Παπαγγελόπουλος: Με 173 «ναι» στην Προανακριτική για τη σκευωρία Novartis- Τα επόμενα βήματα

papagelopoulos_ar

Καταψήφισαν την πρόταση 84 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό - Εξι βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κατά της παραπομπής - Η Επιτροπή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του «Ρασπούτιν» ή άλλων που θα αποδειχθεί η ενοχή τους - Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ αλληλέγγυοι με τον Παπαγγελόπουλο - Ο πρώην υπουργός είπε ότι στοχοποιείται εκείνος «για να τσαλακωθεί ο Τσίπρας» - Δεν μπήκε στον καβγά η κυβέρνηση, επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών

Με στόχο «να βγει η κουκούλα» από τους «προστατευόμενους» μάρτυρες και να καταδειχθεί ποιος ενορχήστρωσε τη σκευωρία της μετατροπής του σκανδάλου Novartis σε ευκαιρία για να σπιλωθούν και να εξοντωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Βουλή αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει, κατ΄ αρχήν, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης που πυροδότησαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν ο αρχηγός και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τον κ. Παπαγγελόπουλο, εμφανίζοντάς τον ως… «θύμα σκευωρίας», η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να διερευνηθεί η τυχόν ενοχή του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση.

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιτάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα συμμετείχαν 261 βουλευτές, καθώς νωρίτερα αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 173 βουλευτές και την καταψήφισαν 84, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε.

Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο μηνών για να συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό, να εξετάσει μάρτυρες και να καταλήξει σε πόρισμα με το οποίο θα εισηγείται την δίωξη ή μη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων από Ειδικό Δικαστήριο ή από την κοινή ποινή Δικαιοσύνη.

Κυβερνητική αποστασιοποίηση

Με το σκεπτικό ότι η υπόθεση πήγε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλομένη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Η πρωτοβουλία για το χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμιά παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οιοδήποτε επίπεδο», ήταν το επιχείρημα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επεσήμαιναν τη διάκριση των εξουσιών.

Γι΄ αυτό και τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή μόνον για να ψηφίσει.

Τσίπρας: «Πολιτική δειλία».

Η κυβερνητική αυτή αποστασιοποίηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την απέδωσε σε «πολιτική δειλία». Ο ίδιος ο εγκαλούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός, αφού καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις κατά των εισαγγελέων Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, όπως και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι στοχοποιείται για να «τσαλακωθεί ο Τσίπρας». 

«H κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτούργησε υπεύθυνα και θεσμικά, αποφασίζοντας τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης», αντέτειναν κυβερνητικά στελέχη που δεν μπήκαν στον καβγά που προσπάθησαν να στήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Επιτροπή, σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού, θα διερευνήσει την υπόθεση για να φτάσει στην πλήρη διαλεύκανσή της», είναι η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Α. Τσίπρας - Πρόεδος ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που «κρέμασε κόσμο στα μανταλάκια», μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς, επικαλούμενη μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων που αποδείχθηκαν ψευδείς, η σημερινή κυβέρνηση άφησε -όπως επιβάλλεται- την υπόθεση στη Βουλή, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος.

Προσθέτουν ότι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στηρίχθηκε σε επαρκές αποδεικτικό υλικό για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου, Αγγελής) ή άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση (Μανιαδάκης κλπ).

«Αρμόδια η Προανακριτική»

«Δεν υπάρχει όμως βιασύνη για έκδοση αποφάσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν. «Ανάλογα με όσα προκύψουν από την έρευνα, το κατηγορητήριο μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη (π.χ. δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στην ΕΤΑΔ, καταγγελία εισαγγελέως Τσατάνη, κ.α.), καθώς και σε άλλα πρόσωπα εάν προκύψουν στοιχεία για τυχόν εμπλοκή τους», καταλήγουν αποκρούοντας τους αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και εξαιρέθηκαν άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τη συνέχεια που θα έχει η υπόθεση, εξηγούν, αρμόδια είναι η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα συλλέξει στοιχεία και θα εξετάσει μάρτυρες. «Ωστόσο, ο εισαγγελέας που απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή έχει κάνει ήδη την πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η όποια εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου αφορά σε καθήκοντα που σχετίζονται με την ιδιότητα του υπουργού».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, «όλοι όσοι εμπλέκονται θα εξεταστούν από την Επιτροπή, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όποιος συμμετείχε θα λογοδοτήσει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».

Δ. Παπαγγελόπουλος, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους

Ένα μόνο ερώτημα! Πως είναι δυνατόν ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους......να καταλήγει αρχείο???? Αν όχι σκεωρός τότε σίγουρα ανίκανος.....ή μήπως ένας ανίκανος σκευωρός που είναι το προφανέστερο?????

μακιςςςς

Από το στόμα μου το πήρατε.

teo

ΤΣΙΠΡΑ --- ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΝ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Να τα λέμε κ αυτα

Στην Κολομβία των Βαλκανίων οι κατηγορούμενοι για διαφθορά, κάνουν μηνυση γιατί τους κατανομασαν μάρτυρες κ αυτό είναι συγκλονιστικο... Αρκεί να έχεις 2 ολιγαρχες με ΜΜΕ... Πλασάρουν ως σκάνδαλο όχι αυτά που φαγαν αλλά το γεγονός ότι τους ελέγχουν για αυτό... Ο εσκομπαρ δάκρυσε

Ε, αφού τους ελέγχουν

γιατί δεν τους κατηγορούν; Όχι μέσω άπλυτων δύσοσμων ηλιθίων αλλά με αποδεικτικά στοιχεία. Δεν σου κίνησε την περιέργεια γιατί μέχρι τώρα κατέπεσαν οι πανηλίθιες κατηγορίες; Έτσι ειστε όλοι: ρίχνε λάσπη, κάτι θα πιάσει. Ξεχνάτε όμως ότι οι ανθρωποι που στοχοποιήσατε πλένονται σε αντίθεση με εσάς που τα χέρια σας είναι γεμάτα λάσπη που δεν βγαίνει με τιποτα.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μονο στην Ελλαδα, ενας υπουργος της Δικαιοσυνης μιλει με τετοια αναιδεια προς τους φυσικους του δικαστες που τολμησαν να τον εγκαλεσουν! Φοβαμαι οτι αυτος ο ανθρωπος με το χαρακτηρα που ξεδιπλωσε χθες το βραδυ στη Βουλη,εχει εκβιασει πολυ περισσοτερο τους δικαστες που τολμησαν να του αντισταθουν.Και οτι απο λεπτοτητα οι δικαστικοι λειτουργοι και για να προστατεψουν το κυρος της Δικαιοσυνης, δεν τους εχουν βγαλει ολους τους εκβιασμους που υπεστησαν, στα φορα,απο αυτο τον τυπο! Μα πού νομιζει πως βρισκεται;Στα αντρα της ΚΥΠ και της ΣΙΑ; Δωστε του να καταλαβει οτι η εποχη της παντοδυναμιας τους περασε, και στην Ελλαδα λειτουργει απερισπαστη η Δημοκρατια με τηΔικαιοσυνη,ανεξαρτητη!

Καληνύχτα

Μα πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος για να πιστεύει τα περι σκευωρίας η οτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένοχος, μα πόσο!!!

Ποιος άνθρωπος;

.

@

Άρχισαν οι διαρροές ;ΝΔ και ΠΑΣΟΚ =180....όχι 173

@Γ.

Οχι φιλε,αλλα αρχισαν ενας-ενας με τη σειρα να καθονται στο σκαμνι του κατηγορουμενου,απο τους Τσιπροσυριζαιους! Και θα ακολουθησει και ο Τσιπρας. Μη βιαζεστε!

Αθωες περιστερες

Σκευωριααααα!!!Αμεσα να αποκατασταθει η τιμη της πολιτικης ταξης, πως θα κανουν μπιζνες μετα με μεγαλοεπιχειρηματιες με το φοβο; Δεν μπορεις να "δουλεψεις" με αυτο το αγχος πανω απο το κεφαλι σου!

Γ

Αστειότητα που δεν ενδιαφέρει κανέναν αλλά σηκωνετε από τα στρατευμένα ΜΜΕ... Απόδειξη πως αν αγοράσει 3 εφ κ 2 κανάλια ένας ολιγαρχης στην Ελλάδα ακόμα κ ανέκδοτα μπορεί να τα κάνει θέμα στην βουλή... Ο Σαμαράς έκανε μηνηση πως η εισαγγελέας ζήτησε από μάρτυρες να δώσουν αν έχουν στοιχεία για λαμογιες και αυτό το θεωρούν πίεση κ παράνομο.. Ο αλ καπονε κ ο εσκομπαρ γελάνε με ελλαδα

Γ.

Οσοι παρακολουθησαμε την ομιλια-α π ο λ ο γ ι α του Παπαγγελοπουλου στη Βουλη, πειστηκαμε οτι αυτος ειναι ο ''Ρασπουτιν''.Εκανε τοσες δολιχοδρομιες στην αγορευση του,ερριψε τοση λασπη στη Δικαιοσυνη,στους δικαστικους,στους πολιτικους του αντιπαλους, χωρις αιδω και ηθικες αναστολες, ηξερε τοσες λεπτομερειες, που μονο ενας κατασκευαστης σκανδαλων μπορουσε να γνωριζει! Ηταν εμμεση ομολογια οτι εχει λερωσει τη φωλια του. Σαν να ακουγαμε ενα βαρυποινιτη να προσπαθει να καταστησει υπευθυνη την...''α τ ι μ η Κ ε ν ω ν ι α''!

Manos

Τσίπρα χωρίς τσίπα άσε τα κουφια λόγια τα μεγάλα. Ο Πολακης το μαρτύρησε...το σχεδιο ηταν να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσετε τις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Ο Παπαγγελόπούλος συνταγμενος στην ίδια λογική προσπάθησε να εμπλέξει δύο πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς χωρίς ουσιαστικά στοιχεια μόνο και μόνο για να πέσει πάνω τους η λάσπη. Γελοία υποκείμενα πνιγείτε τώρα στην λάσπη που σηκωσατε. Ο δε λόγος του Παπαγγελοπουλου, ασυνταχτος, λαϊκός, γεμάτος σαρδάμ και ανοησίες χωρίς λογική συνέχεια, άδειος και χωρίς ουσία μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό το υποκείμενο υπήρξε ποτε ανώτατος δικαστικός. Πώς στο λύκο έφτασε να γίνει υπουργός αυτός...τι ντροπή...τι χαλί...

πολυ σανο

προανακριτικες και ξανα μανα προανακριτικες, απο τις οποιες δεν υπαρχει ποτέ κανενα αποτέλεσμα. μεχρι τα ζωα οι ψηφοφοροι να καταλαβουν οτι όλα τα κομματα ειναι ται ιδια και δεν εχει νοημα να ψηφιζουν, θα περασουν χιλιετιες

Geo6

Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΒΤΑΔΥ?

Γιώργος 45

Το άρθρο το διάβασες;;;;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης