ΔΕΘ 2019: Συμφωνία Δημιουργίας νέου πλούτου και απασχόλησης παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

ΔΕΘ 2019: Συμφωνία Δημιουργίας νέου πλούτου και απασχόλησης παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

Στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός - Σε εξέλιξη τα εγκαίνια - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

mitsotakis_diloseis_main
Κάλεσμα για μια Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος και Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου αναμένεται ότι θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

Η τελετή των εγκαινίων είναι σε εξέλιξη, ενώ χοροστατεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, στο Βελλίδειο, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου. Κατά την προσέλευσή του, χαιρέτισε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές των καθισμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα περιλαμβάνει υποσχέσεις, καθώς δεν θέλει να ακολουθήσει «την “πεπατημένη” της διασποράς των κυβερνητικών στόχων τα επόμενα χρόνια». Αντίθετα, ο πρωθυπουργός θέλει να επιδιώξει να μετατρέψει τη ΔΕΘ σε βήμα «δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας». Σε αυτό το πλαίσιο, θα κατεθέσει ένα ετήσιο σχέδιο που θα κριθεί στην επόμενη έκθεση. Μάλιστα, αναμένεται να τονίσει ότι «από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Αναφερόμενος στους προκατόχους του, δεν θα μιλήσει περί «καμένης γης», αλλά η πολιτική του θα συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αναφερθεί στις επιτυχίες της κυβέρνησης, που έλυσε προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια.

«Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει ότι είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων από εμάς», αναμένεται να τονίσει.

Έμφαση θα δώσει και στη θέση της χώρας, που πλέον δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Έμφαση στην Οικονομία και την Ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι φέτος θα προτάξει την Οικονομία και την Ανάπτυξη, που αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας. Η κυβέρνηση, θα επαναλάβει, θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική με αυστηρά κοστολογημένα μέτρα ενώ θα στραφεί στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης.

«Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές», αναμένεται να πει.


Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και τα τέσσερα πεδία δράσης με στόχο την ανάπτυξη: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Τα μέτρα για τη φορολογία

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινώσει τα εξής μέτρα:

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Τα μέτρα για τις επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα βήματα για τις επενδύσεις.

Πεδίο δεύτερο, οι Επενδύσεις. Πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές.

Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.

«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί.

Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και κάνει μια πρώτη μεγάλη τέτοια προσπάθεια.

Θα ακολουθήσουν και άλλα βεβαίως σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Για τα εργασιακά

Τρίτο πεδίο αποτελούν τα Εργασιακά. Ο κ. Μητσοτάκης θα πει ότι στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα σημειώσει ότι η συζήτηση για τα εργασιακά γίνεται πεδίο ανακύκλωσης και θα επισημάνει ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα:

Για το ψηφιακό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει ψηφιακό κράτος, την ώρα που η χώρα μας είναι ουραγός στους σχετικούς δείκτες.

«Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του: Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου.

Αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».

Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά», αναμένεαι να πει.

Οι δεσμεύσεις για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης