Ενεργειακή σύνοδος ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

platforma_ar

Υποστηρίζουμε μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, το μήνυμα της Ουάσιγκτον - Στην διάσκεψη για την ενέργεια που γίνεται στην Αθήνα ο Κωστής Χατζηδάκης υποδέχεται τους υπουργούς Ενέργειας από την Κύπρο και το Ισραήλ παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον

Ο ενδυναμωμένος ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνεται στην σημερινή υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ, στο ξενοδοχείο Χίλτον.  Πρόκειται για το σχήμα “3+1” (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ). Είναι η πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να διαβαστούν τα συμπεράσματα και να γίνουν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς.

Αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με μία βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Αποδεικνύεται ότι αν και η Άγκυρα δεν μοιάζει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις δεδηλωμένες προθέσεις της (το αντίθετο!), οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής εργάζονται μεθοδικά για μία στενότερη συνεργασία, έχοντας την στήριξη της Δύσης.

Στην διάσκεψη αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα υποδεχθεί τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Ισραηλινό Γιουβάλ Στάινιτζ και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον. Τον τελευταίο είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει και χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου.

Εκεί παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη στενής διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Να θυμίσουμε ότι η Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στηρίζεται στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018 στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Φράνσις Φάνον πριν έλθει στην Ελλάδα είχε επισκεφτεί την Ιορδανία και τον Λίβανο. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή είναι δεδομένο. Εξάλλου, ισχυρό παρόν έδωσαν και στο Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο λίγες μέρες νωρίτερα. Δεν είναι μυστικό ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να πάρει τα σκήπτρα της Μόσχας στην ενεργειακή τροφοδοσία της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίστηκε «η σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Όπως είναι φυσικό, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρθενική υπουργική διάσκεψη, στόχοι της οποίας είναι να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη. Επιπλέον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα πρότζεκτς, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και η συμφωνία για τον αγωγό αερίου EastMed. Αναφερόμενος στη διάσκεψη, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό EastMed, που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία».

Ο χάρτης των Τούρκων με την υφαλοκρηπίδα τους μέχρι την... Κρήτη

Η ένταση που επικρατεί στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου καθιστά ακόμα σημαντικότερη την υπουργική διάσκεψη. Εξαιτίας των ενεργειακών επιδιώξεών της, η Άγκυρα έχει προβεί σε έκνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτές είναι που οδήγησαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παρουσιάσει ένα χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή του  Καστελλόριζου (πέραν των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων του). Κι όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο χάρτη η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται από τη Ρόδο μέχρι τη νοτιοανατολική Κρήτη!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς πρόταση για συνεκμετάλλευση: «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του kazan-kazan (win-win). Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι».

Αποκλεισμένη από το ενεργειακό παιχνίδι, η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.  Αυτό, όμως, μένει να το παρακολουθήσουμε προσεχώς. Θα κάνει άραγε το βήμα με σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του Καστελλόριζου η Άγκυρα, ή απλά δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα της Αθήνας;

ΗΠΑ: Αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια

Μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Χατζηδάκη, πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα. Σημείωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ειρηνική αξιοποίηση των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και «αποθαρρύνει» προκλητικές ενέργειες. Ήταν μία έμμεση πλην σαφής αναφορά στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Το γεωτρύπανο “Πορθητής” συνεχίζει ακάθεκτο τις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες για μερικές ακόμα εβδομάδες. Έχει ήδη φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ρωσική εφημερίδα, μάλιστα, για πρώτη φορά υποστηρίζει απόλυτα την Τουρκία, φτάνοντας στο σημείο να “δικαιώσει” την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αφού η Δύση χρησιμοποίησε την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τώρα δεν την χρειάζεται και γι’ αυτό έχει πάρει την πλευρά της Ελλάδας. Το ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ζήτησε απλά συγγνώμη από τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στη Συρία, αλλά και πλήρωσε χρηματική αποζημίωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

αφιλότιμος

η Αίγυπτος τι απέγινε; Έχει δικτατορικό καθεστώς και δεν εκλήθη; Θα κληθεί η δημοκρατική Τουρκία να αναπληρώσει το κενό και το όλον θα διανθιστεί από νατοϊκούς διθυράμβους;

Σαρδέλα Αιγαίου

Ο Τούρκος έκανε τις έρευνές του γύρω από την Κύπρο,είδε ότι ο θησαυρός δεν είναι ούτε άνθρακας,κι αποφάσισε να αλλάξει σιγά-σιγά πλευρά και να πάει με τους έχοντες το χρήμα στον μέλλον.Εμείς πάλι με τους χρεωμένους.

χαχα

Μπερδεμένοι οι Ορθοντόξ στα σχόλια...Από την μια είναι το Ισραήλ και είναι Εβραίοι....Από την άλλη είναι Τούρκοι...Δεν ξέρουν τι να διαλέξουν...

Xaxaxa

Kala hanoumisa mou, gelas tora, perimene ligo ligo akoma...just a little bit

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 και ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΟΗΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.. ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ..ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ

Antonis

Λακκοτρύπης είναι τέλειο όνομα για αναζήτηση ενεργειακών πηγών. Λεγόνταν πάντα έτσι ή το άλλαξε μετά την υπουργοποίηση;

Το άλλαξε μετά

Και ο Υπουργός Γεωργίας το άλλαξε το έκανε Αγρότης. Ο Υγείας Φαρμακαλιδης.

50-50 να τελειώνουμε..

αλλιώς με Αμερική και Ισραήλ δεν βλέπω να μας μένει ούτε το 10% και συν τοις αλλοις ο πόλεμος με τους γείτονες πάντα θα καραδοκεί..

χαχα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε τα 0,60 και τώρα τα παίρνεις από την τουρκική πρεσβεία;

Τη στολη να ντυθεις γιουσουφακι

Μη ξεχασεις...

@

Από τη στιγμή που το Ισραήλ είναι με μας δυσκολεύουν τα πράγματα για τον σουλτάνο...... Και η στάση της Ρωσίας μας ευνοεί, φέρνοντας τους Αμερικάνους κοντά μας. Καιρός βέβαια να αρχίσουν οι ΗΠΑ τις άμεσες και όχι μόνο έμμεσες δηλώσεις....

ΑΟΖ

Πρέπει να ανακηρύξουμε ΕΟΖ χθες! Ο Μητσοτάκης πρέπει να δείξει πυγμή και να σπάσει αυγά με τους Τούρκους. Αν δεν το κάνουμε θα χάσουμε

Γ.

Εχει υπονομευσει ανεπανορθωτα ο Τσιπρας ολα τα εθνικα μας θεματα και αυτο της ΑΟΖ με τα ανοητα του: π ο ύ ανηκει το Καστελοριζο,με το να μην ειμαστε μοναχοφαηδες κλπ και χρειαζονται λεπτοι χειρισμοι τωρα, τους οποιους και κανει η κυβερνηση Μητσοτακη!

Αξίζουμε πολλα

Ήρθε η ώρα τα καταλάβουμε ότι αξίζουμε πολλά. Όσο ο Ερντογαν απομακρύνεται από τη Δύση κάνοντας τα πείσματα του εμείς γινόμαστε η βασική δύναμη ισορροπίας στην περιοχή.

ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΙΛΙΕΤΙΩΝ.....ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛΗΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.. Ο ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΗ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης