Ψήφος αποδήμων: Συμφωνία στη Διακομματική

dikomm

Θεοδωρικάκος: Βρέθηκαν οι 200 βουλευτές, ελπίζω να είναι το νομοσχέδιο αυτό, το πρώτο που θα ψηφίσουν και οι 300 - Οι τέσσερις όροι, που αποτέλεσαν βάση για τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων - Δεν θα υπάρξει επιστολική ψήφος - Σε 15 αυξάνονται οι βουλευτές του Επικρατείας

Συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού - "Λευκός καπνός" στη διακομματική

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχουν βρεθεί οι 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν και οι 300 ψήφοι, «φωτογραφίζοντας» στην ουσία τον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν το σχέδιο νόμου έρθει στο Κοινοβούλιο.

Όπως είπε «on camera» ο υπουργός Εσωτερικών,  βάση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, αποτελούν τέσσερα σημεία:

- Η ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, που ψηφίζουν εντός της χώρας.

- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, θα αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας των κομμάτων και σε αυτό θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.

- Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση «υποχώρησε» στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, ικανοποιώντας έναν από τους όρους που είχε θέσει το ΚΚΕ, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «βήμα πίσω» αυτό είχε άλλωστε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του σθυνέντευξη στον ΑΝΤ1.

- Προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου, είναι από τα τελευταία 35 χρόνια, να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Θεοδωρικάκου

Τ. Θεοδωρικάκος: Καλησπέρα σας. Ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα Κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι καλώ το σύνολο όλων των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν για να δουν οι Έλληνες –επιτέλους- ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η βάση είναι η εξής: Πρώτον, ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κι εκείνοι για την Κυβέρνηση και για τους πολιτικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος του οποίου επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στον αριθμό 15, ώστε τα Κόμματα -εφόσον επιθυμούν- να περιλαμβάνουν στους βουλευτές Επικρατείας προσωπικότητες, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες. Τα σημεία αυτά είναι οι Πρεσβείες, τα Προξενεία μας και άλλοι τόποι συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ακανθώδες θέμα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι Έλληνες που θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

- Ερώτηση: Συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τ. Θεοδωρικάκος: Για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σας μιλήσει ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνω ότι η αίσθηση που έχω είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα Κόμματα. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.

- Ερώτηση: Θα είναι διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων;

Τ. Θεοδωρικάκος: Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους. Να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας.

- Ερώτηση: Θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση κ. Υπουργέ;

T. Θεοδωρικάκος: Θα υπάρξει παρέμβαση, συνταγματική αναθεώρηση, γύρω από αυτό το θέμα έχει ήδη επιληφθεί και θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (80)

φωτης πραμαντα

Ελλαδα χωρα του παραλογου ,δεν υπηρξε ποτε κρατος παρα μονο εθνος ..οι Ελληνες του εξωτερικου να μην περιμενουμε σωστη διαχειρηση του θεματος αυτου .το μπαχαλο ταιριαζει στους γηγενεις ελλαδιστανους τους κωλογλυφτες των οψιμων μπλε,πρασινων και ροζ πολιτικαντηδων ..το γκοβερνο καλα κρατει ..η ψηφος του Ελληνα του εξωτερικου ειναι ανιδιοτελης ,διοτι δεν περιμενουμε ρουσφετια απο κανεναν αχρηστο ...η εκτροφη των αχρηστων γινεται εντος της ρημαγμενης πατριδας ...το συναλλαγμα το θελετε, τον ενφια επισης ,την στρατιωτικη θητεια επισης και στο γιο του φιλου μου που ηρθε απο αυστραλια να υπηρετησει στο στρατο του ειπανε και 6 χιλ. ευρω προστιμο . ρε ουστ κοπροσκυλα ολοι σας ..

Kostakis

Τι κρίμα όμως πού δεν θα μπορέσετε να κάνετε νοθεία ηδη το μέρα 25 αλαξε θέση το ΚΚΕ θα ρίξει παρόν οπότε το ενδεχόμενο αλλιωσεης τού αποτελέσματος φεύγει μακριά.

Κομματοκοπρόσκυλα δεν έχουν συνείδηση

Ύπουλοι, κουτσόβλαχοι, κομματοκοπρόσκυλα. Ακόμα δεν ξέρετε να εφαρμόσετε ορθά το Σύνταγμα, π.χ. Άρθρο 25, Αρχή της αναλογικότητας και θα μου κόψετε την ψήφο; . Δηλαδή, εγώ που διαμένω πάνω από 35 στο εξωτερικό, αλλά έρχομαι 2 μήνες το καλοκαίρι, ένα μήνα τα Χριστούγεννα και έναν ακόμη το Πάσχα, αθροιστικά 9 χρόνια εντός του βρώμικου ορίου των 35 ετών, δεν θα έχω δικαίωμα άσκησης του δημοκρατικού μου καθήκοντος; Τρελαθήκατε; Εγώ που με το επάγγελμά μου προβάλω τον τόπο μου, την μητέρα πατρίδα, περισσότερο από όλους εσάς τα αδέσποτα , ανήθικα κομματοκοπρόσκυλα που κατασπάραξαν την ωραιότερη χώρα του κόσμου και που εξ αιτία σας εκπατρίσθηκα, θα μου στερήσετε τα αναφαίρετα δικαιώματά μου; Τι σας ενδιαφέρει αν κατεξευτελιστείτε/γελοιωποιηθήτε ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων; Κομματοκοπρόσκυλα δεν έχουν συνείδηση.

Συμφωνώ

και επαυξάνω...!

.

Πρώτα βάλανε τους Σοβιετικούς να ψηφίζουν, μετά τα 17χρονα και τώρα τους απόδημους. Επόμενοι οι λαθρομετανάστες.

Ξενιτεμένος

Έτσι που τα κάνατε ...

βάθος χρόνου και προοπτική λύνουν τις απορίες

όποιος θέλει ας πάρει αυτό το νόμο και ας τον μετρήσει σε βάθος 10 - 15 ετών. Ποιοί απόδημοι έχουν δικαίωμα ψήφου; ΜΟΝΟ οι 600 χιλιάδες που έφυγαν. Ίσα ίσα πιάνει μερικούς σας εμένα. Συγκεκριμένα χάνω το δικαίωμα ψήφου το 2023 που κλείνω 30 χρόναι στο εξωτερικό. Αυτά περί Ελληνικής "Δημοκρατίας". δεν τρέχει ... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά

άρες, μάρες, κουκουνάρες

Φέτος συμπλήρωσα 40 χρόνια στο εξωτερικό, κάθε χρόνο έρχομαι τουλάχιστον 2-3 φορές στην Ελλάδα και μένω για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ... Τι λέτε μωρέ; Γιατί μας αποκλείετε; Καιρός να κάνω αίτηση για πολιτογράφηση στη χώρα που κατοικώ και να κάψω το ελληνικό μου διαβατήριο, την ταυτότητα, να μην ξαναπληρώσω ΕΝΦΙΑ, να κλείσω την οικογενειακή μου μερίδα και ψάξτε να με βρείτε ...

Και δεν τα κόβεις όλα;

Κι εγώ κάνω ταξίδια σε 10 χώρες από 3 εβδομάδες στην καθεμία. Πρέπει να ψηφίζω κιόλας σε αυτές τις χώρες;

Ο

40 χρόνια, ε? Καλά, σύνταξη δεν έβγαλες ακόμη? Κομπόδεμα δεν έφτιαξες? Τι στο καλό πήγες να κάνεις εκεί τόσα χρόνια? Προφανώς δεν ενδιαφέρεσαι να επιστρέψεις και δικαίωμά σου, αλλιώς θα είχες ήδη επιστρέψει. Αλλά τότε γιατί θέλεις να ψηφίζεις στην Ελλάδα? Τι βίτσιο είναι αυτό?

Και τι μας το λες ;

Κάψτο, δεν θα κλάψω .....

Την έχουνε δει ότι είναι κάτι άλλο ανώτερο, εξελιγμένο ...και θέλουν να πατρονάρουν τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .... Για τέτοιο βίτσιο μιλάμε ......

Giorgos

Δυστυχώς πολύ λίγο το αποτελεσμα και προιον ασχημου συμβιβασμου. Τώρα, μένει να δούμε και την διαδικασία εγγραφής, άν ειναι σαν αυτην των Ευρωεκλογών (εχω ψηφισει δις σε προξενείο) καλά κρασιά, θα πηγαίνω να ψηφίσω μόνο αν το θεωρήσω αναγκη και σε εξαίρετες περιπτώσεις. Κατώτερη των προσδοκιών μας.

Δώστε ψήφο στους απόδημους τώρα !

Είναι οι πιο Έλληνες γιατί απομακρυνόμενοι από την πατρίδα , καθαρίζουν ! Ξεβρωμίζουν από την κοπριά των Κολέτηδων και ξαναγίνονται Έλληνες και όχι μαϊμούνια !

Δεν κατάλαβες,

το ζήτημα δεν είναι να τους δώσουν αλλά πως να τους την πάρουν.

Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό που ισχυρίζεσαι.

Αστήριχτο, είναι καθαρά προσωπική σου αίσθηση ...

Alexia

Συνεχίζουν την καταστροφική μεταναστευτικη πολιτική του Σύριζα....Αυτή είναι η είδηση. Κυριάκο νομίζεις ότι θα σε ξαναψηφίσει ο λαός, όταν γεμίζεις τη χώρα λαθρο? Αίσχος....τώρα μπαίνουν από παντού....

Κόλλησε η βελόνα

Σχόλιο απόλυτα σχετικό με το άρθρο! Σίγουρα δεν είσαι ρομπότ???

Δυνατότητα ψήφου

μόνο σε όσους πολίτες έχουν άμεση βιωματική σχέση με τη χώρα. Όσοι κατοικούν εκτός χώρας πέρα από το φορολογικό δεν τους αφορά άμεσα το αποτελέσματα των εκλογών στο βίο τους.

Εγώ λεω, μόλις έρθουν

να τους περιμένουν κομάντος στο αεροδρόμιο πίσω από μια κουρτίνα στις αφίξεις και να τους παίρνουν το διαβατήριο και τα λεφτά και αν έχουν και χρυσό δόντι. Και εντός δεκαπενθήμερου να τους αφαιρούν την υπηκοότητα και να την δίνουν σε έναν λαθρο και να τους μαστιγώνουν στη Σύνταγμα.

@

Το δικαίωμα ψήφου σε κάθε πολίτη είναι Αρχή αγορίνα μου δεν είναι λαιμός να πάρουμε όσο χρειαζόμαστε. Το Σύνταγμα καθορίζει ποιός έχει δικαίωμα ψήφου, ούτε εσύ ούτε οι συριζαίοι με τις γραβάτες που μπλέξαμε. Άνοιξε τα στραβά σου να το διαβάσεις δε μιλάει πουθενά για "βιωματικές εμπειρίες". Και παλιότερα που δεν υπήρχε ψήφος επικαλούνταν τεχνικούς λόγους όχι έλλειψη βιωμάτων. Αν θές βιωματικές εμπειρίες να πάε στο Alcatraz με τις βουλγάρες να τις βιώσεις. Για μέχρι εκεί είσαι

Ε τότε ας μην πηγαίνουμε στρατό

Δηλαδή τόσες διαδηλώσεις για το Μακεδονικό,προσπάθεια να ενημερώνουμε τους "ξένους",συνάλλαγμα μέχρι να μπείτε στο ευρώ και πολλά άλλα δεν μετρούν;Ευτυχώς δεν δήλωσα τα παιδιά μου στο προξενείο οπότε έρχονται για τα μπάνια τους άν θέλουν χωρίς μπλεξίματα..Για μακάκες μας περνάτε αλλά να είμαστε σαν δορυφόροι του "Εθνικού κέντρου"..Καί τώρα θά χρησιμοιήσετε "Ελληνόμετρο" για το πόσο συνδεόμαστε με την Ελλάδα..Καλά νάστε

@@

Άλλο το δικαίωμα άλλο η δυνατότητα μην τα συγχέεις σκόπιμα ............

@@ Α και πούσε κοπελιά ...

Το ότι δεν γράφει πουθενά για βιωματική σχέση και όχι εμπειρίες όπως κοροϊδευτικά παραποιείς .... δεν μου λέει απολύτως τίποτα, να αλλάξει να το γράφει.

@ @@ Α και πούσε κοπελιά

τρομπάκο, ναι να το γράψει δε διαφωνώ. Να λέει ποιοί έλληνες ψηφίζουν και ποιοί όχι, κανένα θέμα. Θα βγεί και ποιοί πάνε φαντάροι και ποιοί θα πληρώνουν φόρους. Ας το γράψουν αν τολμάνε τα ερπετά εγώ μέσα είμαι

καπα

κι αν πληρωνει ξενοδοχείο και κοιμάται όρθιος σαν και σενα αυτό θεωρειται "βιωματική σχέση"; Γιατί μονο κοιμισμένοι ή ηλίθιοι θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες καταστροφες στη χώρα. Εκτός κι αν το κάνουν επίτηδες λόγω βιωματικού dna. Δημοκρατία αλά νεοελληνικά. Το νομοσχέδιο παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας διακρισεις και οι μηνύσεις θα πέσουν βροχή. Ο Καναδάς αφαίρεσε ήδη τον περιορισμο των 30 ετων μακριά απο τη χώρα και οι υπήκοοι ψηφίζουν με επιστολικη ψήφο όπου και να βρίσκονται. Τα ιδια έκανε η ΝΔ και πριν 10 χρόνια με την Μπακογιάννη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης