζητώντας συνεργασίες στον οικονομικό τομέα, το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ παράλληλα συζητούσαν στο διπλωματικό πεδίο αναζητώντας τρόπους για να οριοθετήσουν την μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα. Η σημερινή πραγματικότητα απέχει από τις προσπάθειες που καταβάλλονταν όταν κορυφαίοι υπουργοί από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση συνεδρίαζαν από κοινού στο πλαίσιο των λεγόμενων συμβουλίων στρατηγικής συνεργασίας. Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και κυρίως οι απειλητικές κινήσεις της Άγκυρας με τις οποίες οι Τούρκοι επιχειρούν να καρπωθούν μεγάλο τμήμα από τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που η Ελλάδα θεωρούσε ότι της ανήκουν και θα μπορούσε να αξιοποιήσει εκμεταλλευόμενη τον υποθαλάσσιο πλούτο, διαμόρφωσαν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που παραπέμπει ευθέως σε κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το μάξιμουμ των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν επικεφαλής αντιπροσωπειών στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσοσογλου, οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ και επίσης οι Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού), Αλέξανδρος Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφαλείας) και Δημήτρης Τσιόδρας (διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού) μαζί με τους Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Μπιναλί Γιλντιρίμ είχαν κρίσιμες συνομιλίες διάρκειας μιάμισης ώρας όπου «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» κατά την άποψη που εξέφρασε μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού


Στις συνομιλίες «δεν υπήρχε πολεμική ατμόσφαιρα» κατά την άποψη ενός εκ των συμμετεχόντων, ούτε και παρήχθησαν ουσιαστικά αποτελέσματα. «Αλλά η συζήτηση είναι πάντοτε καλύτερη από τις ανακοινώσεις» σχολίασε διπλωματικός παράγοντας αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας που φέρνουν την Αθήνα προ τετελεσμένων, όπως η συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αγνοεί την Ελλάδα και διαγράφει την επήρεια ολόκληρης της Κρήτης, η ανακοίνωση των τουρκικών θέσεων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας τους στην ανατολική Μεσόγειο που επικάθεται σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά», όπως το Καστελόριζο, έχουν μόνο χωρική θάλασσα 6 ναυτικών μιλίων και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της Ελλάδας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των λοιπών θαλασσίων ζωνών.

Συμφωνία για στρατιωτικά ΜΟΕ

Αφού οι συνομιλίες της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσαν το χάσμα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, τι παρήγαγε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», μια συζήτηση που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με σκοπό την επανενεργοποίηση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ και την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν προδιαγεγραμμένο, αυτό που έγινε ήταν περισσότερο μια σκληρή συζήτηση παρά μια εκτόνωση της έντασης» είπε στο protothema διπλωματικός παράγοντας με εμπειρία πολλών ετών στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Ο παράγοντας Τραμπ και η στήριξη της Ελλάδας από State Department, Κομισιόν, Γαλλία και Ισραήλ

Πριν γευματίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη 7 Ευρωπαίους ηγέτες που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε κατ' ιδίαν -και χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων- τον Ταγίπ Ερντογάν. Τι συζήτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσει προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, την ώρα που η αμερικανική γραφειοκρατία δεν βλέπει με καλό μάτι τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το State Department χαρακτήρισε επισήμως «προκλητική» και «μη χρήσιμη» την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων πήραν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το Ισραήλ και η Κομισιόν.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μακρόν εκφράζοντας την στήριξη του για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια να παραβιαστούν τα ελληνικά δικαιώματα.

Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν με την Λιβύη

Πριν την έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στο Λονδίνο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έριξε λάδι στη φωτιά προαναγγέλλοντας την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η ελληνική πλευρά ζήτησε να λάβει γνώση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβυής «αλλά δεν κατέστη δυνατό να γίνει ενημέρωση». Σύμφωνα με τον ίδιο «διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό καθώς εφόσον περάσει από την τουρκική βουλή θα δοθεί στη δημοσιότητα».

«Χαριτολογώντας ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσατε να το πάρετε από τον πρέσβη αλλά τον απομακρύνετε» πρόσθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας στον ΑΝΤ1 ήταν η ελληνική πλευρά που έβαλε στο τραπέζι το προσφυγικό ζητώντας από την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι έχει να κερδίσει εάν συνεργαζόμενη με την Ελλάδα προσπαθήσει να πείσει την Ευρώπη να κάνει αυτό που πρέπει και να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, επίσης, στον Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα» καθώς υπάρχει αύξηση των ροών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, ακόμα, αλλαγή «προς το αυστηρότερο ως προς τον έλεγχο των συνόρων ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα που είναι πιο εφικτίο να είνα διαχερίσιμο».

«Δεν έφυγα από τη συνάντηση με την αίσθηση ότι είχα ανθρώπους που είχαν να πουν αυτό που ήθελαν και αποχώρησαν χωρίς να δοθεί η εντύπωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης» είπε για το κλίμα της συνάντησης προσθέτοντας ότι «ο κ. Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι λες και είμαστε εμείς που ανεβάζουμε τους τόνους».

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα» υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να μας προβληματίζει αλλά οχι να μας φοβίζει».

Ν. Παναγιωτόπουλος 5/12/2019

ΣΧΟΛΙΑ (50)

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΝΟΣ ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ??. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ.. Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ,ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ?? ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ???

ΜΙΚ

Όταν ένα κράτος μη-μέλος του ΝΑΤΟ (Λιβύη) βασιζόμενο στη στρατιωτική ισχύ ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ (Τουρκία) διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ (Ελλάδα), αυτό θεωρείται διαμάχη μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ή όχι;

Τρολ

Κυριάκος & Δένδιας προς φωτογράφο .... " Κοιτάω το πουλάκι ? "

Αλέξης Κατσαπλιάς

Εμείς το είδαμε προ πενταμήνιου....το κατευχαριστηθήκσμε και θα το βλέπουμε πολύ καιρό ακόμη!

Τρολ

Με τον Τσίπρα δεν χάσαμε ούτε χιλιοστό γης !!! Οποίος ποντάρει το ίδιο και για τον Μητσοτάκη ας δώσει παρών !!! κανείς ...

Ρενα

Τι λες βρε καημένε! Βαφτίσαμε τους σλάβους Μακεδόνες και εμείς κρατήσαμε μόνο το Μ!!!!! Όταν βλέπει ο σουλτάνος ότι μία χούφτα σλάβοι σε γλεντάνε , ε θα σου πάρει και τα βρακιά!!!!

@ΑΝΤΙΣ

Με τον Τσιπρα πηρε ''αερα'' ο Ερτογαν και δυναμωσαν τα φτερα του και οι σημερινες μαξιμαλιστικες διεκδικησεις του Τουρκου ειναι απορροια της τσιπραιικης ενδοτικης πολιτικης,Και πολεμος να γινει,θα φταιει εκτος απο τον Τουρκο, και οι προηγουμενοι κυβερνωντες, που τον χαιδευαν,ανοιξαν τα συνορα και του ''εστρωσαν το δρομο''!

Αντικειμενικός ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο Μητσοτάκης κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί και είναι ευτυχία που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Και το λέω εγώ που είμαι αριστερός και δεν τα πάω καλά με την οικογένεια.

γγ

επιδοματακια ,συνταξουλες και χαβαλε...πρωθυπουργος για αυτια ειναι ο κουλης...οχι οτι δινει παραπανω απο τσιπρα, απλως ακομα τον υποστηριζουν τα ΜΜΕ , που σε 2 χρονια θα του κανουν πολεμο αν συμφωνησουν οι καναλαρχες με τσιπρα ξανα

Κρητικός

Εσχάτη προδοσία Κούλη; Θα σε βλέπει ο επίτιμος από εκεί ψηλά και θα σε καμαρώνει,τον πήγες σε άλλο επίπεδο τον όρο προδοσία,τον ξεπέρασες τον γέρο..

Πρεζέμπορε κρητικέ...

...ασχολήσου με τα χασίσια σου εσύ και άσε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της.

Γιάννης

Είδαμε τι ψήφισε η Κρήτη στις εκλογές όμως. Φαντάσου να στέλναμε το χαιβάνι σας να κάνει διαπραγματεύσεις όπως στις Πρέσπες. Πίσω στην σπηλιά σου.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τη Γερμανία και την Ιαπωνία

που είχαν προκαλέσει τρομακτικές αιματοχυσίες κατά τον 20ό αιώνα, για την Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ μία «Νυρεμβέργη» που να την καταδικάσει για τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες που διέπραξε. Αυτό είχε ως συνέπεια όχι μόνο να μην συνετιστεί αλλά να αποθρασυνθεί και να φτάσει στο σημερινό σημείο να εισβάλει σε γειτονικά κράτη όποτε γουστάρει, χωρίς καμία απόφαση του ΟΗΕ, παριστάνοντας τον νταή της περιοχής. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι απέναντί μας υπάρχει μία χώρα που έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων χωρίς να τιμωρηθεί ποτέ, και αυτό της έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Είναι δηλαδή σαν να συνορεύουμε με μία Γερμανία που κυβερνάται ακόμα από ναζιστικό καθεστώς το οποίο μέχρι τώρα την έχει «βγάλει καθαρή» παρά τα όσα έχει διαπράξει. Όσο παραμένουμε παθητικοί και απολύτως προβλέψιμοι, οι τουρκικές προκλήσεις θα κλιμακώνονται σε σημείο που να μας αφαιρέσουν τελικά μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Έχουμε δοκιμάσει επί δεκαετίες όλους τους άλλους τρόπους ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας (επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο, προσφυγή σε συμμάχους και εταίρους κ.λπ) αλλά δεν έχει αποδώσει τίποτα από όλα αυτά. Δεν πρέπει σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να συρθούμε σε συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ με τους Τούρκους διότι οι οικονομικοί πόροι που θα χαρίσουμε στον εχθρό μας θα στραφούν στο μέλλον εναντίον μας και θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα Άλωση. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί και να ηρεμήσει, όσα δισεκατομμύρια κι αν της χαρίσουμε. Θα εκλάβει την υποχωρητικότητά μας ως αδυναμία, και αμέσως μόλις πάρει αυτά που θα της δώσουμε θα απαιτήσει και άλλα. Ας το χωνέψουμε ότι με τον Τούρκο δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμένη συνύπαρξη και συνεννόηση. Επομένως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι τα όπλα δεν τα έχουμε μόνο για τις παρελάσεις, αλλά για να «πείθουμε» αυτούς που δεν παίρνουν από λόγια και που δεν πιάνονται φίλοι. Αλλά φυσικά δεν τρέφω καμία αυταπάτη ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι δυνατόν ποτέ να υιοθετήσει μία τέτοια δραστική λύση η οποία θα κόψει άπαξ δια παντός τον «γόρδιο δεσμό» της εξωφρενικής τουρκικής προκλητικότητας... (Απόσπασμα από χθεσινό post του Stirlitz που είχε 81 ψήφους με 7 μονά αστέρια, 3 διπλά, 1 τριπλό, 2 τετραπλά και 68 πενταπλά αστέρια, δηλαδή έτυχε αποδοχής 86% ).

ΜΟΕ ? Ποια εμπιστοσυνη?

Οταν τοσα χρονια μας απειλουσαν να μην κυρηξουμε Αοζ στο Αιγαιο χωρις να τα βρουμε μαζι τους,και αυτο το εκαναν γισ.να μας υπερφαλαγγισουν υπογραφοντας με Λιβυη.Και μοε για αποφυγη θερμου επεισοδιου?Δηλαδη θα ερθουν για γεωτρησεις κσι εμεις θα κανουμε μυνητηριες αναφορες στον ΟΗΕ ?

Χάρης

Βαθμιαία και κλιμακωτά σερβίρουν στον Ελληνικό λαό την κατάσταση της συνεκμετάλλευσης που θα πρέπει να αποδεχτεί. Καθημερινά μας παρουσιάζουν δημοσιεύματα φόβου με τον μεγάλο "Σουλτάνο", τομεγάλο Τουρκικό στρατό και τις επιθετικές κινήσεις τους κινήσεις. Παράλληλα ξεφουσκώνουν την ανησυχία και διασκεδάζουν αντιδράσεις με παρόμοιες θεατρικές παραστάσεις σαν την χτεσινή, και τα "μονόπρακτα" δηλώσεων Παυλόπουλου, υπουργών κ.λ.π. Το πρώτο βήμα έγινε και στον Ελληνικό χώρο με τις δώσεις και θα έρθουν και τα επόμενα με την παρουσία τους όπως στην Κύπρο. Η ελληνική πολιτεία θα συνεργαστεί διαχειριζόμενη την καθοδήγηση του ελληνικού λαού προς τα σσυμφωνιθεντα τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerapetritis_3

«Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας

1