Παυλόπουλος - Ιερώνυμος στην παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη»

Παυλόπουλος - Ιερώνυμος στην παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη»

Το πρόγραμμα αφορά την στήριξη του πολιτισμού μας και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

4911899
Tην ευθεία διασύνδεση βυζαντινού και ελληνικού πολιτισμού, με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση έναρξης του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη» της βιβλιοθήκης Ιερώνυμου Β΄ και Οινοφύτων, στη Βοιωτία.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το Βυζάντιο δεν υπήρξε ποτέ μέρος του Μεσαίωνα και σημείωσε ότι η σχέση του με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι ευθεία και, ταυτοχρόνως, πολύτιμη.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, αφορά την στήριξη όχι μόνο της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής, αλλά και την στήριξη του πολιτισμού μας και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην συνεργασία της βιβλιοθήκης Ιερώνυμου Β΄ και Οινοφύτων, με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ό,τι αφορά την διάδοση και ανάδειξη της σημασίας της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής, του βυζαντινού μέλους, τόνισε ότι η βυζαντινή μουσική και το βυζαντινό μέλος είναι μέρος του βυζαντινού πολιτισμού.

«Ένα λαμπρό πετράδι. Και αυτό φαίνεται από το πως αναδεικνύουν και τα δύο την υμνολογία της Εκκλησίας μας, την οποία έχουμε υποτιμήσει, δίχως να γνωρίζουμε ότι αυτή έχει μέσα της λαμπρά ποιήματα, πραγματικά στολίδια της παγκόσμιας λογοτεχνίας» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Χωρίς το μέλος το βυζαντινό, αυτή η υμνολογία δεν θα είχε γίνει τόσο γνωστή. Ισχύει πολλές φόρες ό,τι ισχύει με την ποίηση ως προς την μελοποίησή της. Κάτι παράλληλο έχει συμβεί, με τους μεγάλους ύμνους της βυζαντινής μας παράδοσης, για την βυζαντινή μουσική και το βυζαντινό μέλος».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης