Η Τουρκία βάζει νέες «νάρκες» στο Κυπριακό με την εμμονή για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου

Η Τουρκία βάζει νέες «νάρκες» στο Κυπριακό με την εμμονή για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου

Οργή στη Λευκωσία για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου - Ο Αναστασιάδης έχει έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου

Η Τουρκία βάζει νέες «νάρκες» στο Κυπριακό με την εμμονή για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου
Όπως είχε διαφανεί από σειρά κινήσεων, η Τουρκία προσανατολίζεται και για την ακρίβεια προετοιμάζει τη διεθνή κοινή γνώμη για το άνοιγμα της κλειστής για 45 χρόνια πόλης της Αμμοχώστου.

Οι ξεναγήσεις του Τουρκοκύπριου «υπουργού Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν κινήσεις προετοιμασίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε να επισκεφτεί κι αυτός την κλειστή πόλη, αλλά και προανήγγειλε το άνοιγμά της και ουσιαστικά την ενσωμάτωσή της στα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Μιλώντας στο CNN Turk δήλωσε: «Κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας, όπως και των Τουρκοκυπριων».

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, από τα τέλη Ιουλίου υπηρεσία του ψευδοκράτους έχει αρχίσει την καταγραφή περιουσιών. Την καταγραφή είχε προαναγγείλει ο Κουντρέτ Οζερσάι, κάνοντας λόγο για επιτόπια καταγραφή από εμπειρογνώμονες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το καθεστώς που ισχύει για 45 χρόνια θα αλλάξει. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα». Μετά ήρθε η ανακοίνωση για άνοιγμα τουρκικού «προξενείου» στην Αμμόχωστο και η επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Η Λευκωσία είχε αντιδράσει εξ αρχής, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει το άνοιγμα της κλειστής πόλης από τους Τούρκους. Με δήλωσή του πάντως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου όχι απλώς καταδίκασε κατηγορηματικά τις τουρκικές προθέσεις, αλλά και τις συνδέει με τις διαδικασίες για το Κυπριακό.

Όπως χαρσκτηριστικά είπε, έχουμε «από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου. Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπενθυμίζουμε ότι των τελευταίων εξελίξεων είχε προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ειδικά για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Μητσοτάκης-Αναστασιάδης είχαν συγκλίνει καταρχήν για τις προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των «όρων αναφοράς», οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ας σημειωθεί ότι και επ’ αυτού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήγειρε εμπόδια, θέτοντας προκαταρκτικούς όρους.

Η Λευκωσία δυσκολεύεται πολιτικά να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στις σημερινές συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης «εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες. Διότι είναι συμφωνημένο ότι η όποια λύση δεν θα υπογραφεί από τους ηγέτες αλλά ύστερα από δημοψήφισμα. Συνεπώς, η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών».

Ας σημειωθεί ότι ο Κύπριος πρόεδρος έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου.

Κλείσιμο
Κατά τα άλλα, στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων πιθανόν να έχουμε και την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αρνητικός στη βολιδοσκόπηση που είχε δεχτεί από τα Σκόπια. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται πως κατόπιν και συστάσεων από δυτικές πρωτεύουσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν αποφασιστεί να γίνει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανόν να συναντηθεί και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ώστε να προσδώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μη φανεί ότι ακολουθεί τα βήματα του προκατόχους του. Τέλος, ας σημειωθεί ότι έχει ήδη κλειδώσει η συνάντηση με τον Τούρκο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν έχει ακόμα πει το Ο.Κ. ο Λευκός Οίκος για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης