Βίζερ, Στουρνάρας και Σπίγκελ μίλησαν για τα «λάθη» το κρίσιμο α' εξάμηνο του 2015

21755361

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» -  Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη, ενώ ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος  - Βίζερ: Το 2015 η κυβέρνηση δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη - Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

Στα λάθη, τις παραλείψεις, το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αλλά και το κόστος αυτών των λάθος επιλογών κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκαν ο Thomas Wieser, πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group και της επιτροπής οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Peter Spiegel, διευθυντής σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Financial Times κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», το οποίο αναλύει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

«Αν είχαν πάει διαφορετικά τα πράγματα στο τέλος του 2014, αρχές του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% υψηλότερα απ ότι είναι τώρα,» σημείωσε ο Thomas Wieser.

Σύμφωνα με τον κ. Wieser, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο χείλος της εξόδου δύο φορές, το 2012 και το 2015 και τα σχέδια ήταν έτοιμα και μάλιστα πολύ λεπτομερή, καθώς περιελάμβαναν ακόμα και το πώς έβγαιναν οι τουρίστες από τη χώρα.

«Το 2012 φοβόμασταν ένα ατύχημα, από μία λάθος πολιτική επιλογή. Ήταν σίγουρο όμως ότι η κυβέρνηση ήθελε να μείνει στο ευρώ. [...] Το 2015 είχαμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη και έλεγε συνέχεια θα φύγω.»

Ο κ. Wieser επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική όσον αφορά τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία. «Υπάρχει λίγη Ελλάδα μέσα στον καθένα από εμάς, συνηθίζω να λέω,» σημείωσε. «Δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί φτάσαμε ως εδώ, τι έκανε η χώρα λάθος. «Αν δε γίνει αυτό, δε μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε κάθαρση.»

book1


Ερωτώμενος για το εάν τελικά ο κ. Σόιμπλε είχε όντως σχέδιο Β' ή μπλόφαρε, είπε χαρακτηριστικά «Το κουτί το έχω στη Βιέννη, δεν το έχω πετάξει.»

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν το 2010 όταν είπαμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο», σημείωσε ο κ. Wieser. «Φυσικά δεν ήταν βιώσιμο. [...] Ήταν ένα τεράστιο λάθος, αλλά δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί,» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι κάτι διαφορετικό θα επέφερε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα σε μια τεταμένη κατάσταση.

Σημείωσε δε ότι το 2012 υπήρχε μια σημαντική ελάφρυνση χρέους, το PSI. Το 2014 θα έπρεπε οι δανειστές να έχουν προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους, αλλά οι πολιτικές δεν συνηγορούσαν σε αυτό.

Εκ των υστέρων, όπως τόνισε, οι δανειστές θα έπρεπε να έχουν δράσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010. «Θα ήταν σαν να δίνεις στο παιδί σου χρήματα να αγοράσει αυτοκίνητο και να μην ξέρει αν θα τα ξοδέψει όλα εκεί ή θα τα χαλάσει όλα στη ντίσκο,» σημείωσε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας
Αιχμές και αποκαλύψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στις πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ επεσήμανε ότι υπήρχε σχέδιο Β από το 2012.

Υπήρχε για την Ελλάδα "συγκεκριμένο plan B το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012 στις συναντήσεις του IMF στο Τόκυο, ανέφερε, γεγονός που αποκάλυψε και ο πρώην επικεφαλής του  EWG Thomas Wieser, ο οποίος εν ολίγοις, κατά την παρουσίαση, είπε πως το 2012 είχαμε ανησυχία για το ατύχημα, αλλά υπήρχε θέληση να παραμονή στο ευρω, ενώ το 2015 δεν ήταν βέβαιο αυτό.  
Τόνισε επίσης ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τεράστιο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρναρας, το βιβλίο αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη περίοδο,   που είπες είπε υπήρχε ένα κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, συνεχών κλητεύσεών του ιδίου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, “επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον μου, και, τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου μας μέσα από μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου”.

Το αίτημα σε Ρωσία για δραχμές

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το κρίσιμο εκείνο διάστημα από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές.
Η απόκάλυψη αυτή είχε γραφεί καταρχήν από τους Γάλλους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ που έγραψαν στε βιβλίο τους ότι ο Πούτιν εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, καθώς ο χρόνος για την Ελλάδα τελείωνε. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα για το συγκεκριμένο συμβάν γράφει το βιβλίο.
Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε πως είχε πληροφορίες που έλεγαν ότι η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία. Συνεχίζοντας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο ότι η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα δημιουργούνταν πάρα πολλά προβλήματα.  Η απάντηση που έλαβε ήταν πως «μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να υπογράψω κάτι τέτοιο»

Το ζητούμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν απλό, υπογράμμισε ο κ. Στουρναρας. Η υπογραφή μιας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης, ώστε η χώρα μας να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της πτώχευσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της στην επίτευξη αυτού του στόχου, τη στιγμή που τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από τη χώρα μας, και τόνιζε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σε θέση να καλύψει το έδαφος που είχε χαθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 με τις ατέρμονες και εν πολλοίς ανερμάτιστες διαπραγματεύσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε λανθασμένες παραδοχές για το τι θα πράξουν οι δανειστές.

 Καθ΄ όλο το δύσκολο αυτό εξάμηνο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιτέλεσε το καθήκον της, που είναι, με βάση το Καταστατικό της και τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
 
Μια από τις πιο πιεστικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Στουρναρα, αφορούσε εκείνο το διάστημα την υποχρέωση καταβολής στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου 2015 ενός χρεολυσίου, ύψους SDR 600,7 εκατ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ). Όπως περιγράφει ο ίδιος, γωρίζοντας την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπιζε η χώρα, έγιναν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της αυτή. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία μου με τον τότε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα διερευνήθηκε το ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων από τον λογαριασμό διαθεσίμων SDR Holdingsτου Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΝΤ. Από την επικοινωνία αυτή προέκυψε ότι η χρήση των διαθεσίμων του λογαριασμού αυτού για την αποπληρωμή χρεολυσίου ήταν μεν εφικτή, καθώς δεν ήταν αντίθετη με το καταστατικό  του Ταμείου, ωστόσο δεν υπήρχε αντίστοιχο διεθνές προηγούμενο. Για τον λόγο αυτό, η ενεργοποίηση της λύσης αυτής απαιτούσε την κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς ΔΝΤ, κάτι που απαιτούσε επαρκή χρονικά περιθώρια.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το βιβλίο μια «συγκλονιστική και λεπτομερή καταγραφή όλων εκείνων των μηνών από τα τέλη του 2014 με χρονολογική σειρά.»
«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη περίοδο, κατά την οποία τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και εγώ, αφιερώσαμε ατέλειωτες ώρες και κοπιάσαμε πολύ για να μην φύγει το τρένο από τις ράγες. Και αυτό μέσα σε ένα κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, συνεχών κλητεύσεών μου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον μου, και, τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου μας μέσα από μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.


book2

Ο Πήτερ Σπίγκελ

«Έγιναν λάθη και από τις δυο πλευρές,» επεσήμανε από την πλευρά του ο Peter Spiegel. Ο διευθυντής σύνταξης των FT υπενθύμισε το πώς η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και το πώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα της χώρας δεν ήταν αυτό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υπερδιπλάσιο 15,1%.

«Όταν ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010 δούλευε, η κυβέρνηση το ακολουθούσε, αλλά οι Γερμανοί ήταν ακόμα θυμωμένοι. Έτσι η [Γερμανίδα Καγκελάριος] Άγγελα Μέρκελ έπεισε τον [πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας] Νικολά Σαρκοζί να κάνει ένα σύστημα που αν αυτό συνέβαινε ξανά θα οδηγούσε σε πτώχευση. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι δανειστές.»

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε επαναλάμβανε συνέχεια η Ελλάδα πρέπει να φύγει απ' το ευρώ, γιατί να επενδύσει κανείς όταν οι Γερμανοί λένε κάτι τέτοιο,» πρόσθεσε ο κ. Spiegel.

Αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν από την ελληνική πλευρά σημείωσε: «Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, όλοι στην Ελλάδα αποφάσισαν ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα και αυτό είναι κάτι που το έκαναν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.»

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Spiegel είπε χαρακτηριστικά: «Θα διαχώριζα τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, γιατί ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη και λάθος επιλογές, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος.»«Θεωρήσαμε ότι ήταν πάρα πολλές πτυχές της ιστορίας που ήταν ακόμα άγνωστες και θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς,[...] σαν μια κάμερα για τους αναγνώστες πίσω από κλειστές πόρτες,» επεσήμανε η Βικτώρια Δενδρινού, ανταποκρίτρια για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες.

«Ανακαλύψαμε το πώς η ανθρώπινη μνήμη είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Το ίδιο άτομο μετά από 3-4 μήνες άλλαζε την αφήγηση των γεγονότων,» είπε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες.

«Το ένα πράγμα που κυνηγούσαμε απ' την αρχή να βρούμε και ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του βιβλίου μας ήταν το Σχέδιο Β', το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ. Όταν το πήραμε στα χέρια μας τον Ιανουάριο του 2018 η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Παρόλο που δεν το πήραμε ποτέ έξω απ το δωμάτιο στο τέλος είχαμε φτάσει σχεδόν να αποστηθίσουμε τις 157 σελίδες του.»

Η Βικτώρια Δενδρινού είπε πως «δεν το περιμέναμε καθόλου να έχει τέτοια απήχηση. Λέγαμε ποιος θα το διαβάσει. Είναι φανταστικό για εμας. Ήταν εκτενής η κάλυψη τότε.Είχαν πολλές πτυχές άγνωστες, κάναμε έρευνες μιλήσαμε με όλους τους αξιωματούχους».

«Είναι ένα βιβλίο ψύχραιμο και αυτό φαίνεται απ την κριτική που είναι ισορροπημένη,» σημείωσε ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς που συντόνιζε τη συζήτηση.

«Θα μπορούσε να γίνει το πρώτο υλικό για να γίνει αυτό που στην Αμερική λέγεται truth commission,» σημείωσε. «Το να ξέρει κανείς την ιστορία του είναι σημαντικό.»

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

book3
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Nick

Συγχαρητήρια στης δύο συντάκτες για μια εξαιρετική δουλειά. Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες και να γίνει σε μια ταινία.

Νικη

Βγαλτε εξω τον Αρτεμη Σωρρα που τον βαλατε φυλακη , ...600 αυτος , 200 που εχασε ο Τσιπρας οπως μας καταγγελουν ετουτοι , 800 δις θα μαζεψουμε με δαυτους .. δε μπορω να καταλαβω γιατι οι μεν κυβερνανε και ο Αρτεμης ναναι φυλακη αφου τα ιδια παραμηθια για ανυπαρκτα δις ομιλουν απαντες .. τι αλλαζει ?

Μια γραμμη βιβλιο

Ο γαπ ανοιξε τον ταφο και ο αλεξης εβαλε την ταφοπλακα. Αυτος που χοροπηδαει απο πανω ποιος ειναι;

Στημενο

Το 15% που ανακοινωσε ο παπ ηταν μονο και μονο για να ερθει το δντ. Τον επομενο χρονο πηγε 10%. Και φυσικα σε ολες τις χωρες λογω κρισης το ελλειμμα αυξηθηκε. Δεν προκειται ποτε να παραδεχθουν οτι μπορουσαν να παρθουν μετρα χωρις το κλεισιμο τον αγορων απο τον γαπ.

Alekos Papadopoulos

Η περίφημη ιστορία με τα 200 ανύπαρκτα δις τέτοια δε λέγοντε ούτε στη Ζιμπάμπουε .Ο Τσίπρας έβγαλε πλεόνασμα δηλαδή δεν είχε ελειμμα και φέσια 200 δις όπως σας ειπανε αυτοί οι κύριοι , αλλά κέρδη ! Φέσια και πλεόνασμα είν' εκ διαμετρου αντίθετοι όροι . Επίσης αύξησε το ΑΕΠ πόσο μάλλον να το εξαφανησει ολο αφού είναι λιγότερο από 200 δις , κωμωδία . Μάλιστα την ίδια στιγμή που τον κατηγορούν για 200 δις φέσια , τον κατηγορούν ότι έβγαλε υπερβολικό πλεόνασμα ! Ανέκδοτο ! Επι Βαρουφάκη το χρέος έπεσε δέκα δις δεν έπαιρνε καν δάνεια για να αναχρηματοδοτησει το χρέος , και το αεπ εχασε μισή μονάδα εκείνο το καλοκαίρι . Δηλαδή ο Τσίπρας τα πήγε περίφημα για βραβείο , και με το βαρουφακη σίγουρα δεν χάσαμε όλα παρέμειναν σταθερα ενώ όλοι οι προηγούμενοι πριν απο αυτους είχανε ελλειματα . Εν τέλη μετά το παραμύθι το επιχείρημα έγινε ότι εάν δε διαπραγματεύονταν η Ελλάδα το ΑΕΠ θα είχε αυξηθεί 20% χαχαχαχα εκτός του ότι τα 200 δις δε δικαιολογούν το παραπάνω συλλογισμό αφού ούτε 18 δις είναι αυτός ο συλλογισμός .. είν' και παντελώς αστείος συλλογισμός ούτε για νηπιαγωγείο ..Ευχαριστώ ..ελπιζω να μη θεωρηθω ΣΥΡΙΖΑ αλλά δε μπορούνε αυτοί οι κύριοι να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τον ελληνικό λαό ..

Σταμάτησα να διαβάζω...

....το σχόλιο σου μόλις χαρακτήρησες ανύπαρκτα τα 200 δις επιπλέον χρέος που μας χρέωσε η περήφανη διαπραγματευση μιας και ήταν ξεκάθαρο πως δεν μιλάς σοβαρά. Είτε σου αρέσει είτε όχι, αυτό ισχύει. Πέρνα απο τα γραφεια του Συριζα για να εισπράξεις τα 60 λεπτά (αν δίνουν ακόμα τώρα που πρεπει να τα βάζουν από τις τσέπες τους).

εξακολουθούν

και στις μέρες μας να ευημερούν οι αριθμοί. Ποιος όμως φταίει που δεν παράγουμε ούτε πινέζες στην χώρα μας;

nikos

Ναι αλλα τη επρεπε να κανουν ομως δεν μας λενε? Ειδικα ο κυρ Γιάννης. Τι να ειχαν κανει δηλαδη? Να ειχαν υπογραψη αμεσωςτο γ αχρειαστο μνημονιο, χωρις καμεια διαπραγμάτευση? 8-9δις περιπου μετρα λιτότητας ειχε, για της πλάτες του Ελληνικου λαου. 86δις δανειστικε η χώρα το 2015. Και γιατι τα πηρε? Για να αποπληρωση φεsι@. Απο την χρεοκοποια της χωρας. Η χωρα κατω απο μια χιονοστιβάδα χρέους ηταν ανακασμενη να πληρωνη τεραστια ποσα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Και ετσι η χώρα δανειστικε το 2015 για να πλήρωση. Χρεωλυσια 36δις!!!!!!!!!!!!! Τόκους 17δις!!!!!!!!!!!! Ανά κεφαλαιοποίηση τραπεζών 6 δις απο 25δις!!!!!!!!!!!!!! Που προβλεπόταν, και καποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσιου. Οπως βλεπουμε μονο αχρείαστο δεν ηταν το γ μνημονιο. Τελικα δεν μας είπαν, το τι έπρεπε να κανουν για να μην πήγανε χαμένο τελος παντων αυτο το χαμένο 6μηνο. π.χ. Να υπεγραφσν την αλλη ημερα που ανέλαβαν την κυβερνηση το γ μνημόνιο που τους έδιναν χωρις διαπραγματευση? Αφου μάλιστα πριν της εκλογες η προηγούμενη κυβερνηση δεν μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση, Μετα απο της απαιτησης της τρόικας το Νοεμβριο το 2014 Για την εφαρμογη ολων των συμφωνηθέντων, χωρις καμεια ευελιξία, και σε πολύ σύντομο χρόνο. Περίπου ενος μηνός.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οποιους δεικτες ειχε η οικονομια οταν παρελαβε την κυβερνηση ο Τσιπρας,τους ιδιους και χειροτερους ειχε η οικονομια μας και οταν παρεδωσε την κυβερνηση Αρα δεν ηταν μονο το α' εξαμηνο χαμενο αλλα ολοκληρη η θητεια του ως πρωθυπουργου. Σημαινει ομως και κατι αλλο:Αφου το ιδιο ηταν η οικονομια και οταν την εβαλαν στα μνημονια το ιδιο και οταν την εβγαλαν σε αυτα,τοτε μπορουσαν απο την αρχη να λειπουνε καθολοκληρια τα μνημονια! Ας παρουμε τα βασικα μεγεθη ΑΕΠ, Χρεος, Ανεργια του 2009, που παρεδωσε ο Κωστας στο Γιωργο και ξεκινησαν ολα :2009 ΑΕΠ 243 δις Χρεος296 δις Ανεργια 8%.2018 ΑΕΠ 176 δις Χρεος 350 δις και Ανεργια 19% Ποια απο τις δυο οικονομιες ειναι ή δεν ειναι για μνημονια; -Λαθος,χασατε! Αλλιως αποφασισαν για αγνωστους ακομη λογους! Τα ποσα ειναι περιπου.

Μάριος

Να εκλειναν το μνημόνιο Σαμαρά. Αυτό θα έπρεπε να είχαν κάνει. Αν σήμερα κομπαζει ο συριζα πως έφτιαξε την οικονομία αφού μας δολοφονησε οικονομικα φαντάσου πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε παίξει τη χώρα στα ζάρια το 15.

XXX

Οι ειδικοί σωτήρες αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα, μαζεύτηκαν να τα πούνε για τους φωστήρες που θα μας έσωζαν από το πουθενά με κανένα σύμμαχο. Για όλα φταίει ο κυρίαρχος λαός και κανένας άλλος.

Για ποιους φωστήρες λες;

Αυτούς που έφεραν capital controls και επιπλέον 200 δις χρέος στους πρώτους 6 μήνες τους ως κυβερνηση και έκαναν τους επενδυτές να αποφεύγουν την Ελλάδα σαν να έχει πανούκλα; Αυτούς που ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης; Και ευτυχώς που ακόμα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός σε αντίθεση με σοσιαληστικούς παραδείσους όπως η Β. Κορέα.

8α τρελαθώ

Όλα τα ζόμπι της χρεοκοπίας μαζεμένα, μια εικόνα χίλιες λέξεις .......το ελληνικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% !!! Αρ@κάααααααααααααααααααααααααααα που χάθηκες ?

Eleana

Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη εάν δεν έβγαινε ο Μητσοτάκης κυβέρνηση τώρα θα ετρωγα με χρυσα κουταλια και θα αγόραζα Φερράρι .. τέτοιας σοβαρότητας είν' οι κύριοι αυτοί .. δε μπορώ να καταλάβω ο Στουρνάρας με τέτοιο θεσμικό πόστο πως συντρωγει με αυτούς που μίλησαν για 100-200 ανυπαρκτα δις φέσια ? Είν' δυνατόν ? Ο βιζερ συνταξιούχος είναι δεν έχουμε να του προσαψουμε κάτι αφού η γνώμη του ισοδυναμεί με τη γνώμη συνταξιουχων της Ελλάδος , οι λοιποί πραγματικά τι παριστάνουν ?

Ζορρο

οι αριστεροι κατσαπλιαδες που ειχαν τα λεφτα τους εξω επαιζαν τη χωρα στα ζαρια και αμα γινοταν μπαμ θα την καναν ..............ποτε ξανα αριστερα ...........κουλη κατσε και παιξτο ανετος ειρηνιστης αντι να χωσεις ολο το σκυλολοι φυλακη θα φας και εσυ τα ψωμια σου αυτοι δεν θα σου χαριστουν αμα τους αφησεις ατιμωρητους

Godfather

Peter Spiegel ο πιο γλοιωδης μπατλερ του Γιουνκερ......το τι του εχουν σουρει οι Αγγλοι δεν λεγεται

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης