Δικαιοσύνη και διαγωνισμοί τα νέα πεδία σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δικαιοσύνη και διαγωνισμοί τα νέα πεδία σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Αιχμές για απόπειρες παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης - Με τι κριτήριο θα επανεξεταστούν οι διαγωνισμοί που παρέλαβε η κυβέρνηση - Στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα μηνύματα SMS από το 112

Δικαιοσύνη και διαγωνισμοί τα νέα πεδία σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Παρ’ ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της καλοκαιρινής ραστώνης με τον Δεκεπενταύγουστο να βρίσκεται προ των πυλών, η πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν έχει κοπάσει. Στο ήδη τεταμένο κλίμα, λειτούργησε σαν «λάδι στη φωτιά» η προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην ελληνική οικονομία εξαιτιας της αδυναμίας αξιοποίησης δύο δισ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, την απώλεια ενός δισ. ευρώ από την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλου ενός δισ. ευρώ σε ψηφιακή πολιτική και logistics.

Στην επιστολή του προς τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αντιδράσεις για τις ευθύνες που κουβαλάει, αναγκάστηκε να εκδόσει επίσημη ανακοίνωση, στην οποία άφηνε αιχμές για τη νέα κυβέρνηση. «Αντί λοιπόν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσπαθούν με στοχευμένες διαρροές να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη, παρουσιάζοντας εικόνα “καμμένης γης” που δεν πείθει κανέναν, έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας την πολύ σημαντική παρακαταθήκη που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα πεδία σύγκρουσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπερβαίνουν αυτό της οικονομίας. Ενδεικτική είναι η Δικαιοσύνη, με τον Κώστα Τσιάρα να αφήνει αιχμές για απόπειρες παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις είχε επιχειρηθεί να προκαταληφθεί η κρίση των λειτουργών της Δικαιοσύνης». Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι οι δικαστές που ερευνούν τις καταγγελίες για τον ρόλο του περιβόητου “Ρασπούτιν” θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια.

«Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», αναφέρει ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

Ακόμα, όμως, και τα μηνύματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσω SMS μπήκαν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αφότου υπήρξε μια κακόβουλη φήμη, κυβερνητικες πηγές διευκρίνησαν ότι η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112 γίνεται χωρίς δαπάνη για τον ελληνικό λαό και για το Κράτος, έπειτα από σχετική συνεννόηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή ειδικά μετά το καλοκαίρι, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα επανεξεταστούν οι διαγωνισμοί που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση «με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον», όπως προανήγγειλε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Αμέσως μετά το 15Αυγουστο, την πολιτική επικαιρότητα αναμένεται να απασχολήσουν και οι νέες τοποθετήσεις. Μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Παππά από τον ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) αναμένονται και άλλες αλλαγές.

Παραδείγματος χάρη, σε ό,τι αφορά την Αττικό Μετρό, τον σημερινό πρόεδρο Γιάννη Μυλόπουλο αναμένεται να αντικαταστήσει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Δηµήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Για τη θέση αυτή έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Ταχιάου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης