Δένδιας: Περιμένουμε την πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δένδιας: Περιμένουμε την πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Αλβανία να «επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας για τον αυτοπροσδιορισμό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία»

dendias-ne1
Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά τις εξελίξεις για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. και τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι «παγώνει» το σχετικό διακρατικό κείμενο.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να υποστηριχθεί η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η χώρας μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας αλλά περιμένει από τις χώρες αυτές απτά δείγματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα» ανέφερε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε «για την Βόρεια Μακεδονία για μας το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που υφίστανται στη Συμφωνία όμως έχουμε πει ξεκάθαρα και προεκλογικά κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μετά τη θέση της σε ισχύ η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει κι αυτό κάνει ως κυβέρνηση». Παράλληλα υπογράμμισε για την υπόθεση της Αλβανίας πως οφείλει να «επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας για τον αυτοπροσδιορισμό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία»

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο λέγοντας πως «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ευρύτερη στάση της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτονόητο ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σε απόλυτη συνεργασία και προσπάθεια συνεννόησης με τους ευρωπαίους εταίρους».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και «η επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Στηρίζουμε την πρόταση Γκουτέρες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η δική μας άποψη προκρίνει τριμερές σχήμα αρχικά και μετά 5μερές στην συνέχεια. Είμαστε σε διαρκή και πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία» είπε για να προσθέσει «σήμερα είναι και πάλι εδώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εγώ έχω πάει δύο φορές στην Κύπρο και ο κ. Χριστοδουλίδης έχει έρθει τρεις φορές εδώ».

Κλείσιμο
«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί» τόνισε.

Από την πλευρά της ΚΟ της ΝΔ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Σκόπια για να σχολιάσει: «Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό, κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης