Εμπλοκή για την ψήφο των αποδήμων: «Σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα η συμφωνία

4929856

Το τεχνικό ζήτημα αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα - Οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα - Η Διακομματική θα αναζητήσει λύση σε νέα συνεδρίαση 

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η αναμενόμενη συμφωνία «σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το κριτήριο αυτό είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.

Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.

«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρφίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης αφού ανέφερε ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε πως «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλείδες - φράχτες».

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

stp

Θυμάμαι τις συνελεύσεις ως φοιτητής και μετέπειτα στον εργασιακό τομέα. Ο ι αριστεροί είναι μανούλες στο να εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να μην ψηφίζουν, να διαλύουν συνελεύσεις, να τραμπουκίζουν. Ο Κοτζιάς τα ξέρει αυτά πολύ καλά, όπως και ο καταληψίας που αποφάσιζε μόνος του ή επέβαλε τις καταλήψεις στα σχολεία. ΑΛΛΆ ΈΝΑΣ ΛΑΌΣ ΠΟΥ ΈΚΑΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΈΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΊΑ ΈΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΤΎΧΗΣ ΤΟΥ.

ειλικρινής απορία

Όλοι αυτοί που μέμφονται το ΚΚΕ για το όριο των 30 χρόνων που βάζει ( μάλιστα κάποιος ειρωνευόμενος μιλά για τα 30 χρόνια του Ιησού.. ) τι έχουν να πουν για το γεγονός ότι στη Γερμανία αντίστοιχα υπάρχει το όριο των 25 ετών ( Μάλλον εκεί στη Γερμανία θα έχουν τον 2pac σαν πρότυπο... ) ;;; Εδώ δεν τους ενδιαφέρει να γίνουμε σαν μια ''κανονική ευρωπαϊκή χώρα'' ή ανάλογα καταπώς μας συμφέρει κάθε φορά;; υποκριτές...

Ρε ασχετοι

Ρε ασχετοι η συμμετοχή τις εκλογές είναι 50%. Ουτε οι Έλληνες του εσωτερικού δεν ψηφίζουν. Εάν γίνει επιστολικη η ψήφος θα πρέπει να γίνει για όλους. Και τότε...

η αποχή έφτασε 50%. Χρειάζεται νέο κρέας στην κρεατομηχανή των κομμάτων και του συστήματος

Μην ακούτε ηλιθιότητες των κομματικών επιτροπών. Το Σύνταγμα λέει πως όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εισοδηματικά κριτήρια, η υποχρεωτική περιουσία στην Ελλάδα και τα χρονικά όρια είναι αντισυνταγματικά και θα προσβληθούν στο ΣτΕ από ομογενείς. Οι 18 έως 28 χρονοι Έλληνες του εξωτερικού που δεν έχουν περιουσία στο όνομά τους αλλά την έχουν οι γονείς τους θα πηγαίνουν με τη φορολογική δήλωση της οικογένειας να ψηφίσουν; Κάποιος που δεν έχει ΑΦΜ ελληνικό δεν ψηφίζει; Ψήφο μόνο στους "κατέχοντες"; Μέχρι Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φτάνει αυτό. Γι αυτό κανένας δεν άνοιγε αυτήν την ιστορία πρίν και τα κόμματα κρύβονταν πίσω από τις "τεχνικές δυσκολίες" να διεξαχθεί η ψήφος αλλά οι αποχή έφτασε το 50% στην Ελλάδα και χρειάζεται νέο κρέας στην κρεατομηχανή των κομμάτων. Εκτός αν νομίζετε πως ξύπνησαν έτσι ξαφνικά ευαίσθητοι δημοκράτες τα λαμόγια της Βουλής

@

Ολα σωστα αλλα αντικατεστησε το "ομογενεις" με "Ελληνες πολιτες που εχουν μονιμη κατοικια εκτος Ελλαδας"

κωστας

Και πλεον ερχεται και η γελοιοτητα της ΝΔ που φιλαει τις κατουρημενες ποδιες του ΚΚΕ και του Συριζα (αφου και ενα σωρο δικοι της Καραμανλικοι εφαγαν καλα την τελευταια πενταετια). Οχι οτι περιμενα κατι καλυτερο. Μητσοτακης λεγεται, μπορει στην οικονομια να ειπε κατι καλυτερο αλλα μεχρι να το κανει εχουμε καιρο. Και στα υπολοιπα ειναι μια απο τα ιδια. Αναρωτιεμαι αν θα με βγαλουν και απο τους εκλογικους καταλογους αφου εχω πανω απο 30 χρονια εξω... Δυο απλες προτασεις: Για το εκλογικο συστημα, 30 η 60 δεν εχει σημασια. Εδω, οποιος ενδιαφερεται και κανει τον κοπο να ψηφισει, ειναι πολυ πιο ενημερωμενος απο πολλους ντοπιους, 17χρονα, και μεταναστες, οποτε και το αξιζει. Ομως η μαμα Ελλαδα δεν φαινεται να θελει την (ανεξαρτητη) ψηφο μου, θελει μονο κουκια μετρημενα. ΝΔ, Τσιριζα, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ολοι τσοπανηδες που ψαχνουν προβατα. Δευτερη προταση, απο τον γερο, τον "ηλιθιο", τον ηθοποιο, που ομως εκανε και ειπε πεντε σωστα πραγματα: Starve the beast. Το τερας ειναι το κρατος και ο ελεγχος πρεπει να γινεται στο κρατος. Και ΝΔ και ΚΚΕ και ολοι μεταξυ τους θελουν μεγαλο κρατος. Και ο φασισμος σε ολο του το μεγαλειο φαινεται ακριβως τωρα. Ολοι τους θα συμφωνησουν να μου στερησουν την ψηφο, ακομα κι αν ηθελα να την δωσω, γιατι δεν μπορουν να με ελεγξουν. (Το απαυγασμα βεβαια της γελοιοτητας ειναι οι σταλινικοι συμμοριτες... θελουν να παρω το αεροπλανο απο 3 μεχρι 7 ωρες ταξιδι συνολο, να παω στο προξενειο να ψηφισω, που ειναι ανοιχτο 11-12! Ρε δεν σας χε... καλυτερα...)

πάνω στον ίδιο ρυθμό

Μπράβο ρε Κώστα. Καλά τους τα ΄ψαλες. 40 χρόνια είμαι στο εξωτερικό. Τιμάω την πατρίδα μου περισσότερα από αυτά τα κοπρόσκυλα, τα καφενόβια που δεν γνωρίζουν το ελληνικό σύνταγμα. Έχουν και την θρασύτητα να βάλουν φράγμα στην ψήφο του απόδημου; Δηλαδή, αν απουσίαζα 29,5 χρόνια θα είχα δικαίωμα, ενώ αν απουσίαζα 30,5 χρόνια δεν θα είχα; ξέρουν τι κάνουν αυτά τα βλαχαντερά που κατέστρεψαν την ωραιότερη χώρα του κόσμου και συνεχίζουν σφόδρα πάνω στον ίδιο ρυθμό. Έχουν ακούσει για την συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας (Άρθρο 25 του Συντάγμ. ); Ξέρουν τι σημαίνει; Τι βάζουν φράγματα; Κουτσόβλαχοι. Ανεγκέφαλοι. Έχουν και δικαίωμα ψήφου!

Πατρο

Τι θα πει 30 χρόνια και ασυναρτησίες του κάθε καραγκιοζη τι θα πει μένω στο εξωτερικό η μένω στο φεγγάρι ναι μένω στο εξωτερικό 40 χρόνια αλλά σας πληρώνω και 40 χρόνια φορολογία κάνω φορολογική δήλωση πληρώνω ενφια πληρώνω του παπά τα κερατά κάνω Κτηματολόγιο γιατί λέει θα πάρει το κράτος τότε δεν έχω δικαίωμα ψήφου;αλλά ΣΥΡΙΖΑ μερα25 ξεπούλησαν την Ελλαδα τους Έλληνες του εξωτερικού θα αφήσουν ΚΚΕ ξέρουν ότι δεν θα τους ψηφίσουν και για αυτό τρώγονται τα λαμόγια

Ιππολυτος

Εγω πάλι θεωρω ότι έχουν ωριμασει οι συνθηκες για συντελεστη στην ψηφο. Δεν μπορει να ειναι ισοτιμη με την δικη μου η ψηφος του κάθε ηλίθιου που ψηφίζει με κρητιρια ότι θα του χαρίσουν π,χ τα δάνεια ή θα του καταργησουν τον ενφια κλπ (εδω θα πρεπει π.χ να πολλαπλασιάζεται με το 0,0001) .....το πολυ σωστό αυτό συστημα ισχυε στην αρχαια ρωμαικη δημοκρατια και στην ρουμανια επι βασιλειας...

Εκτιμιτης

Συντροφοι του κκε επι τσαουσεσκου, μπρεζνιεφ, ζιφκοκ, γιαρουζέλσκι , χότζα, τίτο κλπ δεν υπήρχε η επιστολικη ψηφος επειδή απλά οι πολίτες δεν ψηφίαζαν καθόλου.... Τα πράγματα λιγάκι έχουν αλλάξει

!!!!

Οι Έλληνες είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.Άλλοι έχουν φύγει από το 1950 και συνεχώς ύστερα. Κάποιοι δεν έχουν σχεδόν καμιά επαφή με την Ελλάδα και τα παιδιά τους ούτε μιλάνε καν την ελληνική γλώσσα. Ας βρουν ποιοί να ψηφίζουν πώς να ψηφίζουν και πού θα ψηφίζουν..Όσοι έχουν στο εξωτερικό 70,60,50,40, 30, 20....κλπ χρόνια ή όλοι και ας μην ξέρουν οι περισσότεροι καθόλου τη χώρα μας και τα όσα τεκταίνονται σ΄αυτή; ας ρίξουν κορώνα γράμματα!!

@

Αυτο δεν ειναι προς συζητηση! Οσοι ειναι Ελληνες Πολιτες ΗΔΗ εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους εχουν απο το Συνταγμα δικαιωμα ψηφου. Αυτη ειναι η βαση του Δημοκρατικου Πολιτευματος. Μιλαμε για κατι πολυ συγκεκριμενο, την ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ στην ασκηση του εκλογικου δικαιωματος αυτων των ΠΟΛΙΤΩΝ ωστε να μην χρειαζεται να ταξιδεψουν την ημερα των εκλογων μεχρι την Ελλαδα. Αντιστοιχη με την ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ των ετεροδημοτων εντος της επικρατειας. ΥΓ Την διευκολυνση αυτη την προβλεπει το Συνταγμα στην παρ 4 του αρθρου 51.

MARON

Κατι για κατοχη Εληνικης ταυτοτητας και για εγγραφη σε εκλογικους καταλογους το εχεις ακουσει; Α, πρεπει να εχεις και Ελληνικη υπηκοοτητα.

MACHIAVELLI

Αν το ΚΚΕ δεν υποχωρησει, η ΝΔ καταθετει το νομοσχεδιο οπως αυτη το θελει, χωρις συνταγματικα κωλυμματα. Επομενος εκλογικος νομος, αναλογικοτερος με ενισχυση του τριτου κομματος σε βαρος του δευτερου. Σε ενα χρονο, αφου περασει τα δυσκολα νομοσχεδια και κανει τις αποκρατικοποιησεις που απομενουν, εκλογες καιγοντας την απλη αναλογικη. Να δω τοτε, αν το ΚΚΕ και οι κατω απο αυτο θα μπουν στo Κοινοβουλιο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης