Προγραμματικές δηλώσεις: Σε ποια «μέτωπα» αναμένεται να συγκρουστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Προγραμματικές δηλώσεις: Σε ποια «μέτωπα» αναμένεται να συγκρουστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η διαδικασία ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου και λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - Η αντιπαράθεση αναμένεται να εστιάσει σε ΔΕΗ, ΕΡΤ, οικονομία και αλλαγές στην φορολογία, εργασιακά, δικαιοσύνη και πανεπιστημιακό άσυλο

bouli-nea
Εξπρές «μήνας του μέλιτος» και όχι προάγγελος ήπιων πολιτικών συνθηκών αποτελεί το κλίμα ευρύτατης συναίνεσης που εξέπεμψε η εκλογή του κ. Κώστα Τασούλα με ψήφους ρεκόρ στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των οκτώ αντιπροέδρων που θα τον πλαισιώσουν για στις εργασίες της 18ης κοινοβουλευτικής Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου (18:00) με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Εως τότε, όμως, αναμένεται να συγκρουστούν από το δημόσιο βήμα της Ολομέλειας και τα νέα «πολιτικά ζευγάρια». Μετά και την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην σύγκρουση των Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα αλλά και στους Χρ. Σταϊκουρα με τον Ευ. Τσακαλώτο, Αδ. Γεωργιάδη με Ν. Παππά, Μ. Χρυσοχοϊδη με Γ. Ραγκούση και Ν. Κεραμέως με Ν. Φίλη.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο καυτό ζήτημα της ΔΕΗ, στα οικονομικά της ΕΡΤ, την οικονομία και τις αλλαγές στην φορολογία, τα εργασιακά, τη δικαιοσύνη, το πανεπιστημιακό άσυλο και την ανομία.

Με ρεκόρ η εκλογή Κ. Τασούλα

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κοινοβουλευτικό διήμερο με την ορκωμοσία της εθνικής αντιπροσωπείας και την εκλογή προεδρείου φαίνεται πως αποτελεί μια σύντομη παρένθεση συναίνεσης.

Κλείσιμο
Το συγκεκριμένο κλίμα ωστόσο επέτρεψε στις κοινοβουλευτικές ομάδες να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις κατά συνείδηση, δίχως πολιτικές σκοπιμότητες, γεγονός που οδήγησε και στην εκλογή του κ. Τασούλα με ψήφους ρεκόρ.

Την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων με την Νέα Δημοκρατία για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής στήριξαν 283 βουλευτές σε σύνολο 298 ψηφισάντων (σ.σ. απουσίαζαν Ν. Δένδιας και Κ. Αδάμου). Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες βουλευτές εκτός του ΚΚΕ που παραδοσιακά δηλώνει «παρών».

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην παρθενική του ομιλία προτίμησε να κάνει μια γενική τοποθέτηση για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κοινοβούλιο και όχι μια τεχνοκρατική ομιλία με τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» των επικείμενων αλλαγών.

Μεταξύ των βασικών αρχών και προκλήσεων που ανέπτυξε ο κ. Κώστας Τασούλας είναι «να συνεχισθεί ή να διορθωθεί και προφανώς να διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής:

- στις διεθνείς της σχέσεις

- στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους

- στην παιδευτική της αποστολή

- στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας

- στην τηλεοπτική της παρουσία

- στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821

- χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας

«Το έργο της Βουλής, λοιπόν, δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό» υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος του κοινοβουλίου για να συνεχίσει: «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της»

«Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί! Αν η Κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης».


Νέος γ.γ. Βουλής ο Γ. Μυλωνάκης

Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Τασούλας ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα πρόσωπα που τοποθετούνται στις κρίσιμες και νευραλγικές θέσεις του κοινοβουλίου. Νέος γγ της Βουλής αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ένας εκ των βασικών διαχειριστών των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της ΝΔ κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης. Ειδικός γραμματέας τοποθετείται ο κ. Βασίλης Μπαγιώκος στέλεχος της επιστημονικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου.

Αντιπρόεδροι

«Πανηγυρική» είναι και η εκλογή των 8 αντιπροέδρων της Βουλής. Στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου του κοινοβουλίου εξελέγη ο κ. Νικήτας Κακαλμάνης (ΝΔ) με 290 ψήφους και 5 παρών, Β’ Αντιπροέδρου Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) με 212 ψήφους και 83 παρών, Γ ‘ Αντιπροέδρου Θανάσης Μπούρας με 273 ψήφους και 22 παρών, Δ Αντιπροέδρου Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους 13 παρών, Ε Αντιπροέδρου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 214 ψηφους και 81 παρών, Στ’ Γιώργος Λαμπρούλης με 273 ψήφους 22 παρών, Ζ’ Απόστολος Αβδελάς με 180 ψήφους και 114 παρών και Η’ Σοφία Σακοράφα με 243 ψήφους 52 παρών.

Στην θέση των Κοσμητόρων εξελέγησαν οι Βασίλης Υψηλάντης, Αννη Μάνη Παπαδημητρίου και Μάριος Κάτσης και των Γραμματέων οι Ευάγγελος Λιάκος, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Βασιλειάδης, Μαρία Κεφάλα, Ραλλία Χρηστίδου και Απόστολος Πάνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης